Necesitatea reabilitării Pieţei Unirii este de necontestat. Aş spune chiar că nici măcar acum un deceniu nu ar fi fost prea devreme să înceapă lucrările de reabilitare. N-a fost să fie, probabil erau alte priorităţi, dar dacă atunci măcar s-ar fi iniţiat o consultare temeinică, reală, de bună credinţă, a comunităţii locale privind proiectul, ar fi fost mult mai bine, pentru că era timp şi pentru netezirea unor asperităţi, şi pentru găsirea unor soluţii valoroase.
Se neglijează un amănunt, nu lipsit de importanţă: un proiect care vizează o zonă reprezentativă pentru urbe este o ocazie rară pentru consolidarea coeziunii comunităţii locale. Oameni cu aceleaşi deziderate şi interese ar fi avut ocazia să se exprime, totul spre mai binele comun. Şi aşa ne plângem de inexistenţa ONG-urilor (care să se exprime în locul nostru, dacă se poate), de lipsa de reacţie, de atitudine, de opinie etc.
Reabilitarea centrelor istorice ale oraşelor pe care le admirăm şi sper că le considerăm modele sunt rezultatul colaborării unor arhitecţi, urbanişti şi artişti, iar ulterior a unor antreprenori care au respectat cu scrupulozitate proiectul valoros generat de primii. Este ca înaintea unei mari bătălii. Dacă deţii un proiect unanim apreciat şi toate avizele necesare, dacă deţii şi fonduri, dacă ai angrenat antreprenori cu un portofoliu de lucrări similare reuşite, nu poate ieşi decât bine. Dacă unul dintre aceste aspecte nu corespunde, cred că e mai bine să nu se înceapă lucrările, pentru că altfel totul se poate compromite şi un eşec ar determina încă o diminuare a încrederii comunităţii în propriile-i capacităţi, ceea ce e chiar de evitat.
Pe lângă declaraţiile de principiu de mai sus, care sper să nu genereze remarci de genul „a bătut şaua să priceapă... calul voievodului din Piaţa Unirii”, trebuie să menţionez că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor veghează ca proiectul să se deruleze în condiţiile respectării legilor specifice monumentelor istorice şi celor de for public, dar şi să corespundă din punct de vedere estetic şi funcţional.
Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.