URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2020, 11:33

Şi mai selectiv! De anul viitor, orădenii vor colecta deşeurile în trei fracţii

Şi mai selectiv! De anul viitor, orădenii vor colecta deşeurile în trei fracţii ÎN DEZBATERE. Primăria a pregătit un nou regulament de salubrizare, pe care orădenii îl pot consulta pe site-ul www.oradea.ro. Propuneri se pot face până la data de 21 august, prin e-mail la adresa primarie@oradea.ro sau prin fax la numărul 0259-440.746 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An de an, Primăria Oradea plăteşte sume colosale către Administraţia Fondului de Mediu, din cauză că abandonează la groapa de gunoi prea multe deşeuri. Pentru a reduce această cantitate, municipalitatea va implementa o colectare mai riguroasă. 

Toţi orădenii vor trebui să arunce gunoaiele în trei fracţii, urmând să separe de gunoiul menajer nu doar resturile reciclabile, ci şi biodeşeurile. Sistemul, deja testat în mai multe blocuri din Oradea, şi-a dovedit eficienţa.

Din deşeuri, compost

Primăria a supus dezbaterii publice noul regulament de salubritate al municipiului, iar principala modificare este că orădenii vor fi obligaţi să colecteze deşeurile nu în două fracţii, ci în trei. Locuitorii oraşului vor aduna separat, în continuare, aşa-numita fracţie uscată, adică deşeurile reciclabile cum sunt PET-urile, foliile de plastic, dozele de metal sau aluminiu, hârtiile şi cartoanele. Acestea vor ajunge în continuare în pubelele galbene de lângă blocuri sau în sacii de aceeaşi culoare, în cazul orădenilor care stau la case. 

În schimb, fracţia umedă se separă în două. Cetăţenii vor arunca în pubele de culoare maro deşeurile biodegradabile, adică acele resturi vegetale sau alimentare care, prin natura lor, se descompun şi, în urma unui proces de fermentare, se transformă în compost, adică îngrăşământ natural. În această categorie intră resturile de fructe şi de legume, pâine şi cereale, zaţ de cafea şi plicuri de ceai, coji de ouă, frunze, crengi, flori uscate, resturi alimentare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă. 

Ce rămâne după sortarea biodeşeurilor şi a ambalajelor reciclabile reprezintă a treia fracţie, adică deşeurile reziduale. Locul lor este în pubela neagră. 

Program eficient 

Primăria face această schimbare pentru că, la fiecare tonă de deşeuri abandonate la haldă, municipalitatea plăteşte o taxă de economie circulară, de 80 de lei. Ţinând cont că, în medie, Oradea abandonează lunar cam o mie de tone de gunoaie, este lesne de înţeles că banii nu sunt puţini. "Trebuie să reducem cantitatea depusă la haldă, iar cele mai grele deşeuri într-un sac de gunoi sunt cele biodegradabile", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Colectarea deşeurilor în trei fracţii nu este o noutate pentru toţi orădenii. Din vara anului 2018, circa 12.000 de cetăţeni care locuiesc în 126 de asociaţii de proprietari fac parte dintr-un program pilot, derulat de Primărie şi operatorul de salubritate RER Vest, şi separă biodeşeurile.  "Programul şi-a dovedit eficienţa, acele asociaţii de proprietari au redus foarte mult cantităţile de deşeuri depuse la haldă", arată Birta.

Datele RER Vest confirmă. De pildă, în luna iulie, cele 126 de asociaţii au aruncat, în total, 95 de tone de deşeuri reziduale, 104 tone de biodeşeuri şi 84 de tone de deşeuri "uscate". Dacă ar fi colectat doar în două fracţii, cantitatea trimisă la haldă s-ar fi dublat! Implicit şi costurile...

La anul

Cel mai probabil, colectarea în trei fracţii va fi extinsă în tot oraşul de anul viitor. După votarea regulamentului în Consiliul Local, toţi orădenii trebuie să primească recipiente în care să arunce biodeşeurile. "Probabil va fi nevoie şi de întâlniri cu toţi orădenii, să înţeleagă de ce este nevoie de această schimbare", mai spune viceprimarul. 

Orădenii nu vor putea să ignore noua rânduială, deoarece regulamentul de salubritate propus interzice expres amestecarea fracţiilor, iar încălcarea acestei prevederi se va sancţiona cu amendă între 300 şi 500 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 de lei, pentru cele juridice. 
Devine tot mai clar, aşadar, că cea mai ieftină soluţie este aruncarea deşeurilor cu băgare de seamă...


ARUNCAŢI AICI!
Centre de colectare separată

Pentru ca orădenii să aibă la îndemână soluţii eficiente pentru aruncarea tuturor deşeurilor, Primăria şi RER Vest au amenajat în oraş două centre de colectare separată, unde locuitorii oraşului pot preda gratuit 12 tipuri de deşeuri. Situate pe străzile Thurzó Sandor şi Uzinelor, cele două puncte au containere distincte pentru deşeuri cu conţinut periculos, materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice şi electrocasnice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile. Centrele sunt deschise de luni până sâmbătă, între orele 8 şi 20.

Pentru colectarea selectivă, orădenii mai au o opţiune gratuită. Din acest an, Primăria a amplasat în diferite zone din oraş 11 platforme modulare, compuse fiecare din câte trei containere, câte unul pentru hârtii şi cartoane, plastice şi metale, respectiv sticle.


Ce părere aveţi despre intenţia Primăriei Oradea de a implementa colectarea deşeurilor în trei fracţii în întreg oraşul?

E foarte bună ideea, în alte ţări se face în 5 fracţii. Dar cred că la noi doar când se vor da amenzi serioase se va putea face aşa ceva.
Nely Pop

Ar fi mai bine dacă ar fi şi la noi ca la nemţi: să plăteşti PET-ul mai scump ca apa şi să-l returnezi, ca să-ţi iei banii. Nu le-ar mai arunca nimeni.
John Racean

Ideea e bună, dar trebuie educaţie. Putem să avem şi o mie de fracţii, că vine un idiot şi aruncă tot ce are într-un singur tomberon. 
Flavia

Foarte bine face Primăria. Problema e că românul numai când merge afară ştie să fie civilizat, acasă la el nu e în stare.
Dorina Jusca

De ce să fie obligatorie? Să câştige bani firmele care strâng gunoaiele? Cetăţenii niciodată nu au de câştigat din regulile astea.
Anonim

Foarte bună ideea. În toate ţările se poate, numai la noi nu. Să fie obligatoriu şi amenzile să fie mari pentru cine nu respectă.
Livia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bineee!
In buna traditie din Oradea, munca mai multa se taxeaza mai mult. Voi plati aproape dublu pt. ca selectez!!!
Postat 21 August 2020, 05:52 de pinonel
Bihoru-i mai șmecher decât Oradea, la colectări ...
... pentru că și-a propus 5 fracții, nu numai 3 !?! Până la urmă au căzut toți la compromis ... orădenii rămân cu doar 3 fracții, țăranii din județ cu 4 !?!
Postat 20 August 2020, 09:50 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON