URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2019, 16:24

Sport pentru sănătate: Peste 100 de persoane au dat startul studiului inițiat de antrenoarea de Kangoo Jumps Kinga Sebestyen în Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de orădeni dornici să-și schimbe fizicul şi psihicul prin sport s-au adunat luni seară în sala "Florica Ungur", în cadrul unui studiu clinic menit să le monitorizeze și îmbunătățească starea de sănătate prin practicarea Kangoo Jumps. Aceştia au sărit pe ghete rebound alături de cunoscuta antrenoare Kinga Sebestyen, de dr. Olivia Ligia Burtă şi de alţi medici din oraş.

Întâlnirea a fost prima programată în cadrul studiului "Kapo - program de prevenţie «Sănătate pe ghete»", ce are ca scop demonstrarea ştiinţifică a beneficiilor oferite de ghetele rebound, folosite la Kangoo Jumps, pentru ameliorarea problemelor de statică vertebrală, diabet zaharat, obezitate sau chiar spondiloză.

În Oradea, studiul se desfăşoară în parteneriat cu Centrul de transfuzie Sanguină Bihor, Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea și Spitalul Clinic Municipal, instituții ai căror specialiști vor efectua măsurători, pentru a vedea evoluția stării de sănătate a „subiecților”.

Studiul caută să demonstreze că, pe o anumită perioadă de timp, în cazul de faţă 6 luni, un antrenament monitorizat cu ghetele rebound poate schimba stilul de viaţă al oamenilor şi chiar poate vindeca probleme de articulaţii şi diabet. Orădenii s-au putut înscrie gratuit în acest studiu, prin trimiterea unui simplu e-mail.

Luni, participanţii au venit să facă cunoştinţă cu Sebestyen şi să afle mai multe. În sală, au fost aşteptaţi atât de instructoare, cât şi de medicii şi de psihologul care se vor ocupa de sănătatea lor pe durata studiului.

Hora beiuşeancă cu şi fără ghete

În deschidere, Ansamblul "Datini din Bihor", format şi din profesori universitari, a făcut câteva demonstraţii de dansuri populare, fără ghete. Șefa Centrului de Transfuzii, dr. Ligia Burtă, l-a luat la dans pe unul dintre băieţi, făcând câţiva paşi pe ghetele rebound, tocmai pentru a arăta cât de uşor este să dansezi cu ele. "Peste câteva zile, voi avea 58 de ani, vă daţi seama că dacă eu pot să fac asta, puteţi şi voi!", a spus, entuziasmată, Ligia Burtă.

La rândul ei, promotoarea proiectului, Kinga Sebestyen, a povestit cât de încântată a fost să găsească în Oradea o echipă atât de unită. "Sunt foarte fericită pentru că aici, la Oradea, am găsit oameni atât de implicaţi, care au sărit imediat în ajutorul acestui studiu", a spus antrenoarea.

Fără să mai întindă vorba, instructoarea şi medicii au dat drumul muzicii şi i-au invitat pe orădeni să îşi pună ghetele "săltăreţe". Mulţi dintre ei nu au putut să îşi ţină echilibrul la început, aşa că au fost sfătuiţi să se sprijine de scaunul din faţă. După câteva melodii, grupul a prins mişcările, aşa că până la finalul demonstraţiei toţi participanţii au învăţat să sară pe ghete.

"Nu este foarte greu, dar ghetele sunt foarte grele. Deja simt febra musculară, deşi am stat doar câteva minute pe ele!", a mărturisit o doamnă.

Printre participanţi, majoritatea femei, s-au aflat şi foşti sportivi. "O admir mult pe Kinga pentru tot ceea ce face. De mult aşteptam ceva de genul şi la Oradea. Sunt pasionată de sport, aşa că m-am hotărât să mă înscriu", a mărturisit atleta orădeancă Simona Kadas.

Echipa de proiect este formată din Kinga Sebestyen, dr. Olivia Ligia Burtă, dr. Alin Iova, psihologul Corina Chioran, dr. Corina Şuteu, dr. Maria Farkas şi instructoarea Daiana Dobraş, studentă la Universitatea din Oradea, care vor lucra împreună pentru a schimba stilul de viaţă al supraponderalilor şi obezilor, al oamenilor cu diabet, al celor cu probleme de statică vertebrală şi articulaţii, dar şi al oamenilor sănătoşi dornici de a face mişcare.

Dacă nu eşti serios, plăteşti

Proiectul a fost anunţat la începutul lunii ianuarie, iar de atunci s-au înscris 350 de orădeni. Pentru că s-a înscris foarte multă lume, a avut loc o preselecţie şi au rămas doar 180 de voluntari. Dintre cei 180, se vor selecta, din nou, în funcţie de analizele pe care le vor face la cabinetele de medicină partenere, 80 de persoane care se vor organiza în patru grupe. Prima grupă va fi formată din supraponderali şi obezi, o alta din diabetici, o a treia din oameni care au probleme de statică, cu spondiloza şi articulaţiile, iar ultima grupă va fi formată din oameni sănătoşi.

Astfel, cei care vor fi subiecţii studiului vor beneficia de o dietă personalizată făcută de Kinga în funcţie de problemele de sănătate, iar evoluţia va fi monitorizată de ea şi de medicii parteneri.

Orădenii vor merge de trei ori pe săptămână la sala Fit4You de pe strada Primăriei, care este partenerul proiectului, unde vor susţine programe pe ghete împreună cu instructoarea Daiana Dobraş. Studenta a participat la cursurile Kingăi, astfel că ea se va ocupa de cele patru grupe. Orele la sală se vor planifica cel mai probabil seara şi dimineaţa.

Atenție, însă, neserioșii vor fi puși la plată! Dacă „subiecţii” vor lipsi de la antrenamente, vor putea să le recupereze. Însă, în cazul în care nu îşi vor recupera orele de sport, vor fi nevoiţi să le plătească organizatorilor 1.500 euro! Această sumă este investiţia pe care Sebestyen consideră că o alocă, prin proiect, pentru fiecare voluntar. "Cei care doresc să participe trebuie să fie serioşi, pentru că şi noi le oferim un proiect foarte costisitor", a mai precizat instructoarea.

Monitorizare fizică şi psihică

Încă de la început, orădenii au primit un chestionar în urma căruia trebuiau să spună în ce situaţii simt că îşi pierd încrederea în ei. Psihologul Corina Chioran se va ocupa de evaluarea psihică a pacientului, evaluarea trăsăturilor de personalitate, de ce se simte acesta nesigur şi alte teste psihologice. Dr. Dorina Farkas, medic în reabilitare medicală, se va ocupa de aparatul locomotor al voluntarilor şi de corectarea posturii coloanei vertebrale.

Dr. Alin Iova, medic de medicină generală, va face evaluări ale evoluţiei voluntarilor. Dr. Ligia Burtă se va ocupa cu analizele de laborator, iar din echipă mai face parte şi dr. Corina Şuteu, medic primar de medicina muncii, care nu a putut fi prezentă luni seara. Alături de aceştia va fi şi centrul Medicris, unde se vor procesa analizele pacienţilor.

Ghetele rebound au fost inventate în anul 1993 de către un medic american, iar din 2013 Kinga Sebestyen are propriile programe concepute pentru aceste ghete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
-
La Centru Fitness Ars Nova sunt ore de Kangoo de ani buni.
Postat 31 Ianuarie 2019, 13:33 de Claudia26
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON