URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2017, 00:28

Spectacol superb la Palatul Baroc: Sute de orădeni au asistat la un concert cu muzică clasică şi focuri de artificii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce n-a văzut Oradea! Episcopia Romano-Catolică a ales să sărbătorească în mod inedit finalizarea lucrărilor de reabilitare a faţadei bazilicii din curtea Complexului Baroc şi a organizat, luni seara, un concert simfonic cu participarea unor muzicieni din Oradea, Arad şi Timişoara.

Aceştia au interpretat două lucrări de Georg Friedrich Händel, "Muzica apelor – Suita II" şi "Muzica focurilor de artificii", aceasta din urmă fiind însoţită de focuri de artificii.

Sute de orădeni, mulţi însoţiţi de copiii lor, s-au adunat, în jurul orei 21, în parcul Palatului Baroc, aşezându-se pe scaunele pregătite de organizatori în faţa Catedralei Romano-Catolice sau direct pe iarbă.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi de episcopul romano-catolic László Böcskei, care a vorbit despre lucrările de reabilitare a faţadei Catedralei, construite între 1752 şi 1780 după planul arhitectului italian Giovanni Battista Ricca, chemat în Sfântul Imperiu Roman de Împărăteasa Maria Tereza. Construcţia a fost terminată de Franz Anton Hillebrandt din Viena, care a împodobit biserica cu ornamente în stil baroc austriac.

Excelenţa Sa László Böcskei a subliniat că a ales să marcheze momentul printr-un concert şi nu printr-o slujbă religioasă specifică tocmai pentru ca toţi orădenii să se poată bucura de moment.

Muzicienii au cântat în faţa bazilicii, fiind dirijaţi de prof. univ. dr. Walter Kindl. Cele mai spectaculoase momente ale serii au fost cele care au însoţit lucrarea "Muzica focurilor de artificii". În timpul acesteia, de mai multe ori, muzica a fost completată de exploziile unor artificii de tip torţe, unele instalate chiar pe faţada catedralei, iar altele în faţa orchestei. După concert, a urmat un spectaculos foc de artificii lansat deasupra Complexului Baroc.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria Oradea. Între participanţi s-au numărat episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic Virgil Bercea, viceprimarul Florin Birta şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON