URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2015, 15:35

Sondaj: Majoritatea locuitorilor din Sînmartin nu vor unirea cu Oradea

City managerul Eduard Florea şi sociologul Adrian Hatos, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Oradea, au prezentat, marţi, rezultatele unor sondaje de opinie realizate în Oradea şi Sînmartin în legătură cu referendumul de fuziune a celor două unităţi administrative.

Eşantioanele celor două sondaje au fost de 557 de subiecţi în Oradea, respectiv 246 subiecţi în Sînmartin, având în vedere diferenţa de populaţie dintre cele două unităţi administrative. "Eşantioanele au fost aleatorii. Am ţinut cont doar de caracteristica geografică, de gen, ocupaţie şi nivel de pregătire", a explicat sociologul Adrian Hatos. Acesta a precizat că, în funcţie de întrebări, marja de eroare a sondajului este între 1,5 şi 5%.

Sondajele, care au cuprins opt întrebări, au fost realizate înaintea începerii campaniei de informare în privinţa referendumului de unire a Oradiei cu Sînmartinul, adică între 9 şi 28 februarie în municipiu, respectiv între 23 februarie şi 4 martie în comună.

Rezultatele studiului relevă că tema fuziunii este mult mai bine cunoscută în localitatea vecină decât în Oradea, 84% faţă de 58%, fiind aparent mai relevantă pentru locuitorii comunei. Tocmai de aceea, intenţia de a participa la vot este mai mare aici: 78% dintre respondenţii din Sînmartin au afirmat că ar merge la vot, în timp ce în Oradea doar 40% au declarat acest lucru. În schimb, "probabil că da" au răspuns 13% din subiecţii din comună şi 30% dintre subiecţii din Oradea.

Locuitorii comunei Sînmartin sunt mult mai interesaţi de alipirea de Oradea pentru că nu şi-o doresc. Cel puţin asta arată răspunsurile la întrebarea "Dacă aţi merge la vot cum veţi vota?". 55% dintre subiecţii din Sânmartin au spus că ar vota împotriva fuziunii şi doar 29% pentru aceasta. În schimb, în Oradea, respondenţii s-au arătat 71% pentru aceasta şi doar 6% împotrivă. De reţinut este faptul că la această întrebare au răspuns doar procentele de subiecţi care au afirmat că vor merge probabil sau sigur la referendum.

De asemenea, locuitorii din Sînmartin susţin, în proporţie de 49%, că această fuziune va fi mai ales în beneficiul locuitorilor din Oradea şi doar 3% dintre ei consideră că va fi şi în beneficiul lor.

În fine, subiecţii au fost rugaţi să numească avantaje şi dezavantaje ale acestei fuziuni. În timp ce doar 17% dintre subiecţii din Oradea au putut numi dezavantaje ale fuziunii, două treimi dintre subiecţii din Sînmartin (69%) au numit dezavantaje ale fuziunii pentru comuna lor. Principala temere a locuitorilor este legată de perspectiva creşterii taxelor şi impozitelor locale. Această problemă a fost numită de 87% dintre subiecţii din Sînmartin care au precizat dezavantaje (adică peste 50% din total).

Primăria desfăşoară în perioada următoare o campanie de informare despre referendumul programat pe 10 mai, sperând să-i convingă pe locuitorii celor două unităţi administrative să voteze pentru fuziune.

Un nou sondaj pentru a verifica impactul campaniei va fi realizat tot de echipa de la Universitatea Oradea la jumătatea lunii aprilie, iar un sondaj final va fi făcut la finalul aceleaşi luni.

Sondajul ale cărui rezultate au fost prezentate marţi în conferinţa de presă a costat municipalitatea 1.200 euro fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON