Deşi nu a fost excesiv de populată, ba dimpotrivă, Cetatea Oradea a găzduit sâmbătă un conglomerat de activităţi pentru orădeni. Zilele Sfântului Ladislau a adus în fortăreaţă activităţi diverse, de la finala concursului naţional de tăiat lemne, până la ateliere şi jocuri diverse pentru copii.
În ciuda soarelui dogoritor şi a temperaturilor foarte ridicate de afară, în jurul orei 14, adăpostiţi sub puţinele unghiuri de umbră, lângă scena amplasată în curtea mare, micuţii asistau la un spectacol cu actori pe picioroange. În timp ce ei erau fascinaţi de simpaticele personaje, părinţii şi bunicii se grăbeau să imortalizeze scena. Jocuri de toate felurile, ca de pildă popice sau căluţi călători din lemn i-au fascinat pe cei mai curioşi dintre prichindei, în vreme ce adulţii au avut de ales între standuri cu produse tradiţionale, din lut, cu cărţi, sau chiar căsuţele cu mititei, cartofi pai, plăcinte şi kurtos kalacs.
Deşi nu a avut un public numeros, finala campionatului naţional al tăietorilor de lemne STIHL Timbersports a strâns cei mai gălăgioşi spectatori, care i-au susţinut puternic pe concurenţi. Cei mai simpatici au fost câţiva copii care, echipaţi cum se cuvine, adică cu băşti şi tricouri personalizate cu sigla concursului, s-au făcut auziţi din plin atunci când preferaţii lor au fost pe scenă.
S-au întrecut cei mai puternici tăietori de lemne din ţară. Triplul campion naţional Dan Petrescu (32 ani) (din Săcueni – nr), Nagy Botond, şi el bihorean, Ionel Mariniţă, Costel Pleş, Carol Palfi, Nagy Csongor, Balazsi David, Dumitru Drăguşanu şi Cser Szilard au fost concurenţii care le-au arătat celor prezenţi că ştiu să mânuiască topoarele şi fierăstraiele.
Inedită a fost o probă în care sportivii au trebuit să se cațere pe o scândură înfiptă în trunchiul pe care tocmai îl ciopârțeau. Un utilaj special care a atras atenţia a fost un motoferăstrău "tunat", în valoare de 6.500 euro, ce dezvoltă nu mai puţin de 60 de cai putere şi are o viteză a lanţului de 240 km/h.
Festivalul Zilele Sfântului Ladislau a continuat, sâmbătă seară, de la ora 21, cu concerte KFT și Demjén Ferenc. Curtea Cetății a fost plină ochi de fani. Orădeni de toate vârstele s-au strâns în fața scenei, cântând alături de artiști versurile de la fiecare cântec.
Vezi în filmulețul de mai jos cum a fost atmosfera!
Duminică, ziua va fi la fel de plină în Cetate, în cadrul aceluiași festival.
Programul detaliat:
Duminică: orele 9-10 Parada vitejilor Sfântului Ladislau, cu muzicieni și dansatori, anunțarea sărbătorii Regelui Sfânt, de la magazinul Crișul, Republicii, Cetatea Oradea; orele 10-20 Târg meșteșugăresc – Tradiții din mână-n mână; orele 10-16 Tiparnița din Vizsoly; ora 10.30 turul Frumusețile Parisului de pe malul Peței; orele 11-12 Antrenament deschis fitness; orele 12 şi 15 Descoperirea Palatului Princiar, ora 12 Dansuri medievale; ora 13.15 Cântece medievale, demonstrații de meșteșuguri, dansuri medievale; ora 16 Concert pentru copii Tompeti, Cetatea Oradea, şi Trecut viu: Vizită ghidată în Vila Darvas - La Roche; ora 17 Concert de muzică veche - Musica Historica, concerte Metropol, Omega, Cetatea Oradea
Evenimente pentru copii:
Duminică, orele 10 și 20, activități precum meșteșugărit, jocuri medievale, proiecții de povești animate, teatru de păpuși, Cetatea Oradea
Duminică: ora 10, Energizing Morning Hatha-Yoga cu Renata Coznici, ora 16 Body Art cu Molnár Andrea, ora 17 Hatha-Yoga cu Ertsey Zsolt
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.