URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2020, 12:31

Spectacole… cu mască: Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber. Vezi ce urmează!

Spectacole… cu mască: Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber. Vezi ce urmează! SE CÂNTĂ! Muzicienii Filarmonicii au oferit, vinerea trecută, un concert pentru abonaţi în parcul Palatului Baroc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1 iunie se pot organiza şi în Oradea evenimente în aer liber, dar cu cel mult 500 de participanţi, care să poarte măşti şi să stea răsfiraţi.

În timp ce organizatorii privaţi sunt încă rezervaţi, instituţiile de cultură abia au aşteptat reîntâlnirea cu publicul. La finalul săptămânii trecute, atât Filarmonica de Stat cât şi trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria au dat primele reprezentaţii. Acestea vor continua pe parcursul lunii iunie, cu surprize...

Cu multe reguli

Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii au reglementat modalităţile în care, din 1 iunie, în România se pot organiza spectacole în aer liber. Organizatorii trebuie să se asigure că măsoară temperatura tuturor participanţilor, la intrare, iar cei care refuză vor fi trimişi acasă. De asemenea, spectatorii trebuie să poarte măşti care să le acopere nasul şi gura pe toată durata evenimentului.

Pentru evitarea aglomeraţiei, accesul trebuie permis cu o oră înaintea spectacolului, iar spaţiul ales să fie destul de mare încât să se asigure o distanţă de 2 metri între persoane. Dacă se pun scaune, acestea trebuie să fie dezinfectate şi amplasate tot la 2 metri între ele. Autorităţile au permis, în schimb, aşa cum era normal, ca familiile sau grupurile de prieteni de până la 3 persoane să nu fie obligate să stea la distanţă.

Scena aleasă trebuie să fie şi ea destul de mare încât artiştii să poată respecta distanţarea, iar în cazul spectacolelor de teatru, "se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat".

Temerarii

Chiar şi în aceste condiţii restrictive, instituţiile de cultură din Oradea s-au mobilizat să le ofere spectatorilor reprezentaţii, după 3 luni în care acest lucru a fost interzis. Filarmonica de Stat a spart gheaţa vinerea trecută cu un eveniment reuşit: un concert susţinut în parcul Palatului Baroc, cu acordul Episcopiei Romano-Catolice, de Camerata Michael Haydn, cu lucrări de Mozart, Bach, Albinoni şi Bartók. În premieră, atât muzicienii cât şi spectatorii - circa 150 - au purtat măşti. La concert au avut acces doar abonaţii, însă instituţia plănuieşte şi altele.

"Avem mai multe idei. Inclusiv în curtea Filarmonicii avem un mic spaţiu care ar putea fi folosit", spune Meleg Vilmos, directorul instituţiei. Este posibil ca o parte din orchestra Filarmonicii să ţină în curând şi un concert în centrul Oradiei, în colaborare cu APTOR, însă deocamdată evenimentul nu a fost bătut în cuie. În schimb, joia aceasta, muzicienii Filarmonicii vor cânta din nou în curtea Palatului Baroc. "Va fi un concert de suflători, cu 18-20 de persoane pe scenă, cât ne permite spaţiul", mai spune directorul. Concertele de joi ar putea continua deocamdată tot la Palatul Baroc.

Teatru în Cetate

Şi Teatrul Regina Maria se reîntâlneşte cu fanii. Sâmbăta trecută, trupa Arcadia a organizat în amfiteatrul Cetăţii un prim spectacol pentru copii, "Magic show", susţinut de actorul Şerban Borda. La eveniment s-au dus doar circa 30 de persoane, în condiţiile în care organizatorii s-au pregătit pentru maximum 70. Poate fi un semn că părinţii sunt încă reticenţi în a participa la evenimente, însă trebuie spus şi că show-ul a fost anunţat cu doar două zile înainte.

Teatrul a pregătit un program mai amplu, pentru toată luna iunie, şi, dacă restricţiile se vor menţine, şi pentru luna iulie. "Am primit aprobarea din partea municipalităţii să folosim curtea Cetăţii, unde vom monta scena mobilă, până în septembrie. Vom adapta mai multe spectacole, atât trupele Iosif Vulcan şi Arcadia, cât şi Ansamblul Crişana", spune Andrian Locovei, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Actorii au reluat repetiţiile, tot în aer liber (foto), pentru spectacole ca "Îndrăgostiţii din Ancona", o comedie apreciată de publicul orădean, care ar urma să fie adaptată, astfel încât să cuprindă şi referiri la... coronavirus. Între protagonişti, Richard Balint, Adela Lazăr şi Sebastian Lupu.

Va urma...

Ce alte reprezentaţii pregătesc actorii? Musicalul "Leonce şi Lena", precum şi spectacolul "Creştini", pe care actorii orădeni l-au prezentat în premieră naţională în Sinagoga Sion. Pentru cum l-a jucat pe pastorul Joshua, Răzvan Vicoveanu a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar. De asemenea, săptămânal, trupa Arcadia va prezenta spectacole pentru cei mici, în amfiteatrul fortăreţei, în timp ce Ansamblul Crişana pregăteşte concerte folclorice cu invitaţi de seamă. 

Între timp, concertele organizate de privaţi se lasă aşteptate. "Evenimentele depind de vreme, se pot face cu lume puţină, toţi cu măşti. Atmosfera nu e aceeaşi", spune impresarul Florin Budeu.

Nici Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune nu are deocamdată plănuit vreun eveniment pentru vară. "Am anulat evenimentele mari din cauza pandemiei şi bugetul ne-a fost redus", spune Mihai Jurca, directorul APTOR. Orădenii ar putea avea parte, totuşi, de un cinema de tip drive-in, organizat de municipalitate. Până atunci, trebuie să se mulţumească cu (mai) puţin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON