URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
13 August 2021, 19:21

Slavă Domnului, l-au terminat! Drumul Judeţean dintre Dobreşti şi Vârciorog a fost modernizat, după licitaţii cu cântec (FOTO)

Slavă Domnului, l-au terminat! Drumul Judeţean dintre Dobreşti şi Vârciorog a fost modernizat, după licitaţii cu cântec (FOTO) (foto: Consiliul Judeţean)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a DJ 767 pe tronsonul dintre comunele Vârciorog şi Dobreşti, recepţia urmând să fie făcută în următoarele zile. Era şi cazul, fiindcă licitaţia pentru proiectarea şi executarea lucrărilor a fost lansată în 2017 aşa încât s-o câştige o firmă care după doi ani a mai beneficiat de încă una, pentru a i se suplimenta contractul cu o lucrare care trebuia cuprinsă în actul iniţial.

16,56 kilometri

"Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului dintre Dobreşti şi Vârciorog sunt aproape de finalizare. Constructorul realizează acum ultimele lucrări de detaliu, astfel încât în zilele următoare se va face recepţia", a anunţat, vineri, printr-un comunicat, Consiliul Judeţean Bihor, precizând că vicepreşedintele Mircea Mălan, împreună cu directorul tehnic al instituţiei, Filip Cheşeli, şi cu reprezentanţii firmei responsabile cu executarea lucrărilor, cu proiectantul şi cu dirigintele de şantier au fost în teren pentru a verifica lucrările.

Sectorul de drum modernizat are o lungime de 16,56 kilometri, înainte de reabilitare fiind acoperit cu piatră. Firma constructoare a consolidat 7 podeţe şi a realizat altele 6 noi, iar de-a lungul tronsonului au fost executate şi aşa numite lucrări de artă – ziduri de sprijin din beton, gabioane şi amenajare torenţi.

Reabilitarea şi modernizarea DJ 767 Dobreşti – Vârciorog a fost finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, valoarea lucrărilor fiind de 32,422 milioane lei, iar acestea au fost executate de SC Carier SRL din Marghita.

Aproape un cincinal

Comunicatul transmis vineri de CJ Bihor arată că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 18 iunie 2018, dar povestea acestui proiect e şi mai veche, de peste patru ani şi jumătate.

Licitaţia pentru executarea lucrărilor de "Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime=16,50 km" a fost lansată de CJ Bihor încă din februarie 2017, în iunie 2018 fiind încheiat contractul cu SC Carier SRL din Marghita pentru suma de 28,288 milioane lei, iar firma trebuind să finalizeze proiectul până la 15 aprilie 2020. 

În octombrie 2019, însă, BIHOREANUL dezvăluia că firma a beneficiat, printr-un truc, de o suplimentare a sumei, printr-un nou contract, pentru "Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime 16,50 km, Săpătură în stâncă". 

Practic, după un an şi jumătate de la prima licitaţie, CJ Bihor scotea la mezat o lucrare, "săpături în stâncă", care în mod normal trebuia cuprinsă din start în caietul de sarcini al primei proceduri, din februarie 2017.

În realitate, a doua licitaţie "masca" suplimentarea contractului iniţial încheiat cu SC Carier SRL, al cărei nume era de altfel menţionat în caietul de sarcini pentru lucrările de "săpături în stâncă", aşa încât acestea să fie făcute de aceeaşi societate, ceea ce s-a şi întâmplat. 

Cu dedicaţie

Faptul că a doua licitaţie era una "cu dedicaţie" pentru SC Carier SRL îl demonstra însăşi descrierea lucrărilor scoase la licitaţie în 2019: firma care urma să sape stânca din marginile drumului era obligată să o facă "prin intercalarea lucrărilor în graficul lucrării cu firma câştigătoare a lucrării de bază, SC Carier SRL", alte societăţi fiind avertizate că nu li se va permite alt termen de finalizare a lucrării decât cel fixat pentru Carier în contractul iniţial, în caz contrar urmând să achite şi penalităţile de întârziere ale acesteia.

"Când ţi se spune că pe şantier este deja o firmă care s-a obligat să facă drumul până în aprilie 2020, că eşti obligat să "intercalezi" lucrarea ta în graficul acesteia şi că, dacă nu reuşeşti, îi plăteşti şi penalizările, ţi se semnalizează să nu te bagi la noua licitaţie, pentru că e deja "rezolvată" pentru Carier", explica la acea vreme un constructor.

Concluzia? CJ Bihor a rezolvat prima licitaţie ca s-o câştige firma din Marghita la un preţ sub preţurile concurenţilor, iar ulterior, pentru ca SC Carier SRL să nu iasă în pierdere, i-a mai oferit încă 1,3 milioane lei. 

Ceea ce nu menţionează CJ Bihor în comunicat este dacă firma a fost obligată să achite penalităţi de întârziere, având în vedere că trebuia să termine toate lucrările nu în august 2021, ci în aprilie 2020, cu 16 luni în urmă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP
Realitatea e ca esti o sluga, cu un IQ de gaina
Postat 14 August 2021, 14:22 de Sandu2100
Pinochio, fi bărbată loazo.
Cuvinte precum "slugă" și "neterminată" îți erau dedicate de muktă vreme. Ești chiar atât de limitat/ă încât nu ești în stare să găsești niște cuvinte relevante în vocabularul românesc? Tu, în afară de faptul că ai un limbaj neevoluat și nu poți utiliza mai mult de 30-40 de cuvinte, ești atât de retardat încât nici măcar o propoziție logică nu poți scoate din tine. "Slugă" este o persoană ca tine, aplecată veșnic ca să prindă un fund de pupat. L-ai ales pe Bolojan, ține-o așa până îți iese. "Neterminat" e acela care, la fel ca tine, bate câmpii fără a înțelege ceva din ce se întâmplă în jur, pentru că a citit în viața lui o singură publicație (Bihoreanul în cazul tău). Ha, ha, ha ... ești cretin prin definiție.
Postat 14 August 2021, 13:30 de KP
KP
Intradevar esti o sluga neterminata
Postat 14 August 2021, 12:19 de Sandu2100
Hei, Pinochio.
A ieșit SandaXXX, purtătoare de cuvânt a tuturor curvelor care cerșesc mila sociopaților, bețivanilor și drogaților emanați de PNL. Iar deviezi de la subiect. E vorba de drumul județean "neterminat" și inaugurat de proastele județului.
Postat 14 August 2021, 10:10 de KP
KP
Ai probleme grave mai baitule
Postat 13 August 2021, 21:56 de Sandu2100
Despre PNL nimic?
Primul liberal un sociopat cocoțat la Cotroceni. Al doilea un bețivan notoriu strecurat în vârful Parlamentului. Acum a apărut și al treilea, cu guvernarea lui cu tot și care se visa în locul primilor doi la un loc, un fost alcoolist avansat la nivel de drogat permanent. Umbrele primului alcoolist al țării, anteriorul președinte, încep să-și scoată ghearele și să aranjeze un alt "neterminat", ca viitor candidat al liberalilor pe toate funcțiile disponibile. Ghiciți la cine s-au gândit, că o să vă umfle plânsul și râsul în același timp.
Postat 13 August 2021, 20:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON