URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2022, 09:25

Simfonia ororii: Cine-concertul Nosferatu, pe gustul publicului, la TIFF Oradea 2022 (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima seară a festivalului TIFF Oradea 2022 s-a încheiat cu mai multe proiecții de filme interesante, dar și cu un cine-concert care i-a făcut pe orădeni să aplaude îndelung.

Sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, orchestra Filarmonicii din Oradea a acompaniat proiecția filmului original Nosferatu, chiar în anul în care împlinește un secol de la lansare. Muzica a completat perfect filmul, rezultând un spectacol reușit și o experiență inedită pentru orădeni.

Cândva, în Transilvania...

Lansat pe marele ecran în 1922, când a revoluționat lumea cinematografiei, definind genul horror, filmul Nosferatu în regia lui F.W. Murnau se bazează pe romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Filmul, care este prezentat din primele minute ca o „simfonie a ororii”, este construit în jurul grotescului Nosferatu, un vampir cu pseudonimul "contele Orlok", ascuns într-un castel din Transilvania și care are puterea de a controla și omorî oamenii. Acțiunea filmului se petrece în anul 1838, când contele își exprimă intenția să se mute în orașul german Wisborg, iar tânărul Thomas Hutter merge în Transilvania ca să-i facă o ofertă imobiliară.

Hutter, care nu crede în strigoi sau vampiri, devine victima lui Nosferatu, iar apoi aceeași soartă o are și iubita lui soție, Ellen. Deloc întâmplător, când contele transilvănean ajunge în Wisborg, populația orașului este decimată de ciumă.

Cine-concert vocal-simfonic

În timp ce multe dintre scene pot stârni zâmbete, dacă nu chiar râsete, printre cinefilii de azi, deoarece mișcările ample și mimica lui Nosferatu nu mai reușesc să înspăimânte așa cum se întâmpla acum o sută de ani, compoziția muzicală și orchestra Filarmonicii orădene au asigurat emoțiile necesare pentru o adevărată simfonie a ororii. Dacă fața ciudată a lui Nosferatu nu a speriat publicul orădean, muzica l-a menținut vigilent.

„Nosferatu este un film pe care îl iubesc foarte mult, am visat să scriu muzica pentru el de zece ani, și datorită unor persoane care au avut încredere în mine, Claudia Droc de la TIFF (n.r. managerul festivalului) și Oana Lepădatu de la Institutul Goethe din București”, a spus compozitoarea și dirijoarea Simona Strungaru.

Cine-concertul a fost diferit și pentru că partea muzicală a fost vocal-simfonică. Soprana Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas) au interpretat replicile celor trei personaje cheie (Ellen, Hutter și Nosferatu), desăvârșind spectacolul.  

După trei zile în care au fost proiectate peste 30 de filme românești și internaționale, a cincea ediție a TIFF Oradea, o extensie a festivalului din Cluj-Napoca, s-a încheiat duminică seară. Printre altele, orădenii au putut vedea filmul „Metronom”, al cărui regizor, Alexandru Belc, a fost premiat în acest an la Cannes, comedia „Nunți, botezuri și înmormântări”, pelicula câștigătoare a Ursului de Aur la Berlin în acest an, „Alcarras” sau „Casa noastră / Utama”, câştigătorul Trofeului Transilvania şi cel mai votat film la TIFF 2022.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON