Săptămâna trecută a fost una de foc în dosarul celor cinci medici de la Serviciul de Expertiză Medicală de la Casa de Pensii Bihor şi al asistenţilor lor.
Chemaţi să se pronunţe în legătură cu arestul preventiv în care se aflau din 17 iunie, miercuri, judecătorii Tribunalului i-a trimis pe asistenţi acasă, pentru ca două zile mai târziu, Curtea de Apel să-i elibereze pe toţi! Asta, în timp ce avocaţii îi acuză pe procurori că ascund probe, doar pentru ca dosarul să nu ajungă la DNA...
Răsturnare de situaţie
Decizie surprinzătoare a Curţii de Apel Oradea în cazul celor 10 medici şi asistenţi de la Casa de Pensii, anchetaţi pentru corupţie. Cu toţii au fost trimişi acasă, în ciuda argumentelor anchetatorilor, care au arătat că, pe tot parcursul cercetărilor, inculpaţii s-au legat numai de chichiţe şi au refuzat să facă declaraţii.
Miercuri, Tribunalul Bihor decisese să-i menţină încarceraţi doar pe medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa, iar cei cinci asistenţi ai lor - Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup - să fie plasaţi în arest la domiciliu. Decizia a fost, însă, contestată şi de procurori, şi de inculpaţi, astfel că dezbaterile s-au reluat, vineri, la Curte.
Decizie... antikă
"Atitudinea inculpaţilor după declanşarea procesului penal s-a rezumat la cereri şi contestaţii, fără a fi interesaţi de aflarea adevărului în cauză, fapt care crează dubii cu privire la conduita lor în ipoteza lăsării în libertate. Cei 10 inculpaţi, prin activitatea ilicită desfăşurată, au dovedit că sunt un pericol imediat şi concret pentru ordinea publică, probele administrate au demonstrat că aceştia s-au îmbogăţit pe suferinţa şi lipsurile beneficiarilor de pensii de invaliditate, precum şi pe posibilitatea eludării prevederilor legale în legătură cu obţinerea pensiilor de invaliditate", au arătat procurorii în referatul prin care cereau menţinerea arestării.
Nu a contat nici argumentul că "specialiştii" nu se sinchiseau măcar să-şi consulte pacienţii, nici acela că aveau adevărate reţele de colaboratori, inclusiv cadre medicale de la spitale, "împreună cu care au creat un întreg mecanism de fraudare". Judecătorul Antik Levente a considerat argumentele insuficiente, aşa că i-a trimis pe toţi într-un comod arest la domiciliu.
Liberi să plece
Care au fost motivele neaşteptatei decizii, încă nu se ştie. "Cu siguranţă a contat faptul că inculpaţii nu au săvârşit infracţiuni de violenţă care să conducă la prezumţia că ar putea reprezenta pericol pentru ordinea publică", a opinat avocatul a doi asistenţi, Alexandru Lele, insistând că arestul preventiv ar trebui să fie "o excepţie".
Cert este că, încheierea fiind definitivă, medicii şi asistentele au părăsit vineri, uşuraţi, clădirea instanţei. Nici măcar ei nu se aşteptau la un asemenea cadou. O dovedeşte faptul că unii au luat-o pe jos spre case, alţii şi-au comandat taxiuri, neavând rude sau cunoscuţi care să-i aştepte cu maşinile.
Bătălia pe lauri
BIHOREANUL a aflat că, la Tribunal, dezbaterile au fost aprinse şi s-au lăsat cu acuzaţii grele. Avocaţii s-au plâns judecătorului că li s-a oprit accesul la dosar, deşi ar fi avut dreptul să-l studieze, suspiciunile lor fiind că în spatele deciziei stă un război al orgoliilor purtat între procurori.
"Procurorul de la Parchetul Bihor a venit în faţa instanţei cu o propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv în care se susţine că mita dovedită este de 9.300 euro şi un dosar despre care nu cred că este complet pentru că, din informaţiile noastre, din denunţuri şi probele administrate suma depăşeşte 10.000 euro. Or, în acest caz, competenţa efectuării anchetei revine DNA. Deci solicitarea făcută acum de Parchetul Bihor, la fel ca toate actele de urmărire penală efectuate în dosar, riscă să fie considerată nulă", a acuzat Alexandru Lele.
Tot el le-a găsit şi "scuze" foştilor colegi: "Într-un fel, e de înţeles. Procurorul Gheorghe Berce a lucrat sute de ore şi, dacă va trebui să renunţe la dosar, laurii îi vor culege cei de la DNA, în timp ce el în raportul de activitate va trece în dreptul dosarului doar o simplă declinare de competenţă".
Număratul şpăgii
Pentru a lămuri situaţia, judecătorul a suspendat câteva ore dezbaterile, solicitând Parchetului să verifice dacă dosarul prezentat instanţei conţine toate probele. Deşi răspunsul a venit afirmativ, Lele tot nu crede şi e hotărât să profite de asta.
"Vom contabiliza noi, avocaţii, toate denunţurile şi vom dovedi că procurorii mint şi au indus în eroare instanţa. Adică au ascuns dovezi din dosar pentru a tărăgăna predarea acestuia în ancheta DNA", a declarat avocatul, adăugând o nouă scuză: "Ca avocaţi, trebuie să exploatăm toate informaţiile care ne pot ajuta cienţii. Chiar şi orgoliile procurorilor"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.