Autorităţile sanitare din Bihor reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au început pregătiri pentru un scenariu în care în judeţ ar exista un număr semnificativ de persoane bolnave în urma infectării cu noul coronavirus, COVID-19.
BIHOREANUL a aflat din surse medicale şi administrative că într-un asemenea scenariu sunt implicate Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea şi, de joi, şi Spitalul Clinic de Urgenţă al Ministerului de Interne din Oradea (fostul Spital Militar din strada Dunărea).
Municipalul, în prima linie
Potrivit surselor citate, încă din primele zile ale crizei generate de răspândirea în Europa a coronavirusului, unitatea medicală din Bihor aflată în prima linie pentru tratarea bolnavilor este Spitalul Municipal din Oradea.
Aici, încă din luna ianuarie, au fost comandate 460 kituri de protecţie a personalului medico-sanitar implicat direct în tratarea eventualilor bolnavi (combinezoane, măşti şi mănuşi).
În cadrul Spitalului Municipal funcţionează Secţia de Boli Infecţioase, cu o capacitate de 80 paturi, unde au fost transportate, de altfel, persoanele suspecte de îmbolnăvire, până la aflarea rezultatelor analizării probelor biologice (efectuate la Timişoara ori Cluj).
Judeţeanul, în rezervă
În situaţia în care capacitatea Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal ar fi depăşită, Spitalul Judeţean din Oradea va prelua pacienţii diagnosticaţi ca infectaţi cu coronavirus, iar asta într-un pavilion în prezent neutilizat de la Staţionarul III (în vecinătatea căruia se află şi Secţia de Ginecologie şi Obstetrică).
"Pavilionul are o stare bună din punct de vedere hotelier. Are o capacitate de 50 paturi, care vor fi amenajate numai în cazul în care Secţia de Boli Infecţioase de la Municipal ar fi plină, pentru preluarea unor persoane bolnave şi aplicarea tratamentelor", a declarat BIHOREANULUI o sursă medicală.
În acest pavilion ar urma să fie amenajate inclusiv paturi de Terapie Intensivă.
Spitalul Militar, în ajutor
Începând de joi se fac pregătiri şi la fostul Spital Militar din strada Dunărea, subordonat în prezent Ministerului de Interne.
Conform surselor BIHOREANULUI, pregătirile constau exclusiv în planificarea externării progresive şi neinternarea bolnavilor care nu necesită tratamente urgente ori majore, care pot fi amânate, aşa încât la nevoie unitatea să aibă disponibile paturi libere pentru preluarea unor pacienţi de la Spitalul Municipal, dar nu cu patologie infecţioasă.
"La nevoie, Spitalul Militar ar urma să preia pacienţi cu alte patologii de la Spitalul Municipal, de exemplu de la secţii chirurgicale, astfel încât la Municipal să existe disponibilă o capacitate cât mai mare pentru tratarea patologiilor infecţioase", explică o sursă.
Despre pregătirile de la Spitalul Militar au aflat şi o parte dintre orădeni, care au sunat la redacție panicați de zvonul - total neadevărat - că acest spital ar fi golit complet pentru a găzdui, la nevoie, bolnavi de coronavirus.
Suspecţii, carantină în hotel
Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat că imobilul DGASPC de la Pădurea Neagră, unde în noaptea de marţi spre miercuri au fost plasate în carantină mai multe persoane venite din Italia şi care ulterior au reclamat condiţiile nesatisfăcătoare de cazare, a fost complet golit, în ciuda faptului că a fost stabilit de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să funcţioneze ca centru de carantină.
În schimb, persoanele care intră în ţară din zone roşii şi care nu sunt escortate în judeţele de domiciliu sunt plasate în carantină, de miercuri, într-un hotel pe care Prefectura Bihor l-a închiriat în apropierea Oradiei. Potrivit surselor, Guvernul va plăti maximum 50 de euro pentru cazarea şi hrana caldă, cu trei mese pe zi, a fiecărei persoane plasate în carantină în regim hotelier.
Fără motive de panică
Joi, la ora 15, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a informat că în judeţul nostru nu există niciun caz confirmat de COVID-19.
Conform raportării DSP, în Bihor sunt în carantină 42 de persoane. Este vorba de persoane întoarse recent din "zone roşii" ale răspândirii noului virus. De asemenea, 14 persoane sunt internate în spital, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, cu suspiciune de coronavirus. În autoizolare la domiciliu sunt în Bihor 275 de persoane. Dintre acestea, 156 sunt persoane întoarse acasă din "zone galbene", care impun autoizolarea, iar 119 sunt aparţinători ai acestora.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.