URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
18 Iulie 2017, 10:07

Şoferii care nu produc accidente vor plăti poliţe RCA cu 50% mai mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti bune pentru şoferii disciplinaţi în trafic: dacă nu produc accidente, vor primi un bonus de 50% la poliţele de asigurare obligatorie. Măsura a fost decisă luni în Parlament, după ce bonusul iniţial era de doar 32%.

Aşadar, şoferii mai vigilenţi vor plăti poliţa de asigurare auto obligatorie la jumătatea din valoare. "În ceea ce priveşte acest bonus malus, am convenit ca cel care are un comportament adecvat în trafic trebuie să primească un discount semnificativ", a explicat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, citat de rfi.ro.

Pe de altă parte, şoferii care produc accidente vor plăti în continuare o asigurare mai mare decât cei din prima categorie, dar nu dublu, aşa cum se propusese iniţial. "În ceea ce priveşte categoria persoanelor care au un comportament inadecvat în trafic, ele vor fi plăti următoarea poliţă RCA crescută cu până la 180%. Iniţial, creşterea era de 200%, dar valoarea a scăzut în urma dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori şi service-uri, a precizat liderul ASF.

Totodată, autorităţile vor să se asigure că preţurile nu vor exploda. Clienţii cu risc ridicat de a produce accidente vor fi orientaţi către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) în cazul în care primesc 3 oferte prea mari, peste tariful de referinţă plus factorul n.

"Atunci BAAR, într-un termen prestabilit de normă, va oferta aceşti clienţi şi îi va repartiza către asigurători în funcţie de cota de piaţă pe care o au aceştia la o dată de referinţă. Se protejează inclusiv clienţii cu risc ridicat. Nu putem lăsa preţurile să crească în mod necontrolat. Clienţii cu risc ridicat vor fi cei care au făcut cele mai multe accidente, frecvenţa daunei este foarte ridicată, care în mod evident nu respectă regulile în trafic. Un proiect al nostru pe termen mediu şi lung este de a interconecta bazele de date ale pieţei asigurărilor cu cea a poliţiei şi a merge pe individualizarea riscului", a mai arătat oficialul ASF.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Titlul e gresit, nu reflecta adevarul!
Pot să fac ,,n" accidente, dacă nu sunt victime şi nu folosesc poliţa rca plătesc la fel ca unul care n-a avut nicio tamponare! Despre clienţii ,,cu risc ridicat", banalităţi, nimic concret. Citez "Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare. BAAR îi va face apoi o oferta de asigurare calculată pornind de la tariful de referinţă (nu sub acest tarif, dar nici mai mare de N ori decât tariful). Apoi, BAAR îi va alocă asiguratului cu risc ridicat un asigurător RCA cu care să-şi încheie contractul de asigurare. Odată ce s-a făcut alocarea, asiguratorul indicat de BAAR nu va putea să refuze să încheie contractul cu asiguratul cu risc. Dacă va refuza să încheie contractul, asiguratorul va comite o contravenţie şi va risca o amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei. Practic, asiguratorul va fi obligat să încheie contractul respectiv, sub presiunea unei eventuale amenzi."
Postat 18 Iulie 2017, 10:36 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON