URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2019, 19:59

Kangoo Jumps pentru sănătate: Orădenii, chemaţi să facă parte dintr-un studiu medical

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au probleme cu articulaţiile, au diabet zaharat, suferă de obezitate sau spondiloză ori pur şi simplu sunt doar dornici de mişcare se pot înscrie într-un studiu medical iniţiat de instructoarea Kinga Sebestyen, cunoscută drept promotoarea sportului Kangoo Jumps. În cadrul proiectului, voluntarii vor fi monitorizaţi de medici orădeni.

Salturi de cangur pentru sănătate

Studiul "Kapo - program de prevenţie «Sănătate pe ghete»" are ca scop demonstrarea ştiinţifică a beneficiilor oferite de ghetele rebound, folosite la Kangoo Jumps, pentru ameliorarea problemelor de statică vertebrală, diabet zaharat, obezitate sau chiar spondiloză, adică o modificare degenerativă a sistemului musculo-articular. 

Proiectul este unul naţional la care s-au înscris deja peste 500 de persoane, atât cele sănătoase care doreau să facă mai multă mişcare şi să adopte un stil de viaţă sănătos, cât şi persoanele cu afecţiuni. 

Potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor proiectului, şi orădenii se pot înscrie în acest studiu gratuit. Ei vor urma programele de sport anume create de Kinga Sebestyen, antrenoare de Kangoo Jumps, care se vor desfăşura de trei ori pe săptămână pe parcursul a trei sau şase luni.

Evoluţia sănătăţii va fi monitorizată periodic de medicii specialiştii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, Spitalul Clinic Municipal Oradea şi de cei de la Centrul de transfuzie Sanguină Bihor. Aceştia vor efectua măsurători antropometrice, scanări ecografice ale stratului adipos şi muscular, testări de imagine corporală, testări de statică vertebrală, testări psihologice, dar şi evaluări ale comportamentului alimentar.

Mai precis, alături de Sebestyen, vor fi dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar de laborator şi conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, şef lucrări dr. Dorina Maria Fărcaş, medic primar recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie şi dr. Alin Iova, medic medicină generală, fiziokinetoterapeut şi specialist recuperare sportivă şi lipoterapie. 

Ghete rebound implementate şi în spitale

Ulterior acestui studiu, promotorii îşi doresc să înfiinţeze la Oradea un centru unic în Europa de Sud-Est, în care se vor implementa astfel de programe de kangoo jumps.

În plus, se doreşte şi introducerea unor programe de reabilitare pe ghete rebound în spitale, şcoli, grădiniţe, centre de reabilitare şi în sălile de fitness. Cele două programe sunt menite să vină în ajutorul generaţiei tinere prin prevenţia riscului de îmbolnăvire. 

Cei care doresc să participe la studiu se pot înscrie până în 15 ianuarie trimiţând un e-mail la adresa fatburning@kingasebestyen.com. În mesaj trebuie menţionate numele, localitatea, adresa de email şi numărul de telefon, precum şi afecţiunea de care suferă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON