URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2022, 11:01

„Te botez jurnalist!”: TIFF Oradea a început cu „Iluzii pierdute”. Programul festivalului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediția a cincea a TIFF Oradea a debutat vineri seară, filmul ales să deschidă festivalul fiind „Iluzii pierdute”, realizat după romanul omonin al lui Honoré de Balzac și răsplătit cu 7 premii César. Deși programată inițial în aer liber, în Piața Unirii, proiecția a fost mutată în sala Filarmonicii, din cauza ploii. 

În deschidere, Claudia Droc, managerul festivalului, și-a exprimat bucuria că TIFF s-a întors și în acest an la Oradea, mulțumindu-le partenerilor și sponsorilor. 

Pentru a-i introduce pe oaspeți în atmosfera peliculei pe care urmau să o descopere, gazdele au pregătit un scurt concert al cvartetului feminin Espressione, care, printre altele, a interpretat „Waltz. No. 2” de Dimitri Shostakovich și „Libertango” de Astor Piazzolla. 

Filmul în sine i-a ținut pe spectatori, vreme mai bine de două ceasuri, într-o lume a falsei grandori și a aparențelor, relațiilor și prietenilor false. Inspirat de romanul lui Balzac, parte din colecția sa pe care a numit-o „Comedia umană”, filmul îl urmărește pe tânărul, frumosul și talentatul Lucien de Rubempré – nu-l cheamă așa, dar așa își spune, după mamă, să pară de viță nobilă – care, dezamăgit în dragostea lui pentru Madame de Bargeton, se ambiționează să-și ia revanșa și să devină un poet celebru și apreciat. 

Își dă seama curând că, în Parisul începutului de secol XIX, nimic nu-i ce pare, iar până și „talentul” scriitoricesc se cumpără cu scandaluri care să distreze nobilimea și cu recenzii favorabile sau, mai bine, critice, care să atragă atenția.

Pentru a-și câștiga traiul, Lucien trebuie să renunțe, măcar o vreme, la pretențiile sale de poet și să devină jurnalist la un ziar de scandal al vremii, care critica regalitatea și „trăia” dintr-un business înfloritor, cu scandaluri și articole false, dar bine plătite.

„Te botez jurnalist!”, îi spun editorii lui într-o ceremonie inventată pe loc la o petrecere în care se sărbătoreau articolele - critice, satirice, dure - ale lui Lucien.

Filmul a primit 15 nominalizări la Premiile César și a obținut 7 premii, inclusiv pentru „Cel mai promițător actor” – Benjamin Voisin în rolul lui Lucien de Rubempré. 

TIFF Oradea continuă sâmbătă și duminică, având un program bogat de proiecții în mai multe săli orădene, precum și în aer liber.

Printre filmele care vor putea fi văzute sâmbătă seara se numără „Metronom” - despre o iubire adolescentină în România comunistă, ai cărei tineri protagoniști ascultă emisiunea „Metronom” de la Radio Europa Liberă, ba chiar și corespondează cu realizatorii, lucru interzis vremea aceea -, „Nimic despre dragoste” - o producție marca Florin Piersic jr. - și „Povestea soției mele” - despre un căpitan de vas care pune un pariu că se va însura cu prima fată care intră în localul în care se afla el.

Programul complet al zilei de sâmbătă, aici!

Duminică, printre altele, orădenii vor putea vedea filmele „Imaculat”, „Anul pierdut 1986”, precum și un cine-concert special, „Nosferatu”, la Filarmonica de Stat Oradea.

Orchestra orădeană va interpreta muzică live, în timp ce pe ecran va fi difuzat filmul realizat de F.W. Murnau în 1922, fiind inspirat de romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Programul complet al zilei de duminică, aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON