URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2020, 16:25

Şi primăriile încalcă legea! O primărie din Bihor, amendată pentru că a incendiat gunoaie, alta pentru că a încercat să le îngroape

Şi primăriile încalcă legea! O primărie din Bihor, amendată pentru că a incendiat gunoaie, alta pentru că a încercat să le îngroape sursa foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să fie un model pentru cetăţeni şi să respecte legile în vigoare, două primării din Bihor s-au dovedit exemplu de „aşa nu!”.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au amendat două unităţi administrativ-teritoriale cu câte 30.000 de lei, pentru că încercau să cureţe nişte gropi de gunoaie prin metode ilegale.

Mizerii în flăcări

Prima sancţionată a fost Primăria Paleu, unde, pe 29 mai, comisarii au surprins mai multe persoane în timp ce dădeau foc gunoaielor, pe un teren de circa 1.000 mp, din proprietatea comunei, aflat la ieşirea spre Cetariu.

Pe acelaşi teren, în urmă cu o lună, comisarii de mediu au depistat o groapă de gunoi cu un volum estimat de 300 mc de deşeuri de toate felurile şi au impus Primăriei Paleu ecologizarea zonei. În loc să cureţe deşeurile, însă, angajaţii Primăriei le-au dat foc, comiţând astfel o ilegalitate, potrivit Legii 211/2011.

În plus, folosind utilajele Primăriei Paleu, angajaţii instituţiei au adus şi alte gunoaie pe acelaşi amplasament şi au încercat să niveleze zona, pregătindu-se, probabil, să acopere mormanele de mizerii cu pământ. „Pe amplasament a fost identificat şi un buldoexcavator şi un tractor cu remorcă care descărcau deşeuri pe amplasament şi le nivelau”, se arată într-o informare a Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu.

Comisarii de mediu au impus nu doar eliminarea imediată a focarului de incendiu, ci şi remedierea situaţiei. Astfel, Primăria Paleu va trebui să procedeze ca la carte: să strângă gunoaiele şi să le ducă la halda ecologică a judeţului Bihor. De asemenea, va trebui să plătească amenda impusă de GNM.

Aceeaşi reţetă

A doua unitate administrativ-teritorială prinsă cu practici ilegale este Săcădat. Aici, comisarii de mediu au depistat angajaţi ai primăriei în timp ce încercau să ascundă sub pământ o groapă de gunoi clandestină, deja depistată de GNM, în cadrul controalelor făcute în tot Bihorul.

Cu utilajele primăriei, nişte muncitori acopereau mizeriile cu pământ şi apoi nivelau zona. De parcă această ilegalitate nu ar fi fost suficientă, terenul cu pricina este şi pe teritoriul unei arii protejate, „Crişul Repede în amonte de Oradea”, o zonă menită să ocrotească habitatele de pe malurile râului.

Primăria Săcădat a fost amendată tot cu 30.000 de lei, având de asemenea obligaţia să cureţe terenul cu pricina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON