URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2018, 20:35

Specie de maimuțe pe cale de dispariție: Pui de tamarin la Zoo Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un pui de tamarin cu creastă este cel mai tânăr animăluț de la Zoo Oradea. Venit pe lume în urmă cu aproximativ o lună, acesta face parte dintr-o specie de maimuțe amenințată cu dispariția, în prezent, în lume, mai existând sub 6.000 de exemplare.

Familia de tamarini cu creastă (Sanguinus Oedipus - denumirea științifică) a ajuns la Zoo Oradea în luna mai 2016, venind de la Viena, în urma unei donații. Masculul are șase ani, iar femela cinci și au devenit pentru prima dată părinți în urmă cu aproximativ o lună. De atunci, mama este mereu cu puiul în cârcă, mica mogâldeață nedesprinzându-se din spatele celei care i-a dat viață. Ei sunt supravegheați îndeaproape de tată, care simte o amenințare atunci când cineva îi invadează teritoriul.

“Puii de tamarin își reglează temperatura direct din corpul mamei, de aceea și al nostru stă tot timpul lipit de mama lui”, explică administratorul Zoo Oradea, Szabo Alexandru.

Tamarinul cu creastă albă este una dintre cele mai mici și mai gingașe maimuțe, se hrănește cu insecte, dar consumă și multe fructe. Se distinge de ceilalți tamarini prin creasta de păr alb, care începe de la frunte și continuă pe ceafă până la umeri. Din păcate, specia se numără printre cele amenințate cu dispariția. În prezent, în lume există sub 6.000 de exemplare, rasa fiind afectată de defrișările masive din pădurile ecuadoriale.

Alături de familia de tamarin cu creastă, vizitatorii Zoo Oradea au posibilitatea să admire și un alt exemplar de tamarin, cu mâini de aur, a cărui blană are culoarea neagră, iar extremitățile membrelor sunt aurii.

Tamarinii de la Zoo Oradea pot fi văzuți în cadrul amplasamentelor create special cu elemente specifice din habitatul lor natural.

Alte mici vietăți care vor putea fi admirate la Zoo sunt patru pui de rațe sălbatice, donați de curând, în prezent crescuți într-o încăpere separată. Când vor mai crește, vor fi lăsați pe lac, alături de toate celelalte păsări acvatice, și anume rațe sălbatice, leșești, gâște și chiar și o barză. De asemenea, un pui de dihor, donat și el în urmă cu aproximativ o lună, așteaptă să iasă în întâmpinarea vizitatorilor.

Pe de altă parte, Zoo Oradea va avea, începând din luna septembrie, un nou program de funcționare, cel de toamnă-iarnă. Astfel, în lunile septembrie – octombrie, Grădina Zoologică va putea fi vizitată între orele 9.00 – 18.00 (ora 17.00, la casierie), iar începând din luna noiembrie până în luna martie, vizitatorii sunt așteptați între orele 9.00 – 17.00 (ora 16.00, la casierie).

Mai multe amănunte legate de animale, tarife și program puteți afla accesând site-ul www.zooradea.ro.

Loredana Buz,
Consilier Relații Publice ADP Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu s-ar
putea aduce si pavianul de Teleorman la Zoo Oradea ? Sponsorizez !
Postat 30 August 2018, 18:41 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON