URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Aprilie 2015, 16:01

Singuri acasă: ASCO oferă consiliere gratuită copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) a lansat, marţi, campania "Singuri acasă - Ai grijă de copiii tăi oriunde te-ai afla!". Proiectul este adresat copiilor care au rămas singuri în ţară, în grija bunicilor sau a familiei extinse, după ce ambii părinţi au plecat în străinătate şi celor din familii monoparentale, aflaţi în aceeaşi situaţie.

La conferinţa de lansare a campaniei au participat directorul ASCO, Arina Moş, şi medicul şcolar Anca Frăţilă, specialist în psihiatrie pediatrică. Aceasta din urmă a vorbit despre efectele pe care o astfel de despărţire între părinţi şi copii le poate avea, micuţii putând resimţi stări de abandon, anxietate şi tristeţe. "Prin această campanie dorim să venim în sprijinul părinţilor care merg să muncească în străinătate. Într-o lume ideală, copiii cresc alături de părinţii lor, dar condiţiile socio-economice îi obligă pe mulţi să meargă să muncească în afara ţării", a spus Anca Frăţilă.

În aceeaşi conferinţă, specialistul a vorbit despre reticenţa părinţilor de a-şi anunţa plecarea în străinătate. "La 30 iunie 2014, numărul acestor cazuri era de 1.044 pe judeţul Bihor, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Din păcate, ne confruntăm cu reticenţa părinţilor din Oradea în a anunţa plecarea din ţară. Nu dorim să sancţionăm, dorim să urmărim interesul superior al copilului prin oferirea de consiliere şi suport psihologic gratuit familiilor şi copiilor rămaşi singuri acasă", a precizat dr. Anca Frăţilă.

Drept urmare, în cadrul campaniei "Singuri acasă - Ai grijă de copiii tăi oriunde te-ai afla!", copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate pot beneficia de consiliere psihologică gratuită, la cabinetul mediului Anca Frăţilă din str. Mihai Viteazul nr. 12. Tot ce trebuie să prezinte este un bilet de trimitere la medicul de familie.

În cadrul aceleiaşi campanii, părinţii care pleacă în străinătate sunt rugaţi să anunţe acest lucru cu cel puţin 40 de zile înainte, la Centrul de informare pentru cetăţeni din cadrul ASCO. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părintelui sau tutorelui, iar confirmarea acestei persoane se efectuează de către instanţa de tutelă (Judecătoria Oradea - Registratură).

În încheiere, dr. Anca Frăţilă a pus accent pe seriozitatea problemelor prin care trec copiii lăsaţi acasă. "Ataşamentul e o nevoie biologică. În absenţa unui ataşament securizat, copilul, indiferent de vârstă, trăieşte sentimentul de abandon şi tristeţe. Depresia la copil există şi ea se manifestă cel mai adesea prin tulburări de somn, tulburări de alimentaţie, agitaţie, irascibilitate. La copilul de vârstă şcolară apar tulburările de conduită, tulburări de atenţie, rezultate slabe la şcoală. Prin sprijin specializat, aceşti copii pot fi ajutaţi să depăşească aceste momente", a explicat aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON