URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
E momentul să ne gândim la deschidere, nu la noi închideri. Nu doar pentru că economiile se clatină şi oamenii o iau razna, ci şi pentru că, pur şi simplu, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. De la peste 10.000 noi cazuri descoperite zilnic în toamnă, am coborât la 2.000-3.000/zi, cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în ATI şi sub 100 de decese. În Oradea, de la 450 de pacienţi, în spitalul Covid sunt mai puţin de 200...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
24 Iulie 2018, 09:45

Stâna să renască! Magnații Ioan şi Viorel Micula vor să transforme stațiunea Stâna de Vale într-un mega-resort de agrement (FOTO

Stâna să renască! Magnații Ioan şi Viorel Micula vor să transforme stațiunea Stâna de Vale într-un mega-resort de agrement (FOTO MOŞTENIREA LUI VICTORAŞ. Proprietari pe cele mai multe terenuri şi clădiri din Stâna de Vale, pe care în anii ’90 le-au cumpărat cu bani puţini de la statul român şi de la Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, fraţii Viorel şi Ioan Micula au decis, în sfârşit, să schimbe faţa ruşinoasă a staţiunii. Dacă proiectul Planului Urbanistic Zonal pe care l-au depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor va fi aprobat, fiul celui dintâi, Victor Micula (foto, alături de tatăl său), el însuşi proprietar pe o parte din Stână, va moşteni o staţiune modernizată, care ar putea redeveni un magnet turistic (foto Ovi D. Pop)
Stâna să renască! Magnații Ioan şi Viorel Micula vor să transforme stațiunea Stâna de Vale într-un mega-resort de agrement (FOTO AVENTURI ÎNTRE RUINE. Printre copacii căzuţi după furtuna din toamna anului trecut şi clădiri distruse de trecerea vremii şi de nepăsarea oamenilor, în Stâna de Vale au apărut primele trasee ale unui parc de aventură, unde turiştii pot face căţărări şi ture pe tiroliană. E doar partea de început a planului pe care fraţii Micula l-au pregătit pentru mult aşteptata revitalizare a staţiunii (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un secol în urmă, Stâna de Vale era o perlă a Munţilor Apuseni, dar parcă tot un secol a trecut de când a ieşit din preferinţele turiştilor. În staţiunea cândva mult căutată se surpă o sumedenie de clădiri, locurile de cazare sunt puţine şi precare, parcările lipsesc cu desăvârşire, restaurant e unul singur, iar de posibilităţi de agrement nici nu se pune problema.

Trista realitate poate deveni, totuşi, istorie. Magnaţii Viorel şi Ioan Micula, care deţin majoritatea terenurilor, şi-au propus să facă din Stâna de Vale, din nou, o staţiune modernă, cu domeniu schiabil şi lac, parc de aventură, hoteluri, restaurante, piscine şi terenuri de sport. Pe scurt, un adevărat magnet turistic...

Staţiune episcopală

Stâna de Vale a fost întemeiată, ca staţiune, de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Mihai Pavel, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Venind dinspre Padiş, ierarhul a găsit adăpost la o stână şi a rămas impresionat de valea descoperită în vecinătate, astfel născându-se şi numele locului. Proprietăţile curative ale apelor minerale l-au convins că locul merită vizitat, aşa că în 1883, din ordinul său, a fost ridicat primul hotel din zonă, Siberia. După numai un an a fost dat în folosinţă şi primul restaurant, Elisabeta.

Au urmat, rând pe rând, noi clădiri, iar locul a fost legat de cel mai apropiat sat, Budureasa, printr-un drum pentru a cărui construcţie s-au prestat 40.000 de zile de muncă. Stâna de Vale s-a deschis pentru public la 1 iunie 1890 şi a atras oaspeţi de seamă, precum Aurel Lazăr şi Iosif Vulcan, bancheri, avocaţi, notari, funcţionari. Aflată la 1.200-1.400 metri altitudine, cu aer puternic ozonat, staţiunea a căpătat repede faimă, vizitatorii având convingerea că aici îşi puteau vindeca bolile respiratorii şi neurologice.

Fraţii Ioan şi Viorel MiculaCum în perioada comunistă însăşi Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, după 1947 proprietăţile din Stână au fost preluate de stat şi abia după căderea regimului o parte au fost retrocedate. În schimb, toate imobilele construite de stat, cum e şi Hotelul Iadolina, au fost cumpărate, pe bani puţini, de Ioan şi Viorel Micula (foto), care au început să achiziţioneze, apoi, şi imobile de la Episcopie.

În uitare

În ultimele două decenii, Stâna a încremenit în timp. Majoritatea clădirilor Episcopiei s-au părăginit, iar cele ale fraţilor Micula au fost lăsate nemodernizate. Previzibil, numărul vizitatorilor a scăzut întruna. O schimbare timidă a început abia cu doi ani în urmă, când vechea pârtie de schi Măgarul, rebotezată Cerbul, a fost echipată cu o nouă instalaţie de teleschi, pe o distanţă de 585 metri, fiind deschisă, de asemenea, încă una nouă, Căprioara, pentru începători.

Per ansamblu, însă, în staţiune n-a existat nicio altă atracţie în afara celor ale naturii. Turiştii se pot caza doar în cele 56 de camere ale hotelului Iadolina, vechi de peste patru decenii şi nemodernizat, la parterul căruia funcţionează şi singurul restaurant. Nu există parcări amenajate, cu atât mai puţin locuri de relaxare, agrement ori distracţie. Drumul care şerpuieşte dinspre Budureasa este şi el nereabilitat, aşa că, una peste alta, staţiunea e mai săracă decât acum o sută de ani, când avea inclusiv terenuri de sport şi sală de popice...

Planuri de viitor

Totuşi, cei mai importanţi proprietari au decis să schimbe lucrurile şi, implicit, să-şi facă afacerea prosperă. În numele a cinci firme prin care deţin terenurile, precum şi al lui Victor Micula, fiul lui Viorel Micula, proprietar ca persoană fizică peste mai multe clădiri, compania Royal Estates & Buildings a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, spre autorizare, proiectul unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) intitulat "Schimbare destinaţie şi extindere intravilan cu destinaţie zonă de agrement şi turism".

Dincolo de denumirea birocratică, proiectul consultat de BIHOREANUL schiţează viitorul staţiunii pe aproape 78 de hectare, ceea ce înseamnă că vor fi puse în valoare, integral, toate suprafeţele aflate în proprietatea familiei Micula. "Intervenţiile preconizate sunt direcţionate în realizarea unei infrastructuri solide, care să fie cât mai aproape de concepţiile moderne privind exploatarea cadrului natural în amenajările turistice", explică autorii proiectului, precizând că investiţiile urmează să se deruleze "pe durata a 10-20 de ani".

Stână cu belvedere

Titularii vor să amenajeze un domeniu schiabil cu mai multe pârtii, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, fie schiori, fie snowboarderi. La baza acestora vor fi construite unităţi cu "funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi dotări de agrement", proiectul prevăzând 400 locuri de cazare, în hoteluri de maximum 6 etaje şi în cabane. "Se preconizează construirea unui restaurant la baza pârtiei, cu locuri proprii de parcare, şi unul în cel mai înalt punct al pârtiei, unde accesul se va face doar cu instalaţiile de urcare", se explică în proiect. Pentru a putea ridica restaurantul de tip Belvedere, fraţii Micula au cerut, de altfel, extinderea intravilanului, în pădure, cu un hectar.

Domeniul schiabil va fi completat cu un lac de agrement, care iarna va fi folosit ca patinoar, iar vara va răcori turiştii veniţi pentru posibilităţile de agrement deja existente într-un parc de aventură cu tiroliene, tobogane, trambuline şi trasee de căţărare printre copaci. Denumit Happy Land Adventure, parcul a fost deja deschis în acest an. De asemenea, în Stână a mai fost amenajat şi un centru de închirieri biciclete, iar parcul urmează să fie completat şi cu alte instalaţii, inclusiv o piscină şi o pistă tip roller coaster.

Vor să asfalteze!

În zona centrală a staţiunii, lângă Iadolina, fraţii Micula plănuiesc ridicarea unui hotel nou, cu 80 de locuri, dar şi a unor cabane cu o capacitate de cazare pentru 60 de turişti. Tot aici ar urma să fie construit şi un restaurant, precum şi un alt patinoar.

Zona din preajma Izvorului Minunilor ar urma să fie şi ea amenajată. "Se doreşte să se construiască cabane destinate cazării turistice cu regim de înălţime scăzut, amplasate în zona împădurită, iar în vecinătatea drumului un hotel cu regim de înălţime P + 4-5 etaje şi locuri de parcare". În incinta hotelului de lângă izvor, care ar urma să aibă 120 de locuri, va fi amenajată şi o zonă de agrement ce va cuprinde bazin de înot şi terenuri de sport şi de joacă pentru copii.

Proiectul noului PUZ prevede, de asemenea, realizarea unei noi reţele de apă şi canalizare, dar şi reabilitarea drumului judeţean dintre Budureasa şi Stână, iar asta pe cheltuiala beneficiarilor, care ar vrea inclusiv înfiinţarea unei linii de autobuz între cele două localităţi, precum şi amenajarea unor platforme betonate ca parcări.

Ordine, nu haos!

Adrian Magda, primarul comunei BudureasaAPM Bihor a supus proiectul dezbaterii publice pe 10 iunie, la sediul Primăriei Budureasa, dar fără ecou: n-a participat nimeni. Nici nu-i de mirare, de vreme ce nici măcar primarul nu s-a arătat prea interesat. "Vă spun sincer, n-am citit proiectul. Ştiu prea puţine, dar mi se pare un lucru bun că se doreşte realizarea unor investiţii", spune edilul Adrian Magda (foto).

Chiar dacă n-a primit nicio obiecţie, deocamdată APM Bihor nu s-a pronunţat încă asupra solicitării. "Am cerut Agenţiei Naţionale un punct de vedere privind extinderea intravilanului", explică purtătoarea de cuvânt, Loredana Tîrb.

Victoras Micula, fiul lui Viorel MiculaCu toate acestea, unul dintre moştenitorii "imperiului" Micula, Victor (foto), promite cât se poate de serios că proiectul n-a fost făcut ca să rămână pe hârtie, aşa că "în viitorul apropiat" va deveni realitate. "Stâna de Vale va deveni o oază de linişte. Dincolo de toţi banii, nu este satisfacţie mai mare decât să vezi omul întâlnindu-se cu natura", zice Victoraş, cunoscut până acum mai mult prin teribilisme şi excentricităţi.

Tânărul susţine că PUZ-ul e doar un prim pas pentru a face din Stână o staţiune cochetă şi elegantă, opusă "modelului" dezordonat din Arieşeni. "Vrem să facem totul bine", promite el. Ceea ce, dacă se va şi întâmpla, ar putea îndreptăţi speranţa că Perla Apusenilor îşi va recăpăta, după prea multă delăsare, strălucirea pe care o avea cândva...


MICULA TOWERS
Puşi pe construit!

Proiectul blocurilor turn în OradeaProiectul pentru Stâna de Vale nu este singurul plan imobiliar marca Micula. În Oradea, Viorel Micula intenţionează să construiască pe amplasamentul fostei fabrici Mecord din Piaţa Cetăţii primul complex imobiliar de dimensiuni metropolitane. Gândit să domine zona de la înălţimea a 19 etaje, edificiul ar urma să aibă două niveluri de parcări subterane, sute de apartamente, zeci de spaţii comerciale, ba până şi o piscină interioară. Aflat tot în stadiu de PUZ, proiectul s-a lovit de nemulţumirea unor locuitori din perimetrul învecinat, care se tem că nu vor mai avea lumină naturală din pricina blocului uriaş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
magnati de carton
Astia s fratii astia cu care am fost inclusiv coleg de facultate,erau pe terasa la tucu la bar in stei dupa revolutie,cu bani marunti,stateau ambii intr o garsoniera la parter pe Lipscani...cu banii securitatii pentru suedia si cu coada in spate ca o cometa au trecut pe cerul asa zisei tranzitii,ia faceti voi omeni corecti si crestini deosebiti asa ceva!
Postat 30 Iulie 2018, 17:39 de User anonimizat
Victoras
Episodul de la "in puii mei" nu e pamflet, e cat se poate de real
Postat 26 Iulie 2018, 14:31 de poiu
vrajeala
wow, ce misto, hahaha, crede dracu
Postat 25 Iulie 2018, 09:35 de Iosca
Modelul Micula nu se dezminte ... începe prin a face rahatul praf !?!
Apoi îl face să pocnească cu zgomot, ca să creadă prostimea că e mare scofală !?! Cum poate un retardat incapabil sa-si ia bacalaureatul ... sa devina mare investitor? Eventual decarandu-si orientarea sexuala dualista, evident !?!
Postat 25 Iulie 2018, 07:01 de CrisDumi
.....
...si totusi astia ce fumeaza???...ca vad ca au halucinatii....ba fac un mega bloc in oradea...cel mai cel...ba fac statiuni.....ce dreq astia nu mai sunt in stare de nimic....in afara de a vinde apa colorata...:))))
Postat 25 Iulie 2018, 00:08 de ironi-k
Proiecte mãrete, dar realitatea e alta
Proiectele aratã frumos si ar fi ceva bun atat pentru Oradea cat si pentru Stâna de vale, dar alta e realitatea. Cei 2 frati sunt diametral opusi Dacã Viorel e mai de treaba si mai dã ceva salarii angajatilor, celalt, Johny isi tine angajatii sa faca foamea, cu salarii la juristi si economisti de 1600- 1750 net. Cladirea fostului hotel Trannsilvania e foarte frumoasa in exterior, in interior te apuca groaza : tavan prãbuşit la care nu s-a facut interventie, ploua la erajele superioare, miros greu inauntru, zapusala vara mai ales pentru angajatii simpi, lipsa de ventilatie, sobolani in arhiva, demolarea fostei gradini de vara, locul aratand ca dupã bombardament. Si dacã nu sunt bani pentru a platii angajatii, o sã fie pentru astfel de constructii. Cred cã dupa ceva ani orice patron ar trebui sã investeasca in propiul personal, oamenii care i-au ajutat sa-si ridice averea, altfel se va reduce drastic personalul si asa firav. Sa nu uitam cine sunt moştenitorii acestui imperiu. Viitorul se arata sumbru pt frati
Postat 24 Iulie 2018, 23:55 de suporter_oradean
o jena de investitori
iarna nu-i ca vara si nici muntele ca marea! dupa cat au modernizat hotelurile de la mare, chiar ne incanta ca vor sa moderninzeze si turismul la stana. victoras n-are scoala, dar are tupeu. viitorul suna bine... dar nu pentru ei!
Postat 24 Iulie 2018, 19:40 de roger
Cine...
Cine sunt in poza, Pat si Patason? :)))))))
Postat 24 Iulie 2018, 14:36 de scortosul
Un articol penibil, pt spălarea imaginii sekuriștilor!
Deci, de hotelurile de pe litoral, cumpărate de frații din Căcăceni (exact așa s-a numit satul, rebotezat Cucuceni), s-a ales praful!..Le-au cumpărat pe nimic și exact nimic au investit!..Idem, Hotelul Crișana din Felix, ciordit de la Consiliul Județean Bihor, cu ajutorul lui Mișu Breloc - Mihai bar, pe înțelesul tuturor...A ajuns să le cadă tavanul în cap unor femei, de-atâta paragină, că au ajuns de râsul lumii!..Gândiți-vă cât de mari afaceriști sunt, dacă, din averea estimată de ei înșiși la peste 800 milioane euro, au ajuns, conform estimărilor Forbes, la..50 de milioane!!! Deci, aproape de fundul sacului!..Așa zisul proces cu Statul Român e o făcătură, bazată pe complicitatea unor funcționari ai Statului...! La modul: măi, voi ați acordat statut de zonă defavorizată zonei Ștei-Beiuș, unde avem noi afacerile..Ia anulați voi HG-ul, ca să avem noi motiv să dăm Statul în judecată și să stoarcem niște parale, că noi nu mai știm să producem decât pagube!..DNA și DIICOT se fac că plouă, fiindcă frații sunt ofițeri acoperiți. Judecați și voi: înainte de 89 au trăit în Suedia din ajutor social, iar când au ajuns în 90 în România, aveau deja zeci de milioane de dolar în conturi!..De parcă noi toți am fi o nație de tâmpiți și retardați, ca Victoraș!..
Postat 24 Iulie 2018, 14:05 de nikotelekus
Praf in ochi
1) Stana de Vale transformata in Aspen 2) Intre Str Teatrului si Ady Endre hotel de x stele 3) Micula Towers langa Cicero Sunt cele mai bune bancuri de anul acesta. Indivizii astia au devalizat, stors si ruinat tot pe ce au pus mana. Nu vor construi nimic pentru ca ei sunt praduitori... vor sa vanda si vor pret mai bun pe terenuri daca au cate un proiect facut pe genunchi pe ele !
Postat 24 Iulie 2018, 13:36 de alexcuce
LOLLLL
Foarte buna poza cu victoras cu taicasu'....Batranu' in costum si papuci de strand. Exact asa umbla si in anii '90 doar ca in loc de papuci era in sandale+costum. Ca noroc ca poza este facuta artistul fofograf de talie galaxica ovi pop...;-)))))
Postat 24 Iulie 2018, 11:29 de Citizen
RE: LOLLLL
Doar poza mare e opera lui Ovi D. Pop :)
Postat 24 Iulie 2018, 13:16 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0209 RON
  • 1 EUR = 4.8745 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON