Cu un secol în urmă, Stâna de Vale era o perlă a Munţilor Apuseni, dar parcă tot un secol a trecut de când a ieşit din preferinţele turiştilor. În staţiunea cândva mult căutată se surpă o sumedenie de clădiri, locurile de cazare sunt puţine şi precare, parcările lipsesc cu desăvârşire, restaurant e unul singur, iar de posibilităţi de agrement nici nu se pune problema.
Trista realitate poate deveni, totuşi, istorie. Magnaţii Viorel şi Ioan Micula, care deţin majoritatea terenurilor, şi-au propus să facă din Stâna de Vale, din nou, o staţiune modernă, cu domeniu schiabil şi lac, parc de aventură, hoteluri, restaurante, piscine şi terenuri de sport. Pe scurt, un adevărat magnet turistic...
Staţiune episcopală
Stâna de Vale a fost întemeiată, ca staţiune, de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Mihai Pavel, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Venind dinspre Padiş, ierarhul a găsit adăpost la o stână şi a rămas impresionat de valea descoperită în vecinătate, astfel născându-se şi numele locului. Proprietăţile curative ale apelor minerale l-au convins că locul merită vizitat, aşa că în 1883, din ordinul său, a fost ridicat primul hotel din zonă, Siberia. După numai un an a fost dat în folosinţă şi primul restaurant, Elisabeta.
Au urmat, rând pe rând, noi clădiri, iar locul a fost legat de cel mai apropiat sat, Budureasa, printr-un drum pentru a cărui construcţie s-au prestat 40.000 de zile de muncă. Stâna de Vale s-a deschis pentru public la 1 iunie 1890 şi a atras oaspeţi de seamă, precum Aurel Lazăr şi Iosif Vulcan, bancheri, avocaţi, notari, funcţionari. Aflată la 1.200-1.400 metri altitudine, cu aer puternic ozonat, staţiunea a căpătat repede faimă, vizitatorii având convingerea că aici îşi puteau vindeca bolile respiratorii şi neurologice.
Cum în perioada comunistă însăşi Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, după 1947 proprietăţile din Stână au fost preluate de stat şi abia după căderea regimului o parte au fost retrocedate. În schimb, toate imobilele construite de stat, cum e şi Hotelul Iadolina, au fost cumpărate, pe bani puţini, de Ioan şi Viorel Micula (foto), care au început să achiziţioneze, apoi, şi imobile de la Episcopie.
În uitare
În ultimele două decenii, Stâna a încremenit în timp. Majoritatea clădirilor Episcopiei s-au părăginit, iar cele ale fraţilor Micula au fost lăsate nemodernizate. Previzibil, numărul vizitatorilor a scăzut întruna. O schimbare timidă a început abia cu doi ani în urmă, când vechea pârtie de schi Măgarul, rebotezată Cerbul, a fost echipată cu o nouă instalaţie de teleschi, pe o distanţă de 585 metri, fiind deschisă, de asemenea, încă una nouă, Căprioara, pentru începători.
Per ansamblu, însă, în staţiune n-a existat nicio altă atracţie în afara celor ale naturii. Turiştii se pot caza doar în cele 56 de camere ale hotelului Iadolina, vechi de peste patru decenii şi nemodernizat, la parterul căruia funcţionează şi singurul restaurant. Nu există parcări amenajate, cu atât mai puţin locuri de relaxare, agrement ori distracţie. Drumul care şerpuieşte dinspre Budureasa este şi el nereabilitat, aşa că, una peste alta, staţiunea e mai săracă decât acum o sută de ani, când avea inclusiv terenuri de sport şi sală de popice...
Planuri de viitor
Totuşi, cei mai importanţi proprietari au decis să schimbe lucrurile şi, implicit, să-şi facă afacerea prosperă. În numele a cinci firme prin care deţin terenurile, precum şi al lui Victor Micula, fiul lui Viorel Micula, proprietar ca persoană fizică peste mai multe clădiri, compania Royal Estates & Buildings a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, spre autorizare, proiectul unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) intitulat "Schimbare destinaţie şi extindere intravilan cu destinaţie zonă de agrement şi turism".
Dincolo de denumirea birocratică, proiectul consultat de BIHOREANUL schiţează viitorul staţiunii pe aproape 78 de hectare, ceea ce înseamnă că vor fi puse în valoare, integral, toate suprafeţele aflate în proprietatea familiei Micula. "Intervenţiile preconizate sunt direcţionate în realizarea unei infrastructuri solide, care să fie cât mai aproape de concepţiile moderne privind exploatarea cadrului natural în amenajările turistice", explică autorii proiectului, precizând că investiţiile urmează să se deruleze "pe durata a 10-20 de ani".
Stână cu belvedere
Titularii vor să amenajeze un domeniu schiabil cu mai multe pârtii, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, fie schiori, fie snowboarderi. La baza acestora vor fi construite unităţi cu "funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi dotări de agrement", proiectul prevăzând 400 locuri de cazare, în hoteluri de maximum 6 etaje şi în cabane. "Se preconizează construirea unui restaurant la baza pârtiei, cu locuri proprii de parcare, şi unul în cel mai înalt punct al pârtiei, unde accesul se va face doar cu instalaţiile de urcare", se explică în proiect. Pentru a putea ridica restaurantul de tip Belvedere, fraţii Micula au cerut, de altfel, extinderea intravilanului, în pădure, cu un hectar.
Domeniul schiabil va fi completat cu un lac de agrement, care iarna va fi folosit ca patinoar, iar vara va răcori turiştii veniţi pentru posibilităţile de agrement deja existente într-un parc de aventură cu tiroliene, tobogane, trambuline şi trasee de căţărare printre copaci. Denumit Happy Land Adventure, parcul a fost deja deschis în acest an. De asemenea, în Stână a mai fost amenajat şi un centru de închirieri biciclete, iar parcul urmează să fie completat şi cu alte instalaţii, inclusiv o piscină şi o pistă tip roller coaster.
Vor să asfalteze!
În zona centrală a staţiunii, lângă Iadolina, fraţii Micula plănuiesc ridicarea unui hotel nou, cu 80 de locuri, dar şi a unor cabane cu o capacitate de cazare pentru 60 de turişti. Tot aici ar urma să fie construit şi un restaurant, precum şi un alt patinoar.
Zona din preajma Izvorului Minunilor ar urma să fie şi ea amenajată. "Se doreşte să se construiască cabane destinate cazării turistice cu regim de înălţime scăzut, amplasate în zona împădurită, iar în vecinătatea drumului un hotel cu regim de înălţime P + 4-5 etaje şi locuri de parcare". În incinta hotelului de lângă izvor, care ar urma să aibă 120 de locuri, va fi amenajată şi o zonă de agrement ce va cuprinde bazin de înot şi terenuri de sport şi de joacă pentru copii.
Proiectul noului PUZ prevede, de asemenea, realizarea unei noi reţele de apă şi canalizare, dar şi reabilitarea drumului judeţean dintre Budureasa şi Stână, iar asta pe cheltuiala beneficiarilor, care ar vrea inclusiv înfiinţarea unei linii de autobuz între cele două localităţi, precum şi amenajarea unor platforme betonate ca parcări.
Ordine, nu haos!
APM Bihor a supus proiectul dezbaterii publice pe 10 iunie, la sediul Primăriei Budureasa, dar fără ecou: n-a participat nimeni. Nici nu-i de mirare, de vreme ce nici măcar primarul nu s-a arătat prea interesat. "Vă spun sincer, n-am citit proiectul. Ştiu prea puţine, dar mi se pare un lucru bun că se doreşte realizarea unor investiţii", spune edilul Adrian Magda (foto).
Chiar dacă n-a primit nicio obiecţie, deocamdată APM Bihor nu s-a pronunţat încă asupra solicitării. "Am cerut Agenţiei Naţionale un punct de vedere privind extinderea intravilanului", explică purtătoarea de cuvânt, Loredana Tîrb.
Cu toate acestea, unul dintre moştenitorii "imperiului" Micula, Victor (foto), promite cât se poate de serios că proiectul n-a fost făcut ca să rămână pe hârtie, aşa că "în viitorul apropiat" va deveni realitate. "Stâna de Vale va deveni o oază de linişte. Dincolo de toţi banii, nu este satisfacţie mai mare decât să vezi omul întâlnindu-se cu natura", zice Victoraş, cunoscut până acum mai mult prin teribilisme şi excentricităţi.
Tânărul susţine că PUZ-ul e doar un prim pas pentru a face din Stână o staţiune cochetă şi elegantă, opusă "modelului" dezordonat din Arieşeni. "Vrem să facem totul bine", promite el. Ceea ce, dacă se va şi întâmpla, ar putea îndreptăţi speranţa că Perla Apusenilor îşi va recăpăta, după prea multă delăsare, strălucirea pe care o avea cândva...
MICULA TOWERS
Puşi pe construit!
Proiectul pentru Stâna de Vale nu este singurul plan imobiliar marca Micula. În Oradea, Viorel Micula intenţionează să construiască pe amplasamentul fostei fabrici Mecord din Piaţa Cetăţii primul complex imobiliar de dimensiuni metropolitane. Gândit să domine zona de la înălţimea a 19 etaje, edificiul ar urma să aibă două niveluri de parcări subterane, sute de apartamente, zeci de spaţii comerciale, ba până şi o piscină interioară. Aflat tot în stadiu de PUZ, proiectul s-a lovit de nemulţumirea unor locuitori din perimetrul învecinat, care se tem că nu vor mai avea lumină naturală din pricina blocului uriaş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.