URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2021, 19:21

Slavă Domnului, l-au terminat! Drumul Judeţean dintre Dobreşti şi Vârciorog a fost modernizat, după licitaţii cu cântec (FOTO)

Slavă Domnului, l-au terminat! Drumul Judeţean dintre Dobreşti şi Vârciorog a fost modernizat, după licitaţii cu cântec (FOTO) (foto: Consiliul Judeţean)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a DJ 767 pe tronsonul dintre comunele Vârciorog şi Dobreşti, recepţia urmând să fie făcută în următoarele zile. Era şi cazul, fiindcă licitaţia pentru proiectarea şi executarea lucrărilor a fost lansată în 2017 aşa încât s-o câştige o firmă care după doi ani a mai beneficiat de încă una, pentru a i se suplimenta contractul cu o lucrare care trebuia cuprinsă în actul iniţial.

16,56 kilometri

"Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului dintre Dobreşti şi Vârciorog sunt aproape de finalizare. Constructorul realizează acum ultimele lucrări de detaliu, astfel încât în zilele următoare se va face recepţia", a anunţat, vineri, printr-un comunicat, Consiliul Judeţean Bihor, precizând că vicepreşedintele Mircea Mălan, împreună cu directorul tehnic al instituţiei, Filip Cheşeli, şi cu reprezentanţii firmei responsabile cu executarea lucrărilor, cu proiectantul şi cu dirigintele de şantier au fost în teren pentru a verifica lucrările.

Sectorul de drum modernizat are o lungime de 16,56 kilometri, înainte de reabilitare fiind acoperit cu piatră. Firma constructoare a consolidat 7 podeţe şi a realizat altele 6 noi, iar de-a lungul tronsonului au fost executate şi aşa numite lucrări de artă – ziduri de sprijin din beton, gabioane şi amenajare torenţi.

Reabilitarea şi modernizarea DJ 767 Dobreşti – Vârciorog a fost finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, valoarea lucrărilor fiind de 32,422 milioane lei, iar acestea au fost executate de SC Carier SRL din Marghita.

Aproape un cincinal

Comunicatul transmis vineri de CJ Bihor arată că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 18 iunie 2018, dar povestea acestui proiect e şi mai veche, de peste patru ani şi jumătate.

Licitaţia pentru executarea lucrărilor de "Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime=16,50 km" a fost lansată de CJ Bihor încă din februarie 2017, în iunie 2018 fiind încheiat contractul cu SC Carier SRL din Marghita pentru suma de 28,288 milioane lei, iar firma trebuind să finalizeze proiectul până la 15 aprilie 2020. 

În octombrie 2019, însă, BIHOREANUL dezvăluia că firma a beneficiat, printr-un truc, de o suplimentare a sumei, printr-un nou contract, pentru "Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime 16,50 km, Săpătură în stâncă". 

Practic, după un an şi jumătate de la prima licitaţie, CJ Bihor scotea la mezat o lucrare, "săpături în stâncă", care în mod normal trebuia cuprinsă din start în caietul de sarcini al primei proceduri, din februarie 2017.

În realitate, a doua licitaţie "masca" suplimentarea contractului iniţial încheiat cu SC Carier SRL, al cărei nume era de altfel menţionat în caietul de sarcini pentru lucrările de "săpături în stâncă", aşa încât acestea să fie făcute de aceeaşi societate, ceea ce s-a şi întâmplat. 

Cu dedicaţie

Faptul că a doua licitaţie era una "cu dedicaţie" pentru SC Carier SRL îl demonstra însăşi descrierea lucrărilor scoase la licitaţie în 2019: firma care urma să sape stânca din marginile drumului era obligată să o facă "prin intercalarea lucrărilor în graficul lucrării cu firma câştigătoare a lucrării de bază, SC Carier SRL", alte societăţi fiind avertizate că nu li se va permite alt termen de finalizare a lucrării decât cel fixat pentru Carier în contractul iniţial, în caz contrar urmând să achite şi penalităţile de întârziere ale acesteia.

"Când ţi se spune că pe şantier este deja o firmă care s-a obligat să facă drumul până în aprilie 2020, că eşti obligat să "intercalezi" lucrarea ta în graficul acesteia şi că, dacă nu reuşeşti, îi plăteşti şi penalizările, ţi se semnalizează să nu te bagi la noua licitaţie, pentru că e deja "rezolvată" pentru Carier", explica la acea vreme un constructor.

Concluzia? CJ Bihor a rezolvat prima licitaţie ca s-o câştige firma din Marghita la un preţ sub preţurile concurenţilor, iar ulterior, pentru ca SC Carier SRL să nu iasă în pierdere, i-a mai oferit încă 1,3 milioane lei. 

Ceea ce nu menţionează CJ Bihor în comunicat este dacă firma a fost obligată să achite penalităţi de întârziere, având în vedere că trebuia să termine toate lucrările nu în august 2021, ci în aprilie 2020, cu 16 luni în urmă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP
Realitatea e ca esti o sluga, cu un IQ de gaina
Postat 14 August 2021, 14:22 de Sandu2100
Pinochio, fi bărbată loazo.
Cuvinte precum "slugă" și "neterminată" îți erau dedicate de muktă vreme. Ești chiar atât de limitat/ă încât nu ești în stare să găsești niște cuvinte relevante în vocabularul românesc? Tu, în afară de faptul că ai un limbaj neevoluat și nu poți utiliza mai mult de 30-40 de cuvinte, ești atât de retardat încât nici măcar o propoziție logică nu poți scoate din tine. "Slugă" este o persoană ca tine, aplecată veșnic ca să prindă un fund de pupat. L-ai ales pe Bolojan, ține-o așa până îți iese. "Neterminat" e acela care, la fel ca tine, bate câmpii fără a înțelege ceva din ce se întâmplă în jur, pentru că a citit în viața lui o singură publicație (Bihoreanul în cazul tău). Ha, ha, ha ... ești cretin prin definiție.
Postat 14 August 2021, 13:30 de KP
KP
Intradevar esti o sluga neterminata
Postat 14 August 2021, 12:19 de Sandu2100
Hei, Pinochio.
A ieșit SandaXXX, purtătoare de cuvânt a tuturor curvelor care cerșesc mila sociopaților, bețivanilor și drogaților emanați de PNL. Iar deviezi de la subiect. E vorba de drumul județean "neterminat" și inaugurat de proastele județului.
Postat 14 August 2021, 10:10 de KP
KP
Ai probleme grave mai baitule
Postat 13 August 2021, 21:56 de Sandu2100
Despre PNL nimic?
Primul liberal un sociopat cocoțat la Cotroceni. Al doilea un bețivan notoriu strecurat în vârful Parlamentului. Acum a apărut și al treilea, cu guvernarea lui cu tot și care se visa în locul primilor doi la un loc, un fost alcoolist avansat la nivel de drogat permanent. Umbrele primului alcoolist al țării, anteriorul președinte, încep să-și scoată ghearele și să aranjeze un alt "neterminat", ca viitor candidat al liberalilor pe toate funcțiile disponibile. Ghiciți la cine s-au gândit, că o să vă umfle plânsul și râsul în același timp.
Postat 13 August 2021, 20:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON