URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
06 Iulie 2020, 11:08

SMID, soluţia pentru un Bihor curat! Colectarea separată a deşeurilor biodegradabile, un obiectiv pentru toţi bihorenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată ce "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" (SMID) va fi implementat în tot judeţul Bihor, moment care este foarte aproape, toţi bihorenii vor arunca separat deşeurile reziduale de cele care pot fi reciclate sau valorificate în vreun fel. Nici un singur deşeu care poate fi refolosit nu se va pierde!

Pe lângă colectarea separată a deşeurilor care pot fi reciclate prin proceduri tehnologice specifice, cum sunt PET-urile, pungile de plastic, ambalajele din metal sau sticlă, SMID prevede colectarea separată şi a deşeurilor biodegradabile, adică acele resturi care, prin natura lor, se descompun.

În această categorie intră resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte sau grădină (frunze, crengi, flori uscate), plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă.

Colectate separat, biodeşeurile servesc ca materie primă pentru realizarea compostului, un îngrăşământ natural obţinut prin fermentarea resturilor biodegradabile.

Ce este compostul?

Obţinerea compostului din resturile biodegradabile este un proces copiat de om din natură. La o simplă plimbare prin pădure, putem observa că, sub stratul de frunze şi crengi căzute, are loc un proces de descompunere, la finalul căruia se obţine un strat de humus, care asigură în continuare hrana plantelor.

Compostarea nu este altceva decât o formă naturală de reciclare, un proces în care, prin fermentare, biodeşeurile se descompun şi devin un fertilizator organic. Adică un îngrăşământ făcut acasă!

Procesul de compostare nu este complicat, presupunând doar puţină deprindere şi hărnicie. Dacă vreţi să obţineţi propriul îngrăşământ vegetal, trebuie să puneţi biodeşeurile într-un recipient dedicat compostării, care nu are fund, dar are un capac. Poate fi un coş, o ladă de lemn sau un butoi, care trebuie aşezat direct pe sol. Recipientul trebuie să aibă, în partea inferioară, o uşiţă sau o fantă, prin care ulterior să puteţi scoate compostul.

Biodeşeurile trebuie aruncate în acest recipient, de preferinţă în straturi alternative, şi trebuie bine udate. Apoi, grămada de deşeuri trebuie lăsată să fermenteze, urmând să amestecaţi deşeurile o dată pe lună. În câteva luni, mormanul de deşeuri se va transforma în compost, care apoi poate fi folosit pentru fertilizarea grădinilor ori a plantelor din ghivece.

De fiecare dată când veţi avea noi resturi vegetale sau biodegrabile, le veţi putea arunca peste grămada deja formată, dar este important să folosiţi întâi compostul din partea inferioară a recipientului, care a fermentat suficient. 

Soluţii pentru toţi bihorenii

"Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" înseamnă nu doar reguli unitare de colectare a deşeurilor, ci şi soluţii viabile pentru toţi cetăţenii. Tocmai de aceea, bihorenii care locuiesc în mediul rural sau la casele din mediul urban sunt încurajaţi să nu arunce pur şi simplu biodeşeurile, ci să le folosească în propriile grădini, scutindu-se de cheltuiala pentru substanţe fertilizante.

Pentru a-i ajuta pe bihoreni să composteze biodeşeurile, SMID a prevăzut şi achiziţia a 20.000 de compostoare individuale, adică recipiente pe care bihorenii să le folosească tocmai pentru resturile biodegradabile. Acestea vor fi distribuite gratuit locuitorilor din satele judeţului.

În schimb, în oraşele din Bihor, deşeurile biodegradabile vor fi colectate săptămânal de către operatorii de salubritate, din pubele de culoare maro sau saci biodegradabili, în cazul caselor din mediul urban. Biodeşeurile produse de bihorenii care locuiesc în oraşe nu se vor irosi, ci vor avea aceeaşi soartă a compostării, la staţia de compostare din Oradea.

Toţi bihorenii trebuie să înţeleagă necesitatea de a recicla sau valorifica o parte cât mai mare din gunoaiele pe care le generează ca o condiţie obligatorie pentru un judeţ mai curat şi mai responsabil faţă de mediul înconjurător. În timp ce deşeurile din ambalaje – PET-uri, folii de plastic, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu, cutii de lapte sau iaurt, pungi, etc. – trebuie colectate separat pentru a redeveni materii prime, în fabricile de reciclare, resturile vegetale şi biodegradabile vor fi aruncate distinct cu scopul de a-şi regăsi locul în natură.  Reguli simple, dar cu efecte bune pe termen lung!

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0757 RON
  • 1 EUR = 4.8336 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON