URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2018, 23:32

Spectacol inedit: Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, cu 100 de muzicieni, a strâns 10.000 de oameni în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare orchestră din lume, ai cărei muzicieni cântă fără partituri, "100 Tagú Cigányzenekar", a susţinut, marţi seară, un concert în faţa a circa 10.000 de orădeni de toate vârstele, în Piaţa Unirii.

Ineditul concert a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, cu ocazia unei noi ediţii a Carnavalului Florilor, care a adus în centrul Oradiei cinci care alegorice.  

Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, cum este ea cunoscută în România, a inclus în program piese inspirate de folclorul unguresc, lucrări celebre ale unor compozitori români - cum ar fi "Balada" lui Ciprian Porumescu şi "Ciocârlia", melodie inclusă de George Enescu în "Rapsodia Română" -, precum şi cântece tradiţionale ţigăneşti.

"Balada" lui Porumbescu a fost interpretată la vioară de unul dintre cei mai în vârstă membri ai orchestei, care s-a deplasat în cârje şi ajutat de colegi până în faţa orchestei, înaintea momentului său.

Muzicianul le-a spus spectatorilor, în limba română, să-i "binecuvânteze Dumnezeu" şi le-a mărturisit că se bucură să fie la Oradea, el fiind născut în Satu Mare. Totodată, o interpretă care face parte din "100 Tagú Cigányzenekar" și care le-a cântat spectatorilor câteva melodii inspirate din folclorul maghiar, a mărturisit că este născută la Salonta, în aplauzele publicului.

Pentru concertul lor, cei 100 de muzicieni au primit aplauze puternice din partea orădenilor, fie ei de etnie maghiară, fie de etnie română.

Un alt moment inedit al serii a fost acela în care violonistul şi dirijorul Liviu Buţiu a urcat pe scenă alături de Varga Carol, zis Zbiciu, şi un "dobaş", interpretând câteva momente bihoreneşti, acompaniaţi de o parte a orchestei din Budapesta. Zbiciu a cântat la vioară cu goarnă, instrument tradiţional din Bihor.

Deși cei trei bihoreni nu au fost prezentați înainte de intrarea în scenă, cei mai mulți dintre spectatori i-au recunoscut și i-au aplaudat încă de la început.

Spectacolul a fost privit din primul rând de către preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, însoţit de soţie, viceprimarul Florin Birta, şi el cu soţia, invitaţi din partea autorităţilor din Debreţin, oraş în care se ţine Carnavalul Florilor, precum şi de episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La tiganeala..
La tiganeala iese lumea> La FARA PENALI dorm! Sa va fie de bine somnul, voi cei 10000.
Postat 23 August 2018, 17:17 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON