URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2020, 19:44

Socoteala verde: În ultimii 12 ani, Primăria Oradea a plantat 26.000 de arbori şi a pus la pământ aproape 8.000

Socoteala verde: În ultimii 12 ani, Primăria Oradea a plantat 26.000 de arbori şi a pus la pământ aproape 8.000 VA URMA. În toamnă, în oraş se vor mai planta 210 arbori, pe lângă cei 3.990 sădiţi în această primăvară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea nu poate fi un oraş cu adevărat verde dacă nu are destui arbori care să cureţe aerul pe care îl respiră locuitorii.

Evidenţele Primăriei arată că, din 2008 şi până în prezent, în oraş s-au plantat 26.395 de arbori. În schimb, nu mai puțin de 7.915 copaci au fost puşi la pământ. Un raport nu îndeajuns de favorabil naturii...

Prin tot oraşul

Majoritatea copacilor sădiţi în ultimii 12 ani sunt din specii precum acer, frasin, salcie, dud, catalpă. În anul 2008, s-au plantat 5.000 de arbori, pe străzile Podului, Ogorului şi Aluminei. În anul următor, s-au sădit 190 de puieţi, pe străzile Dragoş Vodă, Căile Clujului şi Aradului şi în Parcul Seleuş.

În anul 2010, plantările au însumat 2.970 de copaci, în parcurile Seleuş, Lacul Roşu, 1 Decembrie, I. C. Brătianu ori Petofi şi pe străzi precum Miron Costin, Abatorului, Oneştilor, Ştefan cel Mare, Armatei Române. Alţi 1.398 de arbori au fost sădiţi în 2011, pe artere precum Dunării, Griviţei, Dimitrie Cantemir, Meşteşugarilor, Vlădeasa etc.

Anul 2012 a fost unul record, în care s-au sădit 5.160 de copaci, mulţi dintre ei în parcurile Ţăranilor şi Petofi ori pe străzile Dacia, Decebal, Transilvaniei sau Nufărul. În anul următor, au fost plantaţi alți 3.293 (parcurile Seleuş, Ghioceilor, străzile Bârsei, Erkel Ferencz, Milcovului, Ciheiului ș.a.), iar în 2014 Primăria a comandat plantarea a 2.101 arbori (Xenopol, Atelierelor, Meiului, Borşului, Nojoridului, Beiuşului, Horea, etc.).

Nu destul

În ultimii ani, apetitul pentru „verde” a scăzut dramatic. În 2015 s-au plantat doar 342 de copaci, toţi pe malurile Crişului Repede şi pe strada Podului, iar în 2016 numai 188 de puieţi, majoritatea în parcurile Liniştii, Seleuş şi Salca. Un an mai târziu s-au sădit 208 copaci (străzile Nufărul, Averescu, Magheru şi în parcuri), iar în 2018 alţi 900 (Ecaterina Varga, Horea, Italiană, Matei Corvin etc.).

Anul trecut, Primăria a plantat 655 de arbori (pe străzile Hack Halasi Gyula, Andriţoiu, Barcăului, Braşovului, Atelierelor etc.), iar în această primăvară 3.500 de puieţi în cartierul Tineretului şi 490 prin oraş.

Totodată, în ultimii 12 ani, municipalitatea a tăiat, conform propriilor evidențe, 7.915 de arbori. Raportul arată, aşadar, că pentru fiecare copac tăiat, Primăria a plantat alţi 3. Puţin, ţinând cont că regulamentul oraşului prevede că fiecare arbore sacrificat ar trebui înlocuit cu cinci puieţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Plantări.
Primăvara asta s-au plantat foarte mulți arbori din păcate în locuri puțin vizibile ecologiștilor de carton. Dacă se vor întreține cei din marginea pistei de biciclete dintre Centru și Sovata în câțiva zeci de ani vom avea un culoar verde de vis. Parcurile vechi au nevoie de un plan de înlocuire treptată a arboretului îmbătrânit.
Postat 12 Mai 2020, 21:46 de oradeaveche
Alo USR-ul
Orlando magic unde ești??
Postat 12 Mai 2020, 20:15 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON