URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2020, 16:25

Şi primăriile încalcă legea! O primărie din Bihor, amendată pentru că a incendiat gunoaie, alta pentru că a încercat să le îngroape

Şi primăriile încalcă legea! O primărie din Bihor, amendată pentru că a incendiat gunoaie, alta pentru că a încercat să le îngroape sursa foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să fie un model pentru cetăţeni şi să respecte legile în vigoare, două primării din Bihor s-au dovedit exemplu de „aşa nu!”.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au amendat două unităţi administrativ-teritoriale cu câte 30.000 de lei, pentru că încercau să cureţe nişte gropi de gunoaie prin metode ilegale.

Mizerii în flăcări

Prima sancţionată a fost Primăria Paleu, unde, pe 29 mai, comisarii au surprins mai multe persoane în timp ce dădeau foc gunoaielor, pe un teren de circa 1.000 mp, din proprietatea comunei, aflat la ieşirea spre Cetariu.

Pe acelaşi teren, în urmă cu o lună, comisarii de mediu au depistat o groapă de gunoi cu un volum estimat de 300 mc de deşeuri de toate felurile şi au impus Primăriei Paleu ecologizarea zonei. În loc să cureţe deşeurile, însă, angajaţii Primăriei le-au dat foc, comiţând astfel o ilegalitate, potrivit Legii 211/2011.

În plus, folosind utilajele Primăriei Paleu, angajaţii instituţiei au adus şi alte gunoaie pe acelaşi amplasament şi au încercat să niveleze zona, pregătindu-se, probabil, să acopere mormanele de mizerii cu pământ. „Pe amplasament a fost identificat şi un buldoexcavator şi un tractor cu remorcă care descărcau deşeuri pe amplasament şi le nivelau”, se arată într-o informare a Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu.

Comisarii de mediu au impus nu doar eliminarea imediată a focarului de incendiu, ci şi remedierea situaţiei. Astfel, Primăria Paleu va trebui să procedeze ca la carte: să strângă gunoaiele şi să le ducă la halda ecologică a judeţului Bihor. De asemenea, va trebui să plătească amenda impusă de GNM.

Aceeaşi reţetă

A doua unitate administrativ-teritorială prinsă cu practici ilegale este Săcădat. Aici, comisarii de mediu au depistat angajaţi ai primăriei în timp ce încercau să ascundă sub pământ o groapă de gunoi clandestină, deja depistată de GNM, în cadrul controalelor făcute în tot Bihorul.

Cu utilajele primăriei, nişte muncitori acopereau mizeriile cu pământ şi apoi nivelau zona. De parcă această ilegalitate nu ar fi fost suficientă, terenul cu pricina este şi pe teritoriul unei arii protejate, „Crişul Repede în amonte de Oradea”, o zonă menită să ocrotească habitatele de pe malurile râului.

Primăria Săcădat a fost amendată tot cu 30.000 de lei, având de asemenea obligaţia să cureţe terenul cu pricina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON