URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2020, 10:30

Sindicaliștii din Finanțe vor „compensare” pentru cheltuielile pe care le fac lucrând de acasă

Sindicaliștii din Finanțe vor „compensare” pentru cheltuielile pe care le fac lucrând de acasă foto: www.sfin.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sindicaliştii din cadrul ANAF reclamă diminuarea, prin eliminarea unor sporuri, a veniturilor acelor salariaţi care au fost trimişi să presteze în regim de telemuncă din cauza pandemiei, dar şi riscurile de infectare cărora sunt supuşi angajaţii care lucrează parţial la birou şi parţial de acasă. Drept urmare, finanţiştii cer "compensarea" unei părţi din aceste cheltuieli transferate de către instituţie în sarcina angajaţilor.

"SindFISC solicită celor responsabili ca la elaborarea noului buget să se asigure resursele necesare, astfel încât activitatea instituţională să fie corect finanţată, fiind posibilă compensarea unei părţi din aceste cheltuieli transferate de către instituţie în sarcina angajaţilor, ca măsură reparatorie oferită celor care îşi dau acordul pentru munca la domiciliu", arată un comunicat dat publicităţii miercuri de Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, care solicită conducerilor ANAF de la nivel central, dar şi din teritoriu, să promoveze telemunca "acolo unde specificul activităţii permite posibilitatea desfăşurării acesteia, însă în parteneriat cu funcţionarul".

Documentul citat arată că angajaţii ANAF se confruntă cu o serie de probleme, ca urmare a implementării unor măsuri la nivelul instituţiei pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, care le afectează direct veniturile. Cel mai deranjant, pentru finanţişti, pare a fi faptul că organizarea activităţii în sistem 30% muncă la birou şi respectiv 70% muncă acasă nu a dus decât la o "economie rezultată din neplata sporurilor pentru funcţionarii aflaţi în munca la domiciliu".

"Precizăm că procente precum 30% munca la birou (incluzând şi deplasările organelor fiscale la nivelul contribuabilului sau la nivelul altor instituţii ale statului) şi 70% munca la domiciliu, în condiţiile nivelului actual de informatizare al ANAF, în anumite structuri teritoriale sunt foarte greu de atins (în funcţie de specificul activităţii, în unele cazuri funcţionarii sunt nevoiţi să se întâlnească cu contribuabilii pentru preluarea/returnarea de documente fiscale şi în alte locuri decât sediile ANAF, respectiv sediul contribuabilului sau domiciliul funcţionarului, aspect care este de natură să crească riscul de infectare al funcţionarului/familiei acestuia)".

"Mai mult, subliniem faptul că, în toate situaţiile în care personalul îşi desfăşoară munca la domiciliu, veniturile salariale au fost diminuate, prin suspendarea plăţii sporului pentru condiţii vătămătoare, imposibilitatea decontării contravalorii unor cheltuieli ocazionate de deplasări în interes de serviciu, precum şi creşterea costurilor de la domiciliu cu utilităţile, asigurarea resurselor tehnice pentru desfăşurarea muncii, care cad în sarcina funcţionarilor (laptop, imprimantă, etc.)", se arată în comunicatul SindFISC.

Totodată, sindicalişti atrag atenţia asupra problemelor legate de sistemul informatic al ANAF, despre care spun că "este foarte greoi, serverele cedează des, nu există periferice suficiente şi compatibile cu activităţile specifice conceptului de telemuncă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nu cer cei care lucreaza
Sincer, nu cei care lucreaza (si cheltuie bani) cer acele sporuri.. cei care NU lucreaza si nu sacrifica nimic... Pandemia este grea pt toata lumea. Sporurile din sectorul bugetar vor insemna presiuni asupra mediului privat. Strategie stupida pe termen lung. Deci, sa inteleg, ca pana acum nu aveau laptopuri.. hai sictir! La noi acasa fiecare are PC propriu si cate un laptop pentru portabilitate. Sa nu vorbesc de echipamente mult mai specifice domeniului, care sunt tot proprii... nu sunt bani pentru infrastructura ca totul se cheltuie pe sporuri...
Postat 29 Octombrie 2020, 13:16 de sasi
si marmota impacheta ciocolata...
dati-le de toate sa poata dormi acasa linistiti, stim toti ce inseman munca la domiciliu cand esti la stat. adica nu fac nimic si pierd niste sporuri asta e defapt problema. daca e nasol c anu primit sporuri, demisia si la privat ... sa vedeti cat e de bine si cum primesti salariu pentru a sta acasa.
Postat 29 Octombrie 2020, 11:41 de Traian
Revoltator
In timp ce alti bugetari primesc cite 2000 lei pe luna bonus,la romatsa s-au marit lefurile cu pina la 4000 lei,din cauza ca avionele zboara mai rar,sa fii nevoit sa-ti cumperi laptop din banii tai,sa consumi curent din banii tai,40 lei la digi pentru internet,sa-ti bagi benzina din banii tai,sa-ti cumperi tu A4 pentru imprimanta,pe persoana fizica...asta e o apocalipsa bugetara.Suntem alaturi de ei,in aceste momente de grea incercare.Ar fi culmea sa nu fi primit nici voucherele de vacanta,cu care sa fie sprijinita Horeca,alta victima a coviduluiTotusi,nu intelegem de ce nu li se mai acorda "sporul pentru condiţii vătămătoare", in plina pandemie...toata tara primeste acest spor,cu finantare de la UE, via Johanis&Citu
Postat 29 Octombrie 2020, 11:17 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON