URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2014, 18:01

Stingeţi focul! Orădenii nu au niciun loc public amenajat pentru făcut grătare

Stingeţi focul! Orădenii nu au niciun loc public amenajat pentru făcut grătare CU TRADIŢIE. Încă din perioada comunistă, zona Silvaş este una cu tradiţie pentru picnicurile orădenilor. Ani la rând, aceştia au petrecut ziua de 1 Mai, şi nu numai, în zona verde de pe malul Crişului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sezonul estival a început, iar mulţi orădeni aşteaptă cu nerăbdare nu doar concediile, ci şi ieşirile de weekend la iarbă verde. Dacă vor să iasă la picnic în Oradea fără a fi amendaţi trebuie să ştie, însă, că sub nicio formă nu au voie să aprindă grătarele în aer liber.

Pentru că Oradea nu are niciun loc amenajat cum cere legea pentru a putea aprinde focul în aer liber, orădenii trebuie să se mulţumească cu fripturile făcute acasă ori cu sandviciuri. Dacă nu vor să se lase şi încing cărbuni pe domeniul public, riscă amenzi!

Pe lege

Încă din 2012, România are o lege a picnicului care obligă toate primăriile să amenajeze locuri conforme pentru ieşit la iarbă verde, iar pe români să facă picnicuri doar în aceste spaţii. Locurile amenajate de primării pot fi de două feluri: în care petrecăreţii se relaxează şi consumă mâncare adusă de acasă şi cele în care fac foc şi gătesc în aer liber. În timp ce locurile de stat la iarbă verde nu au nevoie de mai nimic, în afara containerelor pentru adunatul gunoaielor, cele în care se poate face foc trebuie dotate de primărie cu grătarul propriu-zis, cu acces la apă, toalete ecologice şi sistem de stingere a incendiilor.

Ţinând cont de prevederile legii, locuitorii Oradiei pot ieşi la iarbă verde doar cu condiţia să nu şi gătească. Asta pentru că Primăria n-a stabilit decât locurile de picnic fără foc: malul drept al Crişului Repede în zona Sovata, zona Silvaş (vizavi de cartierul Dragoş Vodă) şi Dealul Ciuperca. "Pe strada Sovata, orădenii au la dispoziţie 14 filigorii cu mese şi bănci", arată Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Interzis cu foc!

Oradea nu are, însă, un loc de încins grătare. Deşi de peste un an edilii şi-au propus să amenajeze un astfel de spaţiu în Silvaş, proiectul se tot amână. "Acolo este şantierul podului peste Criş, aşa că Primăria a considerat că mai bine amână amenajarea locului de grătar până la finalizarea podului", explică Sas. Municipalitatea nu vrea ca şantierul să se amestece cu grătarele orădenilor, iar investiţia Primăriei în amenajarea zonei să fie distrusă de lucrări.

În concluzie, orădenii ar face mai bine să se abţină de la grătare în aer liber. Nu de-alta, dar amenzile pentru nerespectarea locurilor de picnic sunt între 1.000 şi 3.000 lei, adică destul cât să taie pofta de mâncare oricui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ba au!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Este la incineratorul destinat eutanasierii rapide a patrupedelor lui Bolovan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 Mai 2014, 14:04 de Baby
Libertate
Inca o LEGE prin care ne baga in TARCURI
Postat 06 Mai 2014, 08:25 de goron
Hahaha
Ura,ura!Avem tarcuri de ciini,giratii si piste de biciclete!Pe Sovata la C10 noaptea nu se poate dormi de ciinii din tarc,pe malul Crisului oammenii nu pot circula din cauza biciclistilor!Ura,nea Ilie cum iti bati joc de oameni!Oare cine te mai voteaza ba primarule??????????????
Postat 06 Mai 2014, 08:07 de gheorghe@sandor
1 MAI
Poza asta e facuta de Teo Pop la 1 Mai 1986 .....am vazut-o pe facebook ....
Postat 05 Mai 2014, 18:27 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON