URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2022, 11:02

Sex fără mituri: Două studente de la Medicină vor ține cursuri de educație sexuală în școlile din Bihor

Sex fără mituri: Două studente de la Medicină vor ține cursuri de educație sexuală în școlile din Bihor ȘI PE INSTA. Tinerele mediciniste au făcut o pagină de Instagram - „Crește sănătos”, unde postează informații despre testul Papanicolau ori erecție, sau demontează mituri despre sex, cum ar fi cel că în timpul menstruației o fată nu poate rămâne însărcinată (Sursa foto: Pexels.com / Cliff Booth)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele sunt îngrijorătoare: în 2020 Bihorul a fost pe locul doi în ţară la numărul mamelor minore.

Sătule de superficialitatea sistemului educaţional, care nu învaţă elevii noţiuni elementare despre sex sau igiena zonei intime, două studente de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea şi-au propus să meargă în şcolile din judeţ pentru a vorbi despre acest subiect sensibil din societatea românească.

Pentru asta au câştigat şi o bursă de 15.000 lei de la Fundaţia Comunitară din Oradea, care le susţine proiectul.

Doar din clasa a VIII-a

România se află de câteva decenii în topul ţărilor europene cu cele mai multe mame minore. Cel mai recent studiu al Eurostat, cu date aferente anului 2020, arată că Bihorul se află pe locul al doilea la nivel naţional într-un top al mamelor minore, cu vârste de maximum 15 ani: 52 la număr. În plus, la Maternitatea din Oradea circa 300 de adolescente devin anual mame minore.

În ciuda statisticilor dramatice, educaţia sexuală nu e predată nici acum în şcoli. După ani de discuţii, în vara acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede ca în şcoli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinţilor, "programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor". Aceste ore ar urma să intre, însă, în planul de învăţământ din septembrie 2023.

"Este frustrant"

Vivien Erdei voluntara si studentaFenomenul mamelor minore şi lipsa educaţiei sexuale în şcoli a fost urmărit de tinerele studente Clara Păun şi Vivien Erdei, de la Facultatea de Medicină, care şi-au dorit să facă o schimbare. Prin urmare, anul trecut, când Fundaţia Comunitară din Oradea a lansat Bursa Talentelor, un program ce sprijină idei gândite de tineri care vor să aducă o schimbare în comunitatea lor, au propus un proiect care să contribuie la educarea adolescenţilor.

"Este frustrant. Şcoala tratează superficial problematica educaţiei sanitare şi sexuale", spune orădeanca Vivien Erdei (foto), studentă în anul II la Tehnică dentară. "Când ajung la vârsta adolescenţei, elevii îşi pun întrebări despre corpul lor, mulţi îşi iau informaţiile de la prieteni sau din surse nesigure de pe internet, fără a cere şi primi sfaturi de la părinţi sau de la persoane avizate, iar asta nu este vina lor, ci a sistemului", o completează Clara Păun, studentă în anul IV la Medicină generală şi originară din Olt. În câteva săptămâni, cele două au pregătit proiectul "Creşte sănătos".

Demontarea miturilor

Clara Paun studenta si voluntaraVivien şi Clara şi-au propus să susţină cursuri de educaţie sanitară şi igienă copiilor cu vârste între 8 şi 12 ani şi cursuri de educaţie sexuală elevilor mai mari, de 12 - 16 ani.

"Ne-am propus să intrăm în legătură cu copii din regiuni rurale şi vulnerabile din judeţ, unde numărul mamelor minore este mare, iar nivelul de trai mai scăzut. Acest lucru vrem să-l facem cu ajutorul profesorilor, care să ne acorde o oră la dispoziţie pentru a vorbi cu copiii", detaliază Clara (foto).

Ca să spargă gheaţa, s-au gândit şi la activităţi interactive. În timpul orei, când le povestesc despre igiena zonei intime sau protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ele vor pune la dispoziţie şi o cutie în care elevii pot lăsa întrebări fără să-şi decline identitatea. Vor introduce bileţelele în care notează întrebări despre sex, menstruaţie sau îngrijirea corporală, iar la finalul cursului cele două tinere vor răspunde. Desigur, informaţiile prezentate de ele provin din surse sigure, precum cele din documentul "Standarde pentru educaţia sexuală în Europa" al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa.  

În curând

Fundaţia Comunitară Oradea a ales să susţină proiectul, prin Bursa Talentelor, cu 15.000 lei. Din aceşti bani, tinerele vor pregăti pachete cu produse de igienă pentru copii, cu periuţe şi pastă de dinţi, săpun, dezinfectant, deodorant, absorbante în cazul fetelor, precum şi un ghid cu informaţii primare despre sistemul reproducător şi funcţionarea sa.

Săptămânile următoare, Vivien şi Clara vor călători în judeţ şi vor ţine cursuri în şcolile în care primăriile şi conducerea unităţilor de învăţământ vor fi de acord. Până acum, au în plan să vorbească cu elevi din localităţile Lăzăreni, Gepiş, Calea Mare şi Cărăndeni, dar lista este deschisă în continuare.

Tinerele îşi vor încheia proiectul în decembrie, după ce, speră ele, vor reuşi să-i facă pe elevi, profesori şi părinţi să înţeleagă că educaţia sexuală nu ar mai trebui să fie un subiect tabu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mult succes.....
Din păcate pentru voi viitoarele posibil mămici nu prea frecventează școala așa că aceste cifre sunt crescute se știe foarte bine de o anume minoritate ,acolo ar trebui să mergeți voi ,numai că gena lor nu o puteți voi schimba așa cum nu au schimbat-o nici alți înaintea voastră și nici obiceiurile lor.......mult succes .
Postat 21 Octombrie 2022, 14:44 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON