URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
25 Iulie 2017, 18:03

Sfaturi de la ISU: Când vine o furtună, adăpostiţi-vă în locuinţe!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă a fost rănită uşor, marţi seară, după ce a lovit-o o creangă ruptă dintr-un copac, în timpul furtunii care a avut loc în oraş. Femeia mergea pe jos pe strada Braşovului, când, din cauza vântului puternic, dintr-un copac s-a rupt o creangă.

Aceasta n-a mai apucat să se ferească, iar creanga a lovit-o în cap. Din fericire, rănile au fost uşoare, însă un echipaj al Ambulanţei Bihor a transportat-o pe victimă la spital, pentru a se asigura că nu are leziuni ascunse.

Întrucât Bihorul este sub cod galben de furtună până miercuri şi ţinând cont şi de faptul că un bărbat a murit, iar alte 16 persoane au fost rănite, duminică seară, după ce o furtună a devastat un camping din Bulz, pompierii bihoreni au transmis o serie de recomandări.

"Pe timpul  furtunii, cetăţenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice", a declarat căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, maşinile trebuie parcate în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

De asemenea, dacă furtuna vă surprinde într-un spaţiu deschis, trebuie să vă aşezaţi ghemuit la pământ, cu mâinile pe urechi şi cap, şi capul între genunchi. Este important să reduceţi contactul cu pământul, ca să deveniţi o ţintă cât mai mică.

"Evitaţi obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi", a mai spus Roşca.

Dacă furtuna vă prinde pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Dezastrul de la Bulz: Turiştii au fost avertizaţi cu privire la furtună, dar au preferat să rămână în camping! (FOTO/VIDEO)

Nou COD GALBEN de furtuni în Bihor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON