URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 27 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Da, s-au făcut 20 de ani de BIHOREANUL! Potrivit planurilor noastre de mai an, azi ar fi trebuit să sărbătorim "a la grande", să facem o mare sărbătoare din acest eveniment, o adevărată "Zi a BIHORENILOR", organizată în aer liber, poate la Cetatea Oradiei, deschisă tuturor... N-a fost să fie. În mijloc de toamnă, poate că vremea ne-ar fi îngăduit. Vremurile, însă, nu.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dintre toate mizeriile pe care ni le face pandemia asta blestemată, faptul că nu putem călători departe este printre cele mai rele. Nu pentru că ne lipsesc concediile de "afară", nu pentru că e musai să ne împrospătăm colecţia de fotografii din locuri exotice sau capitale celebre, nu pentru că nu ne place în România, ci din cauză că nu mai avem ocazia să vedem ce mai fac ceilalţi şi cum mai e pe la ei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
06 Iulie 2020, 11:08

SMID, soluţia pentru un Bihor curat! Colectarea separată a deşeurilor biodegradabile, un obiectiv pentru toţi bihorenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată ce "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" (SMID) va fi implementat în tot judeţul Bihor, moment care este foarte aproape, toţi bihorenii vor arunca separat deşeurile reziduale de cele care pot fi reciclate sau valorificate în vreun fel. Nici un singur deşeu care poate fi refolosit nu se va pierde!

Pe lângă colectarea separată a deşeurilor care pot fi reciclate prin proceduri tehnologice specifice, cum sunt PET-urile, pungile de plastic, ambalajele din metal sau sticlă, SMID prevede colectarea separată şi a deşeurilor biodegradabile, adică acele resturi care, prin natura lor, se descompun.

În această categorie intră resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte sau grădină (frunze, crengi, flori uscate), plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă.

Colectate separat, biodeşeurile servesc ca materie primă pentru realizarea compostului, un îngrăşământ natural obţinut prin fermentarea resturilor biodegradabile.

Ce este compostul?

Obţinerea compostului din resturile biodegradabile este un proces copiat de om din natură. La o simplă plimbare prin pădure, putem observa că, sub stratul de frunze şi crengi căzute, are loc un proces de descompunere, la finalul căruia se obţine un strat de humus, care asigură în continuare hrana plantelor.

Compostarea nu este altceva decât o formă naturală de reciclare, un proces în care, prin fermentare, biodeşeurile se descompun şi devin un fertilizator organic. Adică un îngrăşământ făcut acasă!

Procesul de compostare nu este complicat, presupunând doar puţină deprindere şi hărnicie. Dacă vreţi să obţineţi propriul îngrăşământ vegetal, trebuie să puneţi biodeşeurile într-un recipient dedicat compostării, care nu are fund, dar are un capac. Poate fi un coş, o ladă de lemn sau un butoi, care trebuie aşezat direct pe sol. Recipientul trebuie să aibă, în partea inferioară, o uşiţă sau o fantă, prin care ulterior să puteţi scoate compostul.

Biodeşeurile trebuie aruncate în acest recipient, de preferinţă în straturi alternative, şi trebuie bine udate. Apoi, grămada de deşeuri trebuie lăsată să fermenteze, urmând să amestecaţi deşeurile o dată pe lună. În câteva luni, mormanul de deşeuri se va transforma în compost, care apoi poate fi folosit pentru fertilizarea grădinilor ori a plantelor din ghivece.

De fiecare dată când veţi avea noi resturi vegetale sau biodegrabile, le veţi putea arunca peste grămada deja formată, dar este important să folosiţi întâi compostul din partea inferioară a recipientului, care a fermentat suficient. 

Soluţii pentru toţi bihorenii

"Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" înseamnă nu doar reguli unitare de colectare a deşeurilor, ci şi soluţii viabile pentru toţi cetăţenii. Tocmai de aceea, bihorenii care locuiesc în mediul rural sau la casele din mediul urban sunt încurajaţi să nu arunce pur şi simplu biodeşeurile, ci să le folosească în propriile grădini, scutindu-se de cheltuiala pentru substanţe fertilizante.

Pentru a-i ajuta pe bihoreni să composteze biodeşeurile, SMID a prevăzut şi achiziţia a 20.000 de compostoare individuale, adică recipiente pe care bihorenii să le folosească tocmai pentru resturile biodegradabile. Acestea vor fi distribuite gratuit locuitorilor din satele judeţului.

În schimb, în oraşele din Bihor, deşeurile biodegradabile vor fi colectate săptămânal de către operatorii de salubritate, din pubele de culoare maro sau saci biodegradabili, în cazul caselor din mediul urban. Biodeşeurile produse de bihorenii care locuiesc în oraşe nu se vor irosi, ci vor avea aceeaşi soartă a compostării, la staţia de compostare din Oradea.

Toţi bihorenii trebuie să înţeleagă necesitatea de a recicla sau valorifica o parte cât mai mare din gunoaiele pe care le generează ca o condiţie obligatorie pentru un judeţ mai curat şi mai responsabil faţă de mediul înconjurător. În timp ce deşeurile din ambalaje – PET-uri, folii de plastic, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu, cutii de lapte sau iaurt, pungi, etc. – trebuie colectate separat pentru a redeveni materii prime, în fabricile de reciclare, resturile vegetale şi biodegradabile vor fi aruncate distinct cu scopul de a-şi regăsi locul în natură.  Reguli simple, dar cu efecte bune pe termen lung!

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1224 RON
  • 1 EUR = 4.8731 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON