URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Aprilie 2015, 12:40

Statuia Voievodului: “un bronz” sau un simbol?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Necesitatea reabilitării Pieţei Unirii este de necontestat. Aş spune chiar că nici măcar acum un deceniu nu ar fi fost prea devreme să înceapă lucrările de reabilitare. N-a fost să fie, probabil erau alte priorităţi, dar dacă atunci măcar s-ar fi iniţiat o consultare temeinică, reală, de bună credinţă, a comunităţii locale privind proiectul, ar fi fost mult mai bine, pentru că era timp şi pentru netezirea unor asperităţi, şi pentru găsirea unor soluţii valoroase.

Se neglijează un amănunt, nu lipsit de importanţă: un proiect care vizează o zonă reprezentativă pentru urbe este o ocazie rară pentru consolidarea coeziunii comunităţii locale. Oameni cu aceleaşi deziderate şi interese ar fi avut ocazia să se exprime, totul spre mai binele comun. Şi aşa ne plângem de inexistenţa ONG-urilor (care să se exprime în locul nostru, dacă se poate), de lipsa de reacţie, de atitudine, de opinie etc.

Reabilitarea centrelor istorice ale oraşelor pe care le admirăm şi sper că le considerăm modele sunt rezultatul colaborării unor arhitecţi, urbanişti şi artişti, iar ulterior a unor antreprenori care au respectat cu scrupulozitate proiectul valoros generat de primii. Este ca înaintea unei mari bătălii. Dacă deţii un proiect unanim apreciat şi toate avizele necesare, dacă deţii şi fonduri, dacă ai angrenat antreprenori cu un portofoliu de lucrări similare reuşite, nu poate ieşi decât bine. Dacă unul dintre aceste aspecte nu corespunde, cred că e mai bine să nu se înceapă lucrările, pentru că altfel totul se poate compromite şi un eşec ar determina încă o diminuare a încrederii comunităţii în propriile-i capacităţi, ceea ce e chiar de evitat.

Pe lângă declaraţiile de principiu de mai sus, care sper să nu genereze remarci de genul „a bătut şaua să priceapă... calul voievodului din Piaţa Unirii”, trebuie să menţionez că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor veghează ca proiectul să se deruleze în condiţiile respectării legilor specifice monumentelor istorice şi celor de for public, dar şi să corespundă din punct de vedere estetic şi funcţional.

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Despre ce vorbiti?
Ati scris un text in care nu ne comunicati nimic, sau comunicati in subtext doar pentru initiati? Poate ne luminati si ne spuneti si noua care este legatura cu efect de "consolidare a coeziunii comunitatii locale" a Oradiei cu Mihai Viteazu si care este istoria reala a aparitiei acestei statui in peisajul orasului. Care activist de partid s-a afirmat cu aceasta realizare? Pentru ca astazi toata tevatura din jurul statuii este sigur motivata de frecusurile politice dintre "liderii" pe care orasul nu poate sa-i mai incapa de cat se zbat sa-si perie sefii de la Bucuresti
Postat 08 Aprilie 2015, 02:49 de dragos61
titel
"Estetic si...functional" ce e acum corespunde ? Sa fim seriosi dle membru al partidului lui ...Oprea ?
Postat 07 Aprilie 2015, 14:24 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON