De Ziua Oradiei, se sărbătoreşte şi ziua Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) al judeţului Bihor, care împlineşte în acest an un sfert de veac de existenţă.
"Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în data de 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea - echipajul de terapie intensivă mobilă", se arată într-un comunicat transmis de ISU Crişana.
Numărul misiunilor este aproape imposibil de cuantificat, însă cert este că numai în ultimii cinci ani, salvatorii în uniformă roşie au intervenit la 38.900 de misiuni.
În acest an, în medie, SMURD Bihor are 24,5 intervenţii pe zi. "În perioada ianuarie – septembrie 2018, echipajele SMURD Bihor au desfăşurat 6.698 de misiuni, în medie 24,5 intervenţii pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 6.500 de persoane, din care 5.705 adulţi şi 795 de copii", se mai arată în comunicat.
Cele mai multe intervenţii au fost înregistrate la Detaşamentul 2 Oradea – 1971 cazuri, apoi la Detaşamentul 1 Oradea – 1325 cazuri, Staţia Aleşd – 509, Staţia Săcueni – 462 şi Detaşamentul Marghita – 432.
În acest an, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 648 de accidente rutiere produse pe raza judeţului, la 75 dintre acestea impunându-se intervenţia echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.
"Parcursul celor 25 de ani de activitate a SMURD în slujba bihorenilor este înnobilat de rezultatele profesionalismului şi implicării dovedite în toate misiunile încredinţate, materializate în atingerea celui mai valoros scop: vieţi salvate", se mai arată în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.