URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2017, 10:55

Șocant: Suflatul în lumânări crește numărul bacteriilor de pe tort cu 1.400%!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concluzie frapantă a unui studiu făcut de un profesor de siguranță alimentară la universitatea Clemson. Acesta a studiat cât de multe bacterii se pot transmite pe suprafața tortului atunci când suflăm în lumânări, iar rezultatul este că suflatul în lumânări crește numărul bacteriilor de pe tort cu 1.400%!

Potrivit Digi24.ro, studiul a fost coordonat de Paul Dawson, care a lucrat la acest proiect împreună cu studenții săi. Deși șansele de îmbolnăvire din această cauză sunt minime, este cert că acele bacterii există, iar uneori pot fi în număr foarte de mare.

Dawson a improvizat mai multe forme de tort din polistiren și deasupra lor a pus o glazură asemănătoare cu cea a torturilor după care au fost congelate. Pentru a simula o petrecere, studenții au mâncat pizza, iar după ce au suflat în lumânări a urmat numărarea bacteriilor. Echipa a diluat partea congelată în apă sterilă și au împrăștiat-o pe plăci de agar pentru ca bacteriile să crească.

Asttfel au descoperit că suflarea lumânărilor deasupra suprafeței glazurate a avut ca rezultat 1400% mai multe bacterii în comparație cu glazura peste care nu s-a suflat. Datorită transferului de bacterii orale la glazură prin suflarea lumanariilor de ziua de naștere, transferul de bacterii și alte microorganisme din tractul respirator al unei persoane care suflă în lumânări la alimentele consumate de alții este probabil.

„Unii oameni suflă în lumânări și nu trimit bacterii, iar alții, dintr-un motiv necunoscut, transferă foarte multe bacterii”, a afirmat profesorul, potrivit Digi.

Cu toate acestea, șansele să ne îmbolnăvim sunt minime, chiar dacă cineva suflă de 100.000 de ori în tort.

De la apariția studiului, au apărut diverse moduri prin care ne putem proteja prăjitura aniversară de bacterii, precum un dispozitiv care acoperă glazura și are găuri pentru lumânări. Există desigur riscul de a părea ridicoli, mai scrie Digi24.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON