Ungaria a anunţat, duminică, noi restricţii la frontiere, pentru a preveni răspândirea coronavirsului, care vor intra în vigoare de miercuri, la ora 0.00.
Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás, a declarat că ţările cu un risc crescut de infectare au fost împărţite în zone „galbene” şi „roşii”. Pe lista ţărilor galbene se află, din rândul statelor UE, România, Bulgaria, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie. Ţări roşii sunt Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina.
“Guvernul observă semne îngrijorătoare: infecția crește în țările din jur”, a declarat Gergely Gulyás în cadrul unei conferințe de presă. “Am câștigat prima bătălie, am reușit să repornim viața, suntem una dintre cele mai sigure țări din lume, dar trebuie să împiedicăm virusul să fie adus din străinătate”, a adăugat ministrul.
Toţi în carantină
Regulile de acces pentru cei care provin din aceste ţări sunt diferite pentru cetăţeni maghiari şi străini, însă toţi vor trebui să participe la un triaj medical.
Străinii care au simptome de Covid-19, nu vor putea intra în ţară. Dacă nu sunt suspecţi, vor trece frontiera, dar vor intra în carantină timp de 14 zile sau până când vor prezenta două teste negative de Covid-19, efectuate în 48 de ore.
Dacă persoana respectivă are un loc de reşedinţă sau de şedere în Ungaria, va intra în izolare acolo, iar dacă nu va fi plasată într-un centru de carantină desemnat de autorităţile maghiare.
Străinii care vor avea la ei, odată cu controlul la frontieră, dovada celor două rezultate negative de la distanţă de 48 de orei, obţinută în ultimele 5 zile, nu vor trebui să intre în carantină.
În cazul cetăţenilor maghiari care vin din ţări galbene, vor fi eliberaţi din carantină după primul test negativ, iar cei care vin dintr-o țară marcată cu roșu după două teste negative. Până la 1 august, testele cetăţenilor unguri vor fi plătite din bugetul public, iar apoi pe cheltuiala acestora. Deocamdată, nu se ştie cât îi vor costa pe străini aceste teste.
Străinii din ţările roşii nu pot intra deloc în Ungaria, indiferent că au sau nu simptome.
Sunt exceptaţi cei care tranzitează Ungaria
Gergely Gulyás a anunţat că sunt scutiţi de carantină cei care tranzitează Ungaria, cei aflaţi în călătorii de serviciu și şoferii care transportă marfă.
De asemenea, nu vor fi vizaţi de noile restricţii cei care pot dovedi că au suferit deja de Covid-19 în ultimele şase luni.
Vor putea intra în Ungara, fără izolare în carantină, şi participanții la un eveniment sportiv internaţional.
UPDATE: Excepţii pentru zona transfrontalieră
Ministerul român de Externe a făcut o serie de precizări privind restricţiile din Ungaria. Românii vor putea tranzita ţara vecină dacă nu prezintă simptome de COVID-19, durata tranzitului nu depășește 24 de ore și pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație.
Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.
Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.
Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.
Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depășească 24 de ore, respectiv persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.