URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2020, 19:44

Socoteala verde: În ultimii 12 ani, Primăria Oradea a plantat 26.000 de arbori şi a pus la pământ aproape 8.000

Socoteala verde: În ultimii 12 ani, Primăria Oradea a plantat 26.000 de arbori şi a pus la pământ aproape 8.000 VA URMA. În toamnă, în oraş se vor mai planta 210 arbori, pe lângă cei 3.990 sădiţi în această primăvară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea nu poate fi un oraş cu adevărat verde dacă nu are destui arbori care să cureţe aerul pe care îl respiră locuitorii.

Evidenţele Primăriei arată că, din 2008 şi până în prezent, în oraş s-au plantat 26.395 de arbori. În schimb, nu mai puțin de 7.915 copaci au fost puşi la pământ. Un raport nu îndeajuns de favorabil naturii...

Prin tot oraşul

Majoritatea copacilor sădiţi în ultimii 12 ani sunt din specii precum acer, frasin, salcie, dud, catalpă. În anul 2008, s-au plantat 5.000 de arbori, pe străzile Podului, Ogorului şi Aluminei. În anul următor, s-au sădit 190 de puieţi, pe străzile Dragoş Vodă, Căile Clujului şi Aradului şi în Parcul Seleuş.

În anul 2010, plantările au însumat 2.970 de copaci, în parcurile Seleuş, Lacul Roşu, 1 Decembrie, I. C. Brătianu ori Petofi şi pe străzi precum Miron Costin, Abatorului, Oneştilor, Ştefan cel Mare, Armatei Române. Alţi 1.398 de arbori au fost sădiţi în 2011, pe artere precum Dunării, Griviţei, Dimitrie Cantemir, Meşteşugarilor, Vlădeasa etc.

Anul 2012 a fost unul record, în care s-au sădit 5.160 de copaci, mulţi dintre ei în parcurile Ţăranilor şi Petofi ori pe străzile Dacia, Decebal, Transilvaniei sau Nufărul. În anul următor, au fost plantaţi alți 3.293 (parcurile Seleuş, Ghioceilor, străzile Bârsei, Erkel Ferencz, Milcovului, Ciheiului ș.a.), iar în 2014 Primăria a comandat plantarea a 2.101 arbori (Xenopol, Atelierelor, Meiului, Borşului, Nojoridului, Beiuşului, Horea, etc.).

Nu destul

În ultimii ani, apetitul pentru „verde” a scăzut dramatic. În 2015 s-au plantat doar 342 de copaci, toţi pe malurile Crişului Repede şi pe strada Podului, iar în 2016 numai 188 de puieţi, majoritatea în parcurile Liniştii, Seleuş şi Salca. Un an mai târziu s-au sădit 208 copaci (străzile Nufărul, Averescu, Magheru şi în parcuri), iar în 2018 alţi 900 (Ecaterina Varga, Horea, Italiană, Matei Corvin etc.).

Anul trecut, Primăria a plantat 655 de arbori (pe străzile Hack Halasi Gyula, Andriţoiu, Barcăului, Braşovului, Atelierelor etc.), iar în această primăvară 3.500 de puieţi în cartierul Tineretului şi 490 prin oraş.

Totodată, în ultimii 12 ani, municipalitatea a tăiat, conform propriilor evidențe, 7.915 de arbori. Raportul arată, aşadar, că pentru fiecare copac tăiat, Primăria a plantat alţi 3. Puţin, ţinând cont că regulamentul oraşului prevede că fiecare arbore sacrificat ar trebui înlocuit cu cinci puieţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Plantări.
Primăvara asta s-au plantat foarte mulți arbori din păcate în locuri puțin vizibile ecologiștilor de carton. Dacă se vor întreține cei din marginea pistei de biciclete dintre Centru și Sovata în câțiva zeci de ani vom avea un culoar verde de vis. Parcurile vechi au nevoie de un plan de înlocuire treptată a arboretului îmbătrânit.
Postat 12 Mai 2020, 21:46 de oradeaveche
Alo USR-ul
Orlando magic unde ești??
Postat 12 Mai 2020, 20:15 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON