URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Un jurnalist bun nu este acela care gândeşte la fel ca tine, care îţi împărtăşeşte valorile şi credinţele, la fel cum un jurnalist rău (sau prost, dobitoc, javră, cum se mai zice în popor) nu este acela care îţi contrazice modul de a gândi şi te scandalizează cu părerile sale, nici acela care abordează subiecte care nu-ţi sunt pe plac. Există multe alte criterii de jurizare în afară de tabăra în care activează...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.
04 Martie 2015, 07:31

Sex în şcoală! Un elev de la Colegiul Tehnic Transilvania a încercat să-şi violeze o colegă mai mică

Sex în şcoală! Un elev de la Colegiul Tehnic Transilvania a încercat să-şi violeze o colegă mai mică FIUL ŞCOLII CEL CUMINTE. Elev în clasa a XII-a, Vlad Oprea (foto) este acuzat că a vrut să-şi bage cu sila colega în patul lui din internatul Colegiului Transilvania. Deşi l-a auzit mărturisindu-şi fapta, directoarea Mariana Ruge (medalion) spune că nu-l crede capabil de aşa agresiune, pentru că băiatul, orfan de ambii părinţi, a fost educat chiar de profesorii şcolii... Halal educaţie!
Sex în şcoală! Un elev de la Colegiul Tehnic Transilvania a încercat să-şi violeze o colegă mai mică BÂRFE... În pofida acuzelor cât se poate de grave privind tentativa de viol consumată în şcoala pe care o conduce, directoarea Colegiului Transilvania, Mariana Ruge (foto), nu le-a dat importanţă. "Pentru mine sunt nişte zvonuri", spune profesoara, mulţumită că, o vreme, "prestigiul" şcolii a rămas neştirbit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea e în fierbere. Profesori şi elevi deopotrivă şuşotesc despre o faptă petrecută în internat, pe cât de gravă, pe atât de bine tăinută ca să nu treacă dincolo de zidurile şcolii.

Protagonişti sunt o elevă de clasa a IX-a şi un băiat dintr-a XII-a, pe care fata l-a pârât că a vrut s-o violeze. Agresorul şi-a şi recunoscut iniţial fapta, motiv pentru care a şi fost dat afară din internat, dar directoarea colegiului a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a îngropa povestea. La fel a procedat şi poliţistul de proximitate, care a pariat pe stingerea, de la sine, a scandalului.

Ajutor, tata!

Primele informaţii despre tentativa de viol din internatul Colegiului Transilvania au apărut în şcoală luna trecută. Pe 10 februarie, Andreea (n.r. - pseudonim stabilit de BIHOREANUL pentru a proteja identitatea victimei), elevă în primul an de liceu şi cazată în internat, şi-a chemat tatăl la Oradea, cerându-i s-o mute în internatul altui liceu. "Mi-a spus că dincolo sunt condiţii mai bune şi e mai ieftin", spune bărbatul, care locuieşte cu soţia şi ceilalţi trei copii mai mici pe care îi au în grijă într-un sat de la capătul judeţului.

În toamnă, când Andreea venise să facă liceul la oraş, au decis s-o cazeze în internatul şcolii unde învaţă, tocmai ca s-o ştie în siguranţă. La cererea ei, însă, bărbatul a mutat-o, fără a bănui că fata i-ar ascunde ceva. Câteva zile mai târziu, însă, l-a chemat din nou la Oradea, spunându-i că are probleme. "Atunci am aflat că ea povestise deja la şcoală ce-a păţit"...

Mărturisiri recunoscute

05-vlad-oprea_bihoreanul.jpgFata le destăinuise unor colege că la sfârşitul anului trecut, pe 18 decembrie, trei băieţi din internat au luat-o pe sus, au dus-o cu forţa în camera lor şi au închis uşa cu cheia. Unul dintre ei, Vlad Oprea (foto), elev în clasa a XII-a, cu 18 ani împliniţi, i-ar fi propus o partidă de sex. "Ne-a povestit că unul a ţinut-o de mâini, altul de picioare, iar ăla din a XII-a i-a ridicat bluza şi a început să-i pipăie sânii", spune mama fetei. Andreea a avut noroc să scape din mâinile colegilor, care erau pe cale să o siluiască la o partidă de sex oral, când în cameră au intrat alţi băieţi care aveau, la rându-le, o cheie.

Păţania a ajuns la urechile profesorilor, iar directoarea colegiului, Mariana Ruge, a chemat-o imediat pe elevă în biroul ei pentru a o confrunta cu agresorul. La întâlnire au participat şi alţi dascăli, precum şi poliţistul de proximitate responsabil de colegiu, agentul Dănuţ Iancu. În faţa tuturor, Andreea a povestit incidentul, iar Vlad şi-a recunoscut fapta. Adolescentul a spus şi de ce a ajuns să facă asta: aflase că fata ar fi "disponibilă", lăudându-se prin internat că nu mai era virgină, ba chiar i-ar fi propus unui alt coleg să facă sex cu ea. Ce-i drept, respectivul a refuzat-o...

Iertaţi şi uitaţi!

Vlad a susţinut, însă, că nu avea de gând să-şi violeze colega, ci doar... s-o înveţe minte, să nu mai provoace băieţii. La finalul "anchetei", directoarea a luat o decizie şocantă: în loc să ceară investigarea oficială a faptelor, Ruge le-a propus adolescenţilor să "îngroape" povestea şi să se împace. N-a ţinut cont nici că e vorba de o infracţiune gravă, pedepsită cu închisoarea, nici de traumele victimei, pregnante chiar şi în cazul unei persoane adulte, darmite al unei adolescente.

Astfel sfătuiţi, Andreea şi tatăl ei au mers pe mâna directoarei şi n-au depus plângere la Poliţie. "Eu iniţial am crezut că a dezbrăcat-o de tot şi că a violat-o. Când am aflat că nu s-a ajuns acolo, am întrebat-o pe fată ce să facem. Ea a zis că îl iartă", avea să explice BIHOREANULUI bărbatul, ruşinat că nici fata lui nu fusese tocmai uşă de biserică. Omul spune că directoarea l-a întrebat doar cum vrea să fie pedepsit agresorul. "Ce era să zic? Ăla n-are mamă, n-are tată, e în clasa a XII-a, să-i cer să-l ţâpe din liceu?", a zis tatăl Andreei. Aşa că, în final, s-a mulţumit cu decizia luată de directoare, care i-a spus că urma să-l dea afară pe Vlad din internat.

De ce fetei i-a trebuit mai bine de o lună să vorbească, nimeni nu ştie. Cert e că după ce a început să povestească, directoarea i-a cerut atât ei, cât şi profesorilor şcolii, discreţie maximă. Acesta e motivul pentru care niciunul nu vorbeşte în mod deschis. "La noi în şcoală se ştie că dacă încalci ordinele directoarei rişti să rămâi fără catedră", explică un dascăl intrarea în "silenzio stampa".

De gura presei

În faţa reporterului, însă, directoarea a prezentat o altă variantă. Mariana Ruge susţine că, de fapt, n-a vorbit niciodată nici cu fata, nici cu părinţii acestea, ci doar a auzit nişte zvonuri prin şcoală, la fel ca alţii, moment în care a chemat Poliţia. "A venit domnul Iancu şi i-a luat fetei o declaraţie", zice directoarea, arătând actul.

Declaraţia respectivă a fost consemnată, însă, de poliţist abia pe 19 februarie, după ce BIHOREANUL începuse să pună întrebări. "Atunci (n.r. - pe 19 februarie) mi-a zis fata că a venit poliţistul la şcoală şi a chemat-o să-i ia declaraţie, că a aflat presa despre problemă", explică mama Andreei reacţia întârziată a poliţistului.

În aceste condiţii, sub presiune, fata i-a dat în scris agentului că ea şi Vlad nu au avut relaţii sexuale, dar chiar formulările ei relevă că s-a ferit să arate exact ce s-a întâmplat. "Cu privire la incidentul ce a avut loc în data de 18.12.2014 între mine şi Oprea Vlad, declar că nu a întreţinut raporturi sexuale cu mine", a scris Andreea, confirmând, practic, existenţa păţaniei.

"Eu aşa zic..."

05-danut-iancu_bihoreanul.jpgCulmea e că poliţistul s-a mulţumit cu "ancheta" formală şi n-a fost deloc curios să afle adevărul! "Aţi văzut declaraţia, am stabilit că n-a avut loc nicio agresiune. Fata aşa a declarat, şi nu am avut motive să cred altceva", s-a apărat agentul Dănuţ Iancu (foto) atunci când BIHOREANUL l-a întrebat de ce a procedat atât de superficial şi nici n-a vorbit măcar cu presupuşii martori.

Mai mult, poliţistul neagă că ar fi participat la discuţia din biroul directoarei cu cei doi elevi, când Vlad şi-ar fi recunoscut fapta, la fel cum dezminte şi că ar fi luat declaraţia din 19 februarie doar pentru că "a aflat presa" şi a simţit nevoia să se acopere cu o hârtie pentru eventualitatea că scandalul ar lua amploare. "Sunt convins că nu s-a întâmplat nimic, eu aşa zic", e refrenul "omului legii", a cărui primă datorie era să declanşeze o anchetă serioasă, nu să muşamalizeze faptele.

"E cel mai cuminte!"

Deşi iniţial a pretins că n-a vorbit nici cu fata, nici cu agresorul, directoarea colegiului a admis în cele din urmă că a avut o discuţie, dar numai cu Vlad. "Am auzit şi eu că ar fi recunoscut fapta şi atunci l-am întrebat. Mi-a spus că a recunoscut pentru că n-a vrut să facă rău şcolii, nu pentru că era vinovat", pretinde Ruge, complet ilogic. Căci cum ar fi putut prejudicia şcoala un elev care nu recunoaştea o faptă pe care n-a comis-o?

De ce îi ia, totuşi, apărarea? "Vlad e un copil fără părinţi, pe care noi, profesorii, l-am educat. E cel mai cuminte copil din internat", susţine directoarea, sugerând că, date fiind aceste calităţi, "protejatul" ar fi incapabil de o agresiune. "E un băiat frumuşel, fetele sunt înnebunite după el, ar putea s-o cucerească pe oricare", plusează Ruge, sugerând că de fapt Andreea era supărată mai degrabă că tânărul nu îi dădea atenţie.

Ruşinaţi şi speriaţi, în final până şi cei doi elevi au ajuns să nege existenţa tentativei de viol. Vlad a declarat reporterului joia trecută că toată povestea se bazează doar pe nişte zvonuri, iar Andreea - culmea - a ajuns să nu mai recunoască absolut nimic. "Eu am inventat toată povestea!", afirmă acum fata, fără să divulge vreun motiv plauzibil pentru care ar fi făcut asta. O atitudine nu tocmai sănătoasă, dar lesne de înţeles. Căci nu-i uşor pentru o adolescentă să-şi înceapă astfel cei mai frumoşi ani, cei de liceu, suportând laolaltă şi blamul, şi presiunile celor din jur...


"TERORISTĂ"
Absenţele şi notele mici, interzise

Deşi nu îndrăznesc s-o spună deschis, mai mulţi profesori ai Colegiului Tehnic Transilvania susţin că sunt terorizaţi de directoarea Mariana Ruge, care are o atitudine dictatorială, menită să menţină disciplina doar pentru a nu-şi pierde funcţia. "Dacă şi-a pus pata pe tine, face aşa încât să nu mai ai ore în şcoală. Aşa i-a îndepărtat în ultimii ani pe mai mulţi dintre profesorii care nu-i erau pe plac", spune un profesor.

Că metodele pe care directoarea le aplică nu sunt cele mai ortodoxe BIHOREANUL a dezvăluit şi în 2011, după ce un cadru didactic a transmis redacţiei mai multe înregistrări audio realizate în timp ce Ruge le impunea profesorilor să nu mai dea note sub 5, indiferent cât de slab ar fi pregătiţi elevii, şi să nu mai treacă în cataloage absenţele, motivând că asemenea "metode învechite" ar îndepărta copiii de şcoală.

Sub acelaşi pretext, al preocupării pentru prestigiul şcolii, şi săptămâna trecută directoarea a insistat, atât direct cât şi prin terţe persoane, ca povestea tentativei de viol să nu devină subiect de ziar, în ciuda gravităţii celor întâmplate.

Citiţi pe această temă şi articolul "Directoarea cool"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pedeapsa
Dracusorii infierbantati sa raspunda penal la un pic de racoare si poate scapa si ei sapunul jos sa aiba parte de senzatii tari, iar madam directoarea la fel si indepartata rapid din invatamant, cel putin datorita harului si profesionalismului de care a dat dovada la "educarea" berbecilor.
Postat 05 Martie 2015, 08:52 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2716 RON
  • 1 EUR = 4.8408 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON