URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2022, 20:00

Bihorul, pe locul 2 în topul județelor cu cele mai multe mame cu vârste sub 15 ani (FOTO)

Bihorul, pe locul 2 în topul județelor cu cele mai multe mame cu vârste sub 15 ani (FOTO) (Foto: Salvați Copiii)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Județul Bihor se află pe locul al doilea la nivel național într-un top care prezintă numărul mamelor minore, cu vârste de maxim 15 ani. 

44% din România

Datele au fost transmise, luni, de Organizaţia Salvaţi Copiii, care citează un raport Eurostat (din subordinea Comisiei Europene) ce conține date aferente anului 2020. 

"Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)", se arată în comunicatul Salvați Copiii.

În topul pe judeţe, pe primul loc se află Mureş, cu 63 de mame sub 15 ani, urmat de Bihor şi Dolj, cu câte 52 de fete cu vârste de până la 15 ani care au născut în 2020, şi Braşov, cu 40 de astfel de cazuri.

Cele mai puţine naşteri în rândul fetelor cu vârste de sub 15 ani s-au înregistrat în 2020 în judeţul Gorj, unde patru fete din această categorie au devenit mame.

Salvaţi Copiii arată că cele mai multe adolescente care nasc înainte de împlinirea vârstei de 15 ani provin din mediul rural şi din familii defavorizate, fără educaţie.

"Accesul la servicii medicale şi la educaţie pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o ţară a disparităţilor sociale, iar populaţia vulnerabilă, în special copiii şi femeile gravide, se confruntă cu situaţii de marginalizare. De aceea Salvaţi Copiii România merge în comunităţi şi asigură asistenţă medicală gravidelor", a transmis Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

În perioada aceasta, Salvaţi Copiii organizează activităţi de informare şi prevenţie în rândul adolescenţilor din judeţele din estul şi sudul ţării. De-a lungul timpului, organizaţia înfiinţată în urmă cu 32 de ani în România a organizat însă evenimente şi în Bihor şi chiar a donat echipamente performante Maternităţii din Oradea.

Mame minore în Bihor

În 2021, BIHOREANUL a prezentat poveştile a trei mame minore care au rămas însărcinate pe vremea când aveau sub 18 ani. Două dintre ele, de etnie romă, au renunţat la şcoală încă din clasele primare, în timp ce a treia, o româncă, a rămas repetentă în clasa 11-a din cauza absenţelor. Toate provin din familii defavorizate. La finalul aceluiaşi an, BIHOREANUL a relatat şi povestea lui Brigi, o adolescentă din Bihor de numai 14 ani, care a fost violată de un consătean, iar apoi a născut un băieţel.   

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@roger
E corect tot ce spui! Dar din pacate e complicat, implica o sumedenie de luzari, pardon, autoritati! Avem sef la judet pe ilie de la scularie, avem un parlamentar pe la nu-s ce comisie care (a)vizeaza legi. Avem exemplul Frantei, daca l-am copia nu cred ca ne-ar acuza de plagiat: ,,actul sexual cu un minor sub 15 ani este VIOL" Punct. La noi as propune ca limita sa fie de 16 ani, s-ar armoniza dintr-un foc cu infractiunea de viol. La noi se intalnesc doua situatii: Aşadar, pentru act sexual cu penetrare faţă de un minor sub 16 ani, legal putem întâlni două situaţii: a)fără acordul minorului: e viol, pedeapsă 7-12 ani închisoare,b)cu acordul său: e act sexual cu un minor, pedeapsă 2-9 ani închisoare când minorul are vârsta sub 14 ani, respectiv 1-5 ani închisoare pentru minor de vârsta 14-16 ani. Lege avem. Baiul e la militisti si magistrati. Primii cerceteaza, cum cerceteaza si daca cerceteaza. Apoi vin doamnele procuroare si judecatoare si decid ca o minora de 12 ani, sau de 8 ori 10, a consimtit sa intretina relatii sexuale cu un hodorog de 70 de ani. Si-l condamna pe hodorog cu suspendarea executarii!!!!
Postat 12 Mai 2022, 09:32 de pinonel
Coincidenta
Bihorul e pe locul 2 în topul mamelor minore din România și în același timp e în topul județelor cu cel mai mare procent de țigani din populație. Coincidență? Nu prea cred. Asta e valabil și pentru celelalte județe din top. Problema nu este una de "educație sexuală" cât este una de etnie.
Postat 11 Mai 2022, 16:43 de Melchizekek
datorie etica si umana - bugetari, treziti-va!
dle Bolojan, luati aceasta problema si rezolvati-o: 1. se iau statisticile pe ultimii 3 ani si se face un raport cu comunele problematice in acest sens. 2. ce fac primarii? 3. ce face serviciul de asistenta sociala? 4. ce face directorul scolii si invatatoarea/dirigintele clasei? 5. ce face popa/pastorul? 6. ce fac ONG-urile? - toti acesti magari, pardon, factori, sunt platiti din bani publici. Aaaah, nu le pasa pentru ca in majoritatea cazurilor vorbim despre tigani. v-ati gandit sa faceti ceva pentru a le asigura conditii minime de educatie, medicale, de lucru? doar va folositi de voturile lor in toate campaniile electorale. *** Nuuuu, nu trebuie sa discutati personal cu ei. Aduceti in fata bulibasa sau seful clanului, ii dati responsabilitati, il pregatiti in tot ce inseamna problemele comunitatii si cu cine trebuie sa discute/unde gaseste solutii, ii urmariti pasii si evolutia. **** Bihoreanul a prezentat recent o poveste a unei doamne din zona Bratca/Suncuius parca, provenind din familie de tigani, cu inteligenta, descurcareata, care a reusit sa ii mobilizeze pe toti tiganii sa se vaccineze. Astfel de oameni cheie sunt necesari sa fie identificati si formati, capabili sa ii inspire si pe altii sa se ridice din mocirla istorica in care ii tineti cu buna stiinta. Singuri nu vor putea sa progreseze si sa contribuie intr-un fel sau altul la ceea ce inseamna civilizatie. ***** Cati copii de tigani au fost infiati de familii internationale si au ajuns sa faca facultati in SUA sau Franta? Cati apar in presa ca isi cauta originile bihorene si parintii? --- Pentru cei mai putin norocosi ca ei nu aveti nici un fel de tresarire? totul se rezuma iar/doar la bani? nimic pentru educatie si umanitate, totul doar pt aparatura tehnologica si dotari seci de laboratoare si spitale? *** si daaaa, revine aceeasi problema - calitatea actului uman, nu doar in sistemul medical, ci si cel de asistenta sociala, in biserici, in primarii, in scoli.... treziti-va cu totii si faceti-va datoria etica si umana, in primul rand, ca bani luati cu totii cu mana-ntinsa lunar!
Postat 11 Mai 2022, 08:58 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON