URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2021, 19:37

Situaţie halucinantă la Finiş: O firmă de colectare a deşeurilor deversa direct într-un afluent al Crişului Negru apele cu chimicale periculoase! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administratorii unei firme de colectare a deşeurilor periculoase din comuna Finiş s-au ales cu dosar penal după un control inopinat al comisarilor Gărzii de Mediu Bihor şi al poliţiştilor Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Firma, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte General Ecologic Solution SRL, a fost prinsă că şi-a instalat o conductă lungă de 300 metri până la un afluent al Crişului Negru, prin care apele uzate, încărcate cu substanţe chimice periculoase, inclusiv acid clorhidric, ajungeau direct în râu!

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Bihor, controlul inopinat s-a realizat la o societate comercială care colectează atât deşeuri nepericuloase, cât şi periculoase, pe platforma societăţii fiind găsite cantităţi importante de acid clorhidric, soluţii bazice şi acide. 

Apele uzate, rezultate din procesul de tratare a substanţelor periculoase, erau colectate într-un bazin vidanjabil, în care era montată şi o pompă submersibilă. Localitatea are o reţea de canalizare care nu e dată în funcţiune, ca atare apele uzate ar fi trebuit vidanjate şi transportate la o staţie de epurare. În loc de asta, însă, angajaţii societăţii au instalat o conductă lungă de 300 metri, prin care apa contaminată era deversată în pârâul Vadu Dedulului, afluent al Crişului Negru.

De trei ori penali

Conform informării, firma din Finiş a încălcat prevederile a trei legi, iar toate abaterile constituie infracţiuni. Legea apelor (107/1996) şi Ordonanţa 195/2005 privind protecţia mediului interzic evacuarea în apele de suprafață și subterane de ape uzate, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel, "care conțin substanțe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentrație care pot schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul, producția agricolă ori industrială sau fondul piscicol". Încălcarea acestor reglementări se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani, potrivit Legii apelor, şi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, potrivit Ordonanţei 195/2005 privind protecţia mediului. 

Reprezentanţilor firmei li se impută şi "executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal, precum și darea în exploatare de unități fără punerea concomitentă în funcțiune a rețelelor de canalizare, a stațiilor și instalațiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizației de gospodărire a apelor", faptă care, tot conform Legii apelor, constituie infracţiune pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

De asemenea, oficialii firmei vor răspunde şi pentru încălcarea Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, care încadrează în rândul infracţiunilor pedepsite cu închisoare de la 3 ani la 5 ani sau cu amendă "neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”.

No comment

Cert este că, încă din timpul verificărilor, la solicitarea echipei de control, angajaţii societăţii comerciale au blindat conducta de evacuare a apelor tehnologice uzate. "S-a transmis unităţii de parchet competente o sesizare penală", se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Bihor. 

Firma care a otrăvit Crişul Negru cu substanţe periculoase, după cum a aflat BIHOREANUL, se numeşte General Ecologic Solution și are ca asociaţi alte două societăţi comerciale - Gehor Serv SRL Finiş (50%, firmă profilată pe comerţul ambulant cu alimente, băuturi şi tutun) şi Centru de Cercetare Prodchim SRL Drăgăneşti (50%, având ca obiect de activitate cercetare - dezvoltare experimentală în ştiinţe naturale şi inginerie). Gehor Serv SRL este şi administratorul General Ecologic Solution SRL.

La rândul lor, cele două firme sunt deţinute tot de entităţi juridice, păienjenişul de societăţi comerciale ducând în final duc spre patru persoane: Adriana Valentina Manciu, Virgil Marian Fărcuţ, Ionel Budău şi Lucian Viorel Budău.

Cel din urmă, Lucian Viorel Budău, un om de afaceri din Beiuş, este menţionat ca persoană de contact la firma poluatoare însă, deşi a fost sunat pentru a exprima un punct de vedere, el a închis imediat ce i s-a comunicat numele firmei despre care e întrebat, iar la următorul apel nu a mai răspuns.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Natie retardata
Nicio natie din Europa nu-si bate joc de propria tara precum o fac romanii!! Va mai dau un exemplu: ce tara europeana importa gunoaie??!! https://ziare.com/stiri/vama/deseuri-din-bulgaria-oprite-vama-giurgiu-1701105
Postat 22 Septembrie 2021, 08:49 de AnaConda
eh
si din nou ... Finis. Eu va zic ca satul ala tre ridicat la rang de metropola. E unul din cele mai active din judet... sau doar cineva de la ziar e de pe acolo si raporteaza mai mult ca cei din alte zone. In orice caz ciudata localitate.
Postat 22 Septembrie 2021, 08:45 de nihil
Cu executare
Sper să primească ani mulți cu executare și să le impute tot dezastrul ecologic din zonă. Pentru cei care nu știu, în acea zonă peștii au devin aproape inexistenți. P. S. Se aude că și fabrica de cherestea din zonă, ce apartine fraților Micula, ar efectua astfel de practici! Cine știe?!
Postat 21 Septembrie 2021, 19:53 de bde
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON