URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2021, 07:57

Micile mămici: În loc să-și trăiască tinerețea, aproape 300 de adolescente din Bihor devin mame, în fiecare an (FOTO)

Micile mămici: În loc să-și trăiască tinerețea, aproape 300 de adolescente din Bihor devin mame, în fiecare an (FOTO) 18 ANI, 2 COPII. BIHOREANUL a întâlnit-o miercurea trecută pe Esztera, o adolescentă din Sânmartin însărcinată pentru a doua oară şi care tocmai împlinea 18 ani. Fata nici nu ştia că era ziua ei până să fie felicitată de asistenta socială şi credea că are cu doi ani mai puţin
Micile mămici: În loc să-și trăiască tinerețea, aproape 300 de adolescente din Bihor devin mame, în fiecare an (FOTO) ​​​​​​​300 PE AN. În anul 2017, dintre cele 3.632 de naşteri de la Maternitatea din Oradea, 8,52%, adică 282, au fost ale unor adolescente. În următorul an, numărul total al naşterilor a scăzut uşor, cu 70, iar cel al mamelor-copii cu 12. În 2019, mamele minore care au ajuns la Maternitate au dat naştere la 293 de bebeluşi, adică 9,11% din numărul naşterilor înregistrate. Anul trecut, nou-născuţii micilor mame au fost în număr de 282, din totalul de 3.311 de bebeluşi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflate la o vârstă la care adolescenţii abia descoperă lumea, pasiunile şi primele iubiri, mamele minore sunt private de bucuriile vieţii.

Needucate de familii şi de şcoală, unora li se aprind călcâiele şi îşi încep viaţa sexuală fără a-şi cunoaşte corpul ori riscurile cărora se expun. Multe rămân însărcinate şi nasc înainte să devină majore, nepregătite să aibă grijă de prunci.

BIHOREANUL a cunoscut trei mame adolescente ale căror poveşti dau de gândit celor care până acum au văzut în acest fenomen doar o statistică...  

"Campioane" europene

România se află de câteva decenii în topul ţărilor europene cu cele mai multe mame minore. În 2019, ultimul an în care au fost centralizate informaţiile de către UNICEF (Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite), România era pe locul 1 la numărul mamelor sub 15 ani.

Potrivit datelor, sarcinile în rândul minorelor au crescut cu 11% în nord-estul şi nord-vestul ţării, adică inclusiv în Bihor, iar statisticile devin, cu fiecare an ce trece, tot mai îngrijorătoare. În noaptea celui mai recent Revelion, la câteva ore după intrarea în anul 2021, primul bebeluş venit pe lume l-a născut o adolescentă de 15 ani din Mureş.

Liliana Moșincat asistenta"În creştere galopantă"

Nici în Bihor lucrurile nu diferă. Până la finalul lunii august, în Maternitatea din Oradea au născut 206 minore. Cea mai tânără mamă a avut doar 13 ani! "Fenomenul mamelor minore e în creştere galopantă în ultimii ani. Este frustrant pentru noi, cei care vedem că multe dintre ele nu au cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a le asigura un trai bun celor mici şi nici nu putem face mare lucru ca să le ajutăm", spune Liliana Moşincat (foto stânga), asistentă şefă la Maternitatea din Oradea şi organizatoarea programului Şcoala Mamei.

Multe adolescente nu solicită consultaţii de specialitate pe parcursul sarcinii (deşi, fiind minore, nu plătesc nimic), prezentându-se la Maternitate când mai au doar câteva zile până la naştere, iar durerile devin insuportabile.

"De multe ori ajung la noi fete care nu apar în nicio evidenţă, despre care nu ştim nimic. Încercăm să facem anchete sociale, le întrebăm de unde sunt, câţi ani au, dacă tatăl recunoaşte copilul şi le explicăm că trebuie să facă certificatul de naştere al copilului înainte de a pleca, pentru că altfel nu-l mai fac", spune Paula Moca (foto), asistent social în cadrul instituţiei.

Fără pedepse

Asistentele sociale sesizează apoi Poliţia. Agenţii fac cercetări, iar în cazul fetelor sub 16 ani se întocmeşte un dosar penal pentru act sexual cu un minor. "Dacă diferenţa dintre victimă şi autor este de până în 3 ani, fapta nu se pedepseşte", explică Ioana Lascău, ofiţer de presă al Poliţiei Bihor.

Cele mai multe adolescente aleg să păstreze pruncul, dar altele afirmă că nu au din ce să-l crească. "În acest caz completează mai multe documente, împreună cu un părinte sau tutore, prin care admit că nu au posibilităţi acasă, noi sesizăm DGASPC, iar bebeluşul ajunge la un asistent maternal sau în plasament familial", spune asistenta socială Livia Moş. DGASPC, prin asistentele sociale, urmează să le monitorizeze până la vârsta majoratului.

Cu 150 lei pe lună!

Unele mame-copile trăiesc la limita subzistenţei. Adina, din Girişu de Criş, a rămas însărcinată la 16 ani cu un tânăr de 18, iar acum trăieşte din pensia de urmaş după moartea tatălui (150 lei) şi din economii adunate în ultimele luni de lucru ale soţului, recent devenit şomer.  

Deşi frecventa un liceu în Oradea şi îşi dorea să ajungă bucătăreasă, a rămas repetentă în clasa a XI-a din cauza absenţelor. "Am rămas gravidă fără să-mi dau seama, dar ne-am asumat şi ne-am căsătorit. Îmi iubesc copilul şi am grijă de el, chiar dacă ne descurcăm greu. Micuţul Luca e cuminte toată ziua", îşi laudă ea băieţelul de 4 luni.

Când copilul va creşte, Adina vrea un loc de muncă. Ştie, însă, că până atunci viaţa nu va fi deloc uşoară.

Din mamă-n fiică

Angela Silaghi asistent socialAsistentele cu vechime au observat că fenomenul mamei minore este ciclic, repetându-se în cadrul aceloraşi familii de la o generaţie la alta. E şi cazul Alexandrei (18 ani), o tânără de etnie romă din Sânmartin care a rămas însărcinată cu un băiat din aceeaşi comunitate, în urmă cu doi ani. A renunţat la şcoală din clasa a III-a şi îşi însoţea mama, rămasă văduvă, la săpat şi plivit pe la locuitorii din comună. La fel ca fiica, şi mama născuse când era minoră, iar acum are 5 copii, Alexandra fiind a treia.

"Am vrut să am un coptil. Tăte din jurul meu aveau şi ştiam că mama o să mă ajute", povesteşte ea. La câteva luni după naştere, fata şi-a dat însă seama că nu-i uşor. "Poate oi mai face unul când va fi mai mare primul. Amu-i prea dăvreme, nu ni-i uşor nici nouă, că trăim dintr-un salar şi o alocaţie. Aşa că folosim prăzervativul", mărturiseşte Alexandra.

Asistenta socială care o monitorizează, Angela Silaghi (foto), o laudă pentru că de când locuieşte cu partenerul ei menţine curăţenia în casă. "Cuplul se îngrijeşte de casă, de hrana micuţului şi îl duc la medic".

Renunţare la tradiţie

În Sânmartin mai sunt încă cinci minore cu copii, toate de etnie romă. Una dintre ele este Esztera, de loc din Săcuieni, măritată cu un bărbat din Sânmartin care îşi câştigă traiul ca zilier în localităţile din împrejurimi.

Deşi spune că îi plăcea şcoala, fata a renunţat în clasa a IV-a, nefiind susţinută de părinţi, iar acum nu ştie nici să scrie, nici să citească fluent. Şi-a început viaţa sexuală la 14 ani, iar după un an a rămas gravidă şi s-a mutat la bărbat. "N-am vrut, dar aşe o fost şi fie", spune Esztera.

Acum băieţelul are aproape 2 ani, iar ea, însărcinată în luna a şasea, aşteaptă încă unul. Pentru a-i creşte, tânăra e ajutată de soacră, cu care locuieşte în aceeaşi curte.

"Chiar dacă în cultura noastră se obişnuieşte ca fetele să se mărite tinere, cred că ar trebui să renunţăm încet. Ele nu ştiu şi nu pot să le ofere o educaţie copiilor lor, din moment ce nici ele n-au primit acasă. Aici ar fi nevoie de implicarea instituţiilor, de educaţie sexuală, lucruri care nu se întâmplă la noi", recunoaşte bulibaşa romilor din Cordău, Stelian Varga (foto).

Probleme vechi

Când ajung la vârsta adolescenţei şi îşi pun întrebări despre corpul lor, mulţi copii îşi iau informaţiile de la prieteni sau din surse nesigure de pe internet, fără a cere şi primi sfaturi de la părinţi sau de la persoane avizate.

Pentru a rezolva problema, ONU a atenţionat România încă din 2009 să introducă educaţia sexuală în şcoli, dar politicienii s-au încurcat în problemă. Anul trecut, Parlamentul României a transmis Preşedintelui, spre promulgare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, denumită şi legea educaţiei sexuale, care a suferit însă modificări faţă de proiectul iniţial.

Parlamentul, mai conservator, a înlocuit termenul de "educaţie sexuală" cu cel de "educaţie sanitară" şi a condiţionat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinţilor. În loc să o promulge, Klaus Iohannis a cerut reexaminarea şi a atras atenţia că în forma actuală legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

După ce textul legii a fost trimis la reexaminare, proiectul a încăierat, în vară, partidele din coaliţie, doar reprezentanţii USR-PLUS fiind de acord cu menţiunile preşedintelui. În schimb, liberalii şi UDMR-iştii s-au ferit să-şi exprime un punct de vedere la dezbateri. De atunci legea a rămas blocată...

Se poate

Dar ar putea educaţia sexuală să schimbe ceva? Psihologul orădean Corina Lupău (foto) susţine cu succes de 7 ani lecţii de educaţie sexuală pentru copii de peste 11 ani şi crede că ar fi nevoie de introducerea acestei materii în învăţământul public, predate de specialişti.

"În general workshop-ul îl fac cu o grupă de 12 băieţi şi fete. E important să fie împreună pentru că ambele categorii trebuie să înţeleagă, spre exemplu, că în adolescenţă fetelor le vine menstruaţia sau că băieţii sunt mai agresivi. Învăţăm prin jocuri despre bolile cu transmitere sexuală şi îi încurajez să pună întrebări şi să nu le fie ruşine de propriul corp. Nu ştiu dacă în şcoli ar exista o asemenea deschidere şi dacă personalul este pregătit pentru asta, dar cu siguranţă e nevoie", spune psihologul.

Primii paşi în educaţia sexuală ar trebui, însă, făcuţi din primii ani de viaţă, acasă, de părinţi. Doar că pentru prea mulţi dintre aceştia subiectul este tabu, cum a fost când erau şi ei mici şi cum va fi, probabil, în continuare, multă vreme...


SEX ED ÎN UE
Cum au făcut alţii

Educaţia sexuală este predată ca materie obligatorie copiilor în majoritatea ţărilor europene, excepţie făcând câteva din Europa de Est. În Austria părinţii participă la lecţii alături de copii. În Franţa, unde disciplina a devenit obligatorie din 2001, pedagogii abordează teme precum stima de sine şi respectul faţă de ceilalţi, iar copiii sunt încurajaţi să se implice în dezbateri.

În Grecia, educaţia sexuală începe la 6 ani, lecţiile fiind ţinute de specialişti de la Asociaţia de Planificare Familială şi de asistente medicale. În Ungaria, medicii sau asistentele din şcoli predau despre viaţa de familie, care cuprinde şi educaţia sexuală, dar pun în discuţie şi teme precum abuzul sexual, bolile venerice, consumul de alcool şi droguri.

În Polonia, educaţia sexuală este în continuare un subiect tabu, atât în şcoli, cât şi în familii, la fel ca în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Campionate de sex ed.
Da sigur...., lecții de sex ed. obligatorii. Elevii buni, sirguinciosi , înzestrați, ar putea fi promovați mai departe la concursuri și olimpiade școlare la aceasta materie. Mult succes tuturor.
Postat 02 Octombrie 2021, 18:00 de User anonimizat
@unu
Tu chiar crezi in aberatia "...abstinenta pana la intemeiera unei familii..."???? Nu aberatie. Este o idee medievala bolnava si cu totul impotriva naturii biologice. Nu spun, abstinenta le convine multor barbati - nu cumva femeia sa cunoasca ce inseamna sexul bun... ca ar pleca cu altul mai de calitate... apoi ele intra in depresie si vor gasi un singur scop in viata: cresterea progeniturii. O strategie jalnica si departe de a fi calitativa. Analizand istoria vei da de barbati impotenti, urati, etc care promovau abstinenta/celibatul pana la casatorie. Acest lucru se observa si in momentul actual. Cei cu gene slabe, incearca tot posibilul sa impiedice pe femei de a avea alegere/optiune. .... Q.E.D.
Postat 02 Octombrie 2021, 10:46 de sasi
@unu (ceasul biologic este altceva)
Este altceva ca nu avea un barbat pe langa ea (zic si eu de barbat, poate avea alta orientare). Sunt si femei care tot cauta, insa nu reusesc sa gaseasca acel barbat ideal (de regula fiind deja ocupat). Oricum faci o analogie cu totul gresita, parca in cazul colegei tale, lipsa de copil ar fi insemnat lipsa de familie. Sot-sotie deja insemana familie. Iar daca sunt cuplu si vor, pot adopta un copil - mai usor unu mai maricel, mai greu un bebelus (alt subiect, alta discutie). Asa ca ai pus in paralel doua lucruri cu totul diferite, parca ar avea legatura intre ele. Sunt sigur ca colega ta nu avea un barbat alaturi. Atat. Aici din nou devine importanta educatia sexuala - acum pe pe termen lung. Nu la varste mici, ci mai tarziu. Cate casatorii nu se distrug din cauza vietii sexuale (adica din cauza lipsei)? Multe femei nasc repede, numai sa aiba preocupare, iar barbatul este plecat la lucru, eventual mai merge la prostituate, etc. Femeia se transforma intr-o balena, barbatul intr-un butoi... cand trec de meno si andropauza, se mai potolesc si se uita impreuna la tembelizor si regreta ca au risipit (impreuna) o viata intreaga. Este ridicol ca cuplurile casatorite au o medie de 2-3 acte / luna (!! medie! deci unii max 1/an... eventual) - nici macar nu este o medie saptamanala! Orice se strica intr-o casatorie, se repara in pat... numai daca nu faci nimic in pat??? Cuplurile nu reusesc sa discute intre ei despre sexualitate. Apoi te miri ca unii fac scandal la scoala, de ce profesorii de biologie la ora de anatomie umana au pomenit de "vulva"???? ///// Mai avem si tineretul. Vorbeai de biologie... Hormonii! Hormonii lucreaza! Atat baietii cat si fetele se uita la filme porno si creeaza niste imagini gresite despre cum arata corpul sexului opus... dar si despre propriul corp!!! Toate acestea vor crea probleme in dezvoltarea lor psihica ulterioara... vor avea idealuri ce nu exista... vor fi frustrati din cauza propriului corp (periculos in special in cazul barbatilor, putand sa duca la psihoze - ucigasii in serie sunt motivati de o sexualitate malformata).... In special, tot, barbatii vor dezvolta acel sentiment lipsit de respect fata de sexul feminin (in pat, dar nu numai). "Barbatului trebuie sa fie bine nu femeii"... si de aici iar intram in acel loop de vieti distruse ... Biologie? Sexualitatea a aparut si s-a pututu mentine in decursul evolutiei speciilor de animale fiindca femelele macar intr-o perioada a anului, simt placere! Orgasmul nu este rasplata ci momeala naturii sa te inmultesti!! ///// Chiar daca spun ca varsta ideala dpdv biologic este intre 25-30ani, sa nu uitam ca traim intr-o societate cu o medicina moderna. Sarcina poate fi amanata pana la 45ani. Oricum, subliniez, persoanele cu capacitate intelectuala ridicata nu simt nevoia sa faca echipe de fotbal din progenituri. In plus, nu fiecare act sexual trebuie sa insemne conceptia unui nou copil (vezi cazul femeii ucise care nu a vrut sa se culce cu barbatul, ca nu dorea inca copil - de ce trebuia sa insemne un copil nou? fiindca la ei asa s-a intamplat! cunoastem si noi asemenea cazuri!) Intelectualii, lasa meme si nu gene. Nu intamplator femeile cu educatie precara si/sau cu intelect mai scazut, ori cu cariera infundata, dar si cele mai putin aratoase sunt cele care se grabesc sa ajunga mamici cat de repede (cei cu gene slabe se grabesc tot timpul... inteligenta + fizicul bun te face sa amani, ca oricum esti de calitate). Nu zic, dpdv sociobiologic nu este un lucru bun pentru omenire, ca persoanele cu intelect ridicat incep sa aiba tendinta de a se rezuma la meme. Pentru ei da, inseamna indeplinire insa pentru populatia umana este un esec = recomand filmul Idocracy. Persoanele cu capacitati ar trebui incurajate (poate chiar obligate!) sa faca urmasi, iar cei mai putin zestrati sa fie restransi cumva (si aici ma opresc, lasand subiectul deschis).
Postat 02 Octombrie 2021, 10:36 de sasi
Solutii sunt...
...dar nu-i cine sa le aplice! Cazul Frantei:,,Parlamentul francez a adoptat, [aprilie 2021] o lege care caracterizează actul sexual cu un copil cu vârsta de sub 15 ani drept viol, pedeapsa putând ajunge până la 20 de ani de închisoare, aducând codul penal mai aproape de legislaţia din multe alte state occidentale"{Reuters} ”Aceasta este o lege istorică pentru copiii noştri şi pentru societate”, a afirmat ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, în Adunarea Naţională.
Postat 02 Octombrie 2021, 04:48 de pinonel
@sasi, inca exista ceas biologic
aveam o colega in 2005 profesionista, draguta, aranjata, care in 2005 castiga peste 10.000 lei lunar in mana salar. Peste 3 ani o auzeai ca e in depresie, aproape la ganduri de suicid ca si-a irosit viata: pentru ca are 45 de ani, case, masini, exursii prin lume, toate dorintele, dar nu are familie. Mamele de 13 ani sunt o problema, a unei etnii in special, nu a tarii intregi, dar mamele tinere (adica sub 30 de ani) se justifica de catre toata medicina care clasifca orice femeie de peste 30 de ani ca si sarcina cu risc, catre trebuie tinuta sub observatie si sa viziteze doctorul saptamanal (alte costuri in plus la sanatate). Femeile inca au ceas biologic, ca daca se trezeste nevasta ta doar la 65 de ani ca vrea un copil, s-ar putea sa fie prea tarziu...
Postat 01 Octombrie 2021, 23:52 de unu
daca Iohanis nu ar fi vrut promovarea exagerarilor acum am fi putut avea educatie pentru sanatate, care sa includa si aceasta tema, si preventia, si bolile cu transmitere se*uala
se poate face biologie, se poate face educatie se*uala in care sa fie promovata abstinenta pana la intemeiera unei familii, si moralitatea ca metoda de preventie.. dar astia pe progress vor neaparat sa le arate copiilor file p***o, cum sa se mast**beze, sa le predea ca e normal sa iti placa gh*ii, sau sa te crezi femeie cu pu*a si barba... Pe progres, vor sa ii investe doar tehnica cum sa faca mai mult s**, dar sa si-o scoata la timp.
Postat 01 Octombrie 2021, 23:46 de unu
mai..
Exista o etnie care promoveaza casatorirea din varste preadolescentine si din cauza aceste culturi etnice ni se baga pe gat educatia sexula de parca ei nu stiu ca dupa f.....relatii sexuale intre parteneri de sex diferit poti ramane gravida. Nu cu pruncii este o problema ci cu parintii care in mod indirect isi abandoneaza copii strazilor, netului,.... Si promovarea agresiva a stiintei sexului naste curiozitati la varste la care jucariile ar trebui sa fie domeniul aplicativ al "muncii" si nu joaca sexuala. Sracia(nu discutam cauza saraciei) faca ca multe dintre aceste fetite sa creasca cu toata familia intr-o singura incapere in care toti deavalma fac tot ce le trec prin cap si trup, de multe ori cu capul plin de alcool. Educatia incepe de acasa si nu cu cea sexula care se doreste a fi de la cresa, se doreste de minti intunecate care spera ca in timp sa fie liber si la relatii sexuale cu minorii, minori gata pregatiti si plini de curiozitate si dorinti pomovate, provocate chiar de aceasta educatie sexuala agresiva, nepotrivita varstei. Doar chiulaii care au fost pe la scoala doar sa bifeze in catalog nu au aflat la orele de anatomie, bioplogie ce si cum despre organele sexuale si despre procreare. Adevarat este ca inca nu s-a introdus la ore si practica ca astia nu ar mai chiuli de la scoala!
Postat 01 Octombrie 2021, 11:05 de scortosul
Corect :
nu introduceți in scoli educația sexuala ! Faceți copii de la vârsta de 12 ani, ! Da' mai mulți, nu unu', doi. Doar așa veți avea un viitor strălucit și voi si copiii voștri.
Postat 01 Octombrie 2021, 10:57 de Olguta
speranta de viata + Idiocracy
Cum a crescut speranta de viata, mamele tinere nu se mai justifica. In decursul evolutiei umane, mamele numite de noi minore, erau foarte importante. Cu o speranta de viata de 35-40ani, perpetuarea speciei putea sa fie asigurata exclusiv asa. Mamele "minore" aveau rol de mama biologica, cat timp mamele "educatoare" erau mamele lor. Femeile traiesc mai mult nu numai din cauza dublei cromozom X, dar si din cauza faptului ca asa au fost selectate de natura (asa a actionat evolutia prin selectia naturala), sa asigure cresterea progeniturilor (iata ce rol are bunica! cel putin biologic) (pentru cei interesati, mai larg despre subject in D. Morris, "The Naked Ape"). Insa in secolul XXI, cu o crestere exponentiala a sperantei de viata, mamele minore nu mai sunt necesare. Ele pot deveni tinere cu o viata plina de bucurii. Nu este nevoie de transformarea lor prematura in incubatoare ambulante. ////// Insa aici apar si anumite probleme sociale. De regula persoanele cu educatie precara si cu capacitate intelectuala scazuta, au tendinta de a se "multiplica" exponential. Ca este vorba de romi sau de pocaiti/p.d.icoane, din acest punct de vedere devine chiar irelevant. Fiindca persoanele cu capacitate intelectuala ridicata au tendinta de a avea familii mai mici, ducand munca intelectuala, deci creativa, nu simt nevoia de a "lasa" ceva dupa ei, fiindca ei deja lasa - lasa, dar nu sub forma de gene ci sub forma de meme (despre memetica in Dawkins the Selfish Gene). Insa, daca luam in considerare cele doua categorii intelectuale, prima scena din filmul Idiocracy pare sa devina realitate in curand...
Postat 01 Octombrie 2021, 09:29 de sasi
pot multumi
tuturor care se opun Educatiei Sexuale!
Postat 01 Octombrie 2021, 09:06 de sasi
interesant
fenomenul este atat de evident precum este si campania despre mamele minore pornita in toata presa ...de parca nu exista dintotdeauna problema, vom vedea si rostul campaniei de presa la final, speram sa fie cu unele rezultate si nu o prostie romaneasca cum doar noi putem inventa.
Postat 01 Octombrie 2021, 09:05 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON