URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2018, 15:24

Sfinţire cu ştaif a Bisericii Sfântul Apostol Andrei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, 10 iunie, în Oradea, a avut loc sfinţirea Bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Andrei. În jurul orei 8.30 clopotele au vestit sosirea înalţilor prelaţi ai bisericii ortodoxe, dar şi a mii de credincioşi, oameni de afaceri şi chiar politicieni.

Primirea tradiţională a oaspeţilor

Printre invitaţi s-au numărat înalt Preasfinţitul Laurenţiu – mitropolitul Ardealului și delegat din partea Patriarhului Daniel, Înalt Preasfinţitul Andrei – mitropolitul Clujului, Preasfinţitul Ignaţie – episcopul Huşilor, Preasfinţitul Sofronie – episcopul Oradiei, Preasfinţitul Iustin – episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Visarion – Episcopul Tulcii, Preasfinţul Siluan – Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Timotei – Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Macarie – Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Paisie Lugojanul – episcop vicar al Timişoarei. Decanul Facultăţii de Teologie din Cluj, preot prof. Vasile Stanciu, a condus Corala.

Aceştia au fost întâmpinaţi cu crucea şi praporii, după tradiţie, de către părintele paroh Vasile Bota şi pr. prof. Alexandru Mizgan, de copii, elevi şi tineri artişti în costume populare, de preoţi şi diaconi, iar biserica a fost împodobită de sărbătoare cu bogate ghirlande şi aranjamente florale.

Cuvântul de învăţătură

După sfinţirea bisericii în exterior a sfintei mese din altar, a urmat Sfânta Liturghie, iar cuvântul de învăţătură l-a rostit Preasfinţitul Ignaţie – Episcopul Huşilor. Preasfinţitul Sofronie – episcopul Oradiei i-a felicitat pe preoţii Vasile Bota, Alexandru Mizgan, subliniind că în urmă cu doar o săptămână l-a hirotonisit preot pe diaconul bisericii, cel care conduce corala Sfintei Biserici Sf. Apostol Andrei. A mulţumit pentru participare şi efortul depus în organizare, a ţinut un scurt istoric al bisericilor ortodoxe, în special al celor din Ardeal, subliniind frumuseţea şi măreţia lăcaşului sfinţit.

Preotul paroh Vasile Bota a prezentat de asemenea momentul: “această zidire a fost făcută de Dumnezeu prin mâinile noastre”, a menţionat fazele construcţiei, care a început în 18 iunie 2000, numele sponsorilor şi a adresat mulţumiri ex ministrului Vasile Blaga, senatorului şi prof. Cornel Popa, Ştefan Seremi, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ioan Mang, dar şi primarilor Mihai Groza, Petru Filip şi Ilie Bolojan.

Dar din dar şi modestie

Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Ardealului Laurenţiu a înmânat o parte din moaştele marelui român Andrei Şaguna, a subliniat importanţa figurii istorice a acestuia, zbaterea lui pentru şcoala românească şi a vorbit despre lucrarea târnosită la Oradea de Duminica Sfinţilor Români.

Un moment cu o încărcătură emoţională a fost când artistul popular Grigore Leşe a cântat live cântecul religios „O, Măicuţă Sfântă”. Artistul a îndemnat şi credincioşii să cânte cu el, iar aceştia l-au susţinut, vizibil emoţionaţi. Leşe a ţinut să nu urce pe scena pregătită şi a cântat în spatele acesteia.

Invitaţi de seamă

Printre miile de credincioşi s-a numărat o familie de creştini preoţi din familia părintelui Vasile Bota, preotul pensionar Bota – tatăl parohului, fratele părintelui Vasile, din Spania, şi socrul părintelui Vasile, părintele Gudea, pensionar şi el.

Printre personalităţile politice prezente, care au stat de altfel în ultimul rând, s-a aflat ministrul Bakonski, Vasile Blaga, senatorul Cornel Popa, Florica Cherecheş, Gavrilă Ghilea, bihoreanul Gomboş Stelian din partea secretariatului de Stat pentru Culte, Adrian Nemeni – Facultatea de Teologie Bucureşti, omul de afaceri Viorel Micula, care împreună cu fratele său, a dăruit Bisericii marile clopote.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea lucrării de către episcopul Sofronie şi rugăciunea „Tatăl Nostru”. Începând cu ora 12.30 şi până la ora 16 credincioşii au putut intra în sfântul altar pentru închinare, după care au servit un pahar cu vin şi cozonac de post.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON