URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î

Şomeri pe alese: Cum și-a făcut de lucru președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, cu actorii trimiși în șomaj tehnic

Şomeri pe alese: Cum și-a făcut de lucru președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, cu actorii trimiși în șomaj tehnic „BALINT ŞI GAJDÓ...” Învinuită de marginalizarea unor artişti, directoarea Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, susţine că n-a făcut decât să echilibreze lucrurile după ce ani întregi vedetele scenei orădene au fost Richard Balint şi Ioana Dragoş Gajdó (foto). Ca și cum preferinţele spectatorilor nu ar trebui să conteze...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a reuşit să-i învrăjbească pe angajaţii Teatrului Regina Maria printr-un act nelegal. Pe 8 aprilie, politicianul a trimis în şomaj tehnic, cu de la sine putere, salariaţii instituţiilor de cultură subordonate CJ Bihor, dar nu pe toţi: şefilor le-a dat liber să suspende contractele de muncă ale subalternilor, dar pe ei înşişi să se scutească de „sacrificiu”, ca să-şi păstreze lefurile intacte.

Actriţa Ioana Dragoş Gajdó a cerut oficial anularea actului, avertizând că altfel se va adresa Justiţiei, însă scoate la iveală şi alte aberaţii din Teatru, patronate chiar de directorii puşi în funcţii de actuala conducere a CJ Bihor.

„Nu sunt angajata lui Pásztor”

Premieră la Consiliul Judeţean, înregistrată vineri, 8 mai. Actriţa Ioana Dragoş Gajdó a depus la Registratură o plângere prealabilă împotriva preşedintelui Pásztor Sándor, autorul Dispoziţiei nr. 96/8 aprilie 2020, prin care a trimis în şomaj aproximativ 500 de angajaţi ai instituţiilor de cultură din subordinea CJ.

„O asemenea decizie nu aparţine, potrivit legii, unui singur om, fie el şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Eu nu sunt angajata dlui Pásztor Sándor, sunt angajata Teatrului Regina Maria, iar teatrul e subordonat CJ, care nu a adoptat nicio Hotărâre privind trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor instituţiilor de cultură”, a explicat actriţa BIHOREANULUI. „Dacă nu voi primi un răspuns în termenul legal sau dacă răspunsul va fi necorespunzător, mă voi adresa Justiţiei”.

Şefii, „mai egali”

Artista a aflat din BIHOREANUL despre Dispoziţia pe care juriştii Prefecturii o consideraseră şi ei nelegală, motiv pentru care prefectul i-a şi cerut lui Pásztor revocarea ei, fără însă a primi răspuns. În demersul său, Dumitru Ţiplea invocase acelaşi argument, şi anume că singurul for care putea hotărî trimiterea în şomaj tehnic a instituţiilor de cultură era plenul CJ, căruia Pásztor i s-a substituit abuziv.

Gajdó acuză, însă, că a fost încălcată nu doar legea administraţiei publice locale, ci şi cea a dialogului social. „Noi, angajaţii Teatrului, nu am fost întrebaţi, nu am fost consultaţi”. Mai mult, deşi activitatea instituţiilor de cultură a fost suspendată, şefii acestora nu au fost trimişi şi ei în şomaj tehnic. „De la Teatrul Regina Maria, de pildă, managerul interimar Elvira Rîmbu, directorul administrativ Andrei Krausz şi cei trei directori artistici - Leontin Ciucur, Şerban Borda şi Andrian Locovei - nu au fost în şomaj tehnic. Veniturile lor, implicit, nu au fost reduse”, a subliniat actriţa, supărată „nu că altul încasează mai mulţi bani, ci de încălcarea unor principii”.

Atinşi la bani

Prin Dispoziţia sa, Pásztor Sándor (foto) a ordonat managerilor instituţiilor de cultură să suspende contractele de muncă ale angajaţilor „fără avizul altor organe deliberative constituite la nivelul fiecărei instituţii”, cu menţiunea că vor primi „o indemnizaţie de 75% din salariul de bază”, fixând termen de 5 zile pentru aplicarea ordinului şi desemnându-i responsabili de executarea lui pe Elvira Rîmbu (director interimar la Teatrul Regina Maria), Czvikker Katalin (managerul Teatrului Szigligeti), Aurel Chiriac (Muzeul Ţării Crişurilor), Mircea Jacan (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Ligia Mirişan (Biblioteca Judeţeană) şi Meleg Vilmos (Filarmonică).

Angajaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate au pierdut substanţial din venituri în perioada stării de urgenţă, în condiţiile în care celelalte instituţii publice a căror activitate a fost suspendată au luat măsuri mai bânde. Teatrul din Târgu Mureş, de exemplu, şi-a trimis personalul în concediu, ceea ce a permis actorilor să beneficieze de lefurile integrale, bineînţeles, fără sporuri.

„O nemărginită nesimţire”

Actriţa Ioana Dragoş Gajdó afirmă că discriminarea între angajaţii Teatrului este o picătură care i-a umplut paharul nemulţumirilor, iar asta deoarece actuala conducere abuzează de funcţii de peste doi ani, după ce actorul Daniel Vulcu a fost mazilit de şefii CJ Bihor pentru „vina” de a fi membru PNL.

„De doi ani depun la Teatru o mulţime de petiţii, am devenit „nebuna de Gajdó”. Fie nu mi s-a răspuns deloc, fie mi s-a răspuns cu o nemărginită nesimţire”, spune actriţa. A reclamat, de pildă, faptul că nu au mai fost programate spectacole în care era distribuită, chiar dacă au avut succes la public, nu a fost solicitată la castinguri pentru noi spectacole, nu a fost lămurită de ce artiştii Teatrului Regina Maria au salarii mai mici decât colegii de la Szigligeti ş.a.m.d. „Înainte, pe vremea lui Vulcu, Elvira zicea că merge până la ONU, că face greva foamei. După ce a ajuns în locul lui Vulcu, s-a retras şi din procesul intentat conducerii Consiliului Judeţean”.

O „etică” comunistă

Actrița afirmă că actuala direcţiune are mentalităţi comuniste, dovadă fiind impunerea unui Cod de Etică aberant, pe care fiecare angajat a fost obligat să-l semneze fără nicio discuţie prealabilă.

La articolul 34, Codul interzice „relaţiile sentimentale” dintre artişti şi „beneficiarii instituţiei”, care nici măcar nu au fost definiţi ca fiind spectatorii. La articolul 3, o enormitate şi mai şi: „Angajaţii Teatrului sunt obligaţi să aibă o atitudine obiectivă, neutră, faţă de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură în exercitarea funcţiei, adică o îngrădire evidentă a drepturilor constituţionale la libertatea de conştiinţă şi de expresie.

De asemenea, actorii nu au voie „să participe la strângeri de fonduri” sau „să acorde sprijin logistic candidaților la funcţii alese”, ba nici măcar „să colaboreze cu persoane care fac donații unor partide”. „Cum ar urma să procedeze un actor? Trimite orice persoană cu care intră în contact la notar să dea o declarație că nu este sponsorul unui partid? Sau, dacă e invitat să recite la lansarea unei cărți de poezie, refuză dacă nu are dovada că poetul sau organizatorii nu susţin un partid?”, întreabă artista.

Din carantină...

Directoarea interimară a Teatrului se apără, susţinând că, în ciuda menţionării numelui său în Dispoziţia emisă de şeful CJ, ea nici nu a participat la „consultările” lui Pásztor cu şefii instituţiilor de cultură şi nici nu a aplicat ordinul, dintr-un motiv simplu: în acea perioadă, era în carantină la domiciliu, cu întreaga familie, după ce unul dintre membrii acesteia a fost diagnosticat cu coronavirus.

„Eu am fost în concediu medical, iar reprezentant legal a rămas directorul administrativ, Andrei Krausz, până când s-a emis Ordonanţa Militară nr. 3, care a restricţionat deplasările persoanelor de peste 65 de ani. Cum el are 65 de ani, a intrat apoi în concediu şi el, iar conducerea Teatrului au asigurat-o directorii artistici - Andrian Locovei, Leontin Ciucur şi Şerban Borda. Pe rând, au intrat şi aceştia în concediu”, spune Elvira Rîmbu (foto). În concediu, nicidecum în şomaj tehnic!

... în defensivă

Referitor la acuzele aduse de Gajdó privind conducerea abuzivă pe care o exercită, directoarea susţine că sunt neîntemeiate. „A participat la toate castingurile, dar nu le-a luat pe toate. Pe vremea lui Vulcu era în toate spectacolele. Nu a fost marginalizată deloc. În orice spectacol erau Balint (n.r. – Richard Balint) şi Gajdó, Balint şi Gajdó... Dar mai sunt şi alţi colegi cărora trebuie să li se dea de lucru”, se apără directoarea.

Cât despre Codul de etică controversat - care i-ar fi interzis actoria, de pildă, marelui Ion Caramitru, dacă acesta i-ar fi fost subaltern -, managerul interimar a refuzat orice explicaţie, afirmând că persoanele care pot da lămuriri sunt şefa Biroului de Resurse Umane şi jurista instituţiei. Alte două privilegiate care nu au intrat în şomaj tehnic, pentru că, precum ceilalţi patru directori, au fost indispensabile şi în vreme de pandemie, la fel ca înainte...


DOAR „RECOMANDĂRI”
Pásztor: responsabili sunt directorii

După ce actriţa Ioana Dragoş Gajdó a dezvăluit că a contestat Dispoziţia prin care a trimis abuziv în şomaj tehnic personalul instituţiilor de cultură, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, l-a pus pe purtătorul de cuvânt Simon Adrian să emită un comunicat în care a pretins, cu tupeu, că de fapt ar fi făcut doar o „recomandare”, cei care şi-au asumat responsabilitatea aplicării lui fiind şefii instituţiilor de cultură.

În aceste condiţii, nu-i de mirare că aceştia l-au executat tot fără a se trimite şi pe ei în şomaj. De exemplu, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Mircea Jacan, a decis să nu suspende contractele de muncă a „4-5 angajaţi” din cei 11, pe motiv că „un director nu poate fi trimis în şomaj tehnic, nici casiera, nici contabila, pentru că am avut facturi de plătit, trebuia răspuns la telefon...”.

Din 112 angajaţi, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a trimis în şomaj tehnic 52, dar precizează că a făcut-o „cu acordul lor”, iar Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, afirmă că a suspendat contractele a 50 din cei 71 de salariaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
vrem valoare pe scena si in management. noi platim biletele si abonamentele, maimutele si circul se fac in alta parte!
scandalul de la teatru continua intr-o maniera penibila pentru cucoana managerita-inchipuita rimbu. este adevarat ca Richard balint a fost folosit des in spectacole, eu personal il consider o bijuterie pe scena pe distinsul actor. interpretare de inalta clasa, un profesionist adevarat. clar ca trebuie incurajati toti actorii sa isi aduca aportul in piesele de teatru, chestia asta se poate rezolva decent si rational. dna rimbu nu da dovada de scantaie a inteligentei, sa-mi fie iertata opinia cinica. iar sefa de personal nu este altceva decat o sclifosita cu interese, ca sa nu zic mai mult. inca o chestie: piesele pe care le propune dna rimbu nu sunt pe gusturile noastre, sunt foarte plictisitoare, agresive si greoaie, spre deosebire de ceea ce promova dl vulcu (comedii, piese confortante, relaxante, witty)! (vorbesc in numele meu si al celor 30 de colegi/prieteni cu familiile, care mergem la teatru in mod constant). pentru binele noastru, al celor care platim bilete si abonamente la teatru, sper ca aceasta situatie sa se resolve cat mai repede. dar nu cu dna rimbu la carma, ci cu profesionisti adevarati!
Postat 20 Mai 2020, 21:25 de roger
UN DEMERS NORMAL, FELICITĂRI DOAMNĂ GAJDO!!!
Continuați aceasta lupta și în justiție pentru trimiterea în șomaj.Cat despre acel cod de etică oferiți le doamnelor de la personal și juriștilor teatrului constituția României în care scrie daca nu mă înșel că liberatea de exprimare este garantata prin lege iar drepturile și libertățile la fel in rest va dorim putere și multe ,,cartușe" într-un război între ,,găști " roșii, verzi și galbene.
Postat 20 Mai 2020, 20:43 de 0000
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON