URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2020, 14:13

Spitalul din Marghita primeşte un aparat PCR. Va fi folosit pentru testări în zona de nord a judeţului

Spitalul din Marghita primeşte un aparat PCR. Va fi folosit pentru testări în zona de nord a judeţului foto: Primăria Municipiului Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de o lună de când aleşii locali din Marghita au adoptat o hotărâre pentru a cumpăra un aparat PCR, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea este dotat aşa încât să poată testa populaţia din zona de nord a Bihorului, din acest oraş, dar şi din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău. Managerul spitalului afirmă că aparatul va funcţiona de săptămâna viitoare.

Pregătit de instalare

Pe data de 23 martie, Consiliul Local Marghita a alocat 611.000 lei în acest scop, la iniţiativa senatorului UDMR Bihor Cseke Attila, care a formulat-o în calitate de fost ministru al Sănătăţii, iar Spitalul Municipal din oraş a folosit banii făcând o comandă unei firme din Bucureşti, SC Agilrom SRL.

"Aparatul este pe drum, astăzi vine din Bucureşti. A costat peste 600.000 lei, ne vine cu 10 kituri pentru câte 96 de probe pe serie. Între timp noi am pregătit spaţiul unde va fi instalat", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, managerul Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, Bradacs Aliz.

Probleme cu navetiştii

Potrivit acesteia, pentru operarea aparatului vor fi pregătite două echipe a câte doi medici şi doi biologi, dintre care două doctoriţe fac naveta, una de la Diosig şi cealaltă din Oradea, ceea ce este un detaliu sensibil, motivul fiind Poliţia Rutieră.

"Jumătate din medici fac naveta, iar Poliţia le ia permisele de conducere. Zilele astea la doi medici le-a luat permisele, pentru viteză", a spus managerul spitalului din Marghita, precizând că unul este pneumolog, iar celălalt pediatru.

Instructaj, rodaj, demaraj

Bradacs afirmă că instalarea aparatului va începe miercuri, urmând să funcţioneze de săptămâna viitoare. "Echipa de la firmă care trebuie să facă instructajul este acum la Suceava, au zis că ori în acest weekend, ori luni vor fi la noi. Instruirea durează două zile, apoi se va lucra în regim de rodaj, după care facem demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru omologare", a spus managerul spitalului.

Aceasta a specificat că aparatul va permite procesarea a 96 de probe biologice într-o serie şi că au fost cumpărate şi 10 kituri, pentru efectuarea a 960 teste, dar în continuare vor fi achiziţionate noi kituri.

Doar în nord

"Vor fi testaţi cu prioritate personalul medical, pacienţii suspecţi (n.r. – de la Spitalul Municipal din Marghita), persoane din centre de vârstnici şi copii (n.r. – testate până acum la Oradea)", a mai spus Bradacs Aliz.

Managerul a precizat că zona de testare va fi, din punct de vedere geografic, cea arondată spitalului, adică – pe lângă Marghita – populaţia din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău.

Punerea în funcţiune a aparatului PCR, al treilea din Bihor după cele două aflate la Oradea, va permite spitalelor orădene să testeze mai mult populaţia din celelalte zone ale judeţului, chiar dacă majoritatea beneficiarilor sunt locuitori din afara Oradiei, iar Consiliul Judeţean nu a alocat niciun leu pentru a suporta fie şi o parte din cheltuieli, asumate exclusiv de Primăria Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
FELICITĂRI DL CSEKE, PENTRU INIȚIATIVĂ POATE ÎNVAȚĂ, SI DL PAZSTOR ACEST EXEMPLU DE OM POLITIC RESPONSABIL!!!
O inițiativă lăudabilă in actualul context social, cu siguranță vorba ,,ne naștem egali ,dar educația ne deosebește " este universal valabilă.Poate reușiți să îl învățați și pe dl PASZTOR, acum in al 12 lea ceas de mandat acest ,,manual " de bune intenții și practici al politicianului , pentru a asigura cetățenilor o administrație publică locala ,care sa lucreze în folosul comunității.
Postat 29 Aprilie 2020, 21:54 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON