URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2018, 14:14

Servicii la comun: Spitalul Judeţean îşi va uni trei servicii importante cu cele ale Municipalului, care face angajări masive

Servicii la comun: Spitalul Judeţean îşi va uni trei servicii importante cu cele ale Municipalului, care face angajări masive MEGA-CONCURS. Spitalul Municipal face cele mai multe angajări din ultimele trei decenii, scoţând la concurs luna viitoare peste 100 de posturi, pentru medici, asistente, infirmiere, dar şi pentru ingineri, registratori şi muncitori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricât de greu ar crede cârcotaşii, modernizarea celor două mari spitale din oraş, Municipal şi Judeţean, este numită în ţară "fenomenul Oradea". Investiţiile masive făcute de Primărie în reabilitarea clădirilor, în dotarea cu aparatură şi în specialişti au determinat o creştere a calităţii serviciilor medicale pe care cele două unităţi vor s-o dezvolte şi mai mult.

Spre finele primului an în care au făcut achiziţii în comun, fapt care le-a permis să cumpere medicamente şi consumabile la preţuri mai mici, Consiliile de Administraţie ale celor două spitale au mai luat o hotărâre importantă: vor avea servicii unice de preparare a hranei, de sterilizare a instrumentarului şi de realizare a analizelor de imunohistochimie. Economiile vor fi orientate tot pentru creşterea actului medical.

Modernizare continuă

Preluarea de la Ministerul Sănătăţii a celor două mari spitale din oraş s-a dovedit un succes. Mai atentă decât Guvernul la nevoile orădenilor, Primăria a investit semnificativ şi constant în ambele unităţi, câştigul pacienţilor fiind certificat de tot ce s-a realizat în ultimii zece ani, de la construirea Centrului Oncologic până la amenajarea primului (şi singurului) heliport de spital din România, de la modernizarea tuturor sălilor de operaţii până la dezvoltarea unor specializări de vârf (dacă, de pildă, în 2011 în Oradea s-au făcut primele 4 stentări, numărul acestora, şi implicit al vieţilor prelungite, a trecut de 1.800 în 2017).

Iar modernizarea continuă: la Municipal va fi construit un nou corp de clădire, destinat exclusiv Pediatriei (investiţie de 10-12 milioane euro), iar la Judeţean va fi extinsă Unitatea de Primire a Urgenţelor, care va fi dotată şi cu un CT propriu (4 milioane euro, din care 1,5 milioane de la Banca Mondială).

Premieră în achiziţii

Cum investiţiile trebuie cofinanţate din bugetul oraşului şi din cele ale spitalelor, acestea au decis şi să-şi reducă o parte din cheltuielile "secundare". În baza unei Hotărâri a Consiliului Local din 2014 pentru înfiinţarea consorţiului spitalicesc din Oradea, primul pas a fost ca Judeţeanul şi Municipalul să facă achiziţii în comun.

Gheorghe Carp, manager Spitalul Județean Oradea"La Minister a fost uimire totală când au aflat că facem achiziţii printr-o comisie în care sunt reprezentanţi ai ambelor spitale", spune managerul Judeţeanului, dr. Gheorghe Carp (foto). Rezultatul? Din acest an, spitalele cumpără medicamente şi materiale la preţuri mai mici chiar şi cu 10%, economisind sute de mii de euro.

Pasul al doilea a fost decis la sfârşitul lunii trecute, când managerii au fost împuterniciţi să realizeze platforme comune pentru alte trei servicii: de bucătărie, de analize imunohistochimice şi de sterilizare.

Trei dintr-o lovitură

Dacian Foncea, manager Spitalul Municipal Oradea"Fiecare spital are propria bucătărie, dar fiecare cu inconvenientele ei", spune managerul Municipalului, Dacian Foncea (foto). De anul viitor, când vor folosi în comun doar una (a fostului Spital de Neurologie), ambele vor avea de câştigat. Judeţeanul îşi va elibera o jumătate de etaj şi îl va folosi pentru servicii medicale, salarizarea personalului va costa mai puţin, iar calitatea hranei va fi aceeaşi. "Vor fi preparate zilnic 2.500 - 3.000 porţii, inclusiv pentru personal şi rezidenţi, şi vrem să nu mai aibă gust de mâncare de spital".

Pentru sterilizare, cele două unităţi vor folosi staţia recent modernizată a Judeţeanului. "Municipalul avea în plan construirea unei staţii de minimum 500.000 euro. Cu banii aceştia vom steriliza instrumentarul 15 ani împreună cu Judeţeanul", explică Foncea.

A treia platformă comună va fi pentru analizele de imunohistochimie (pe tumori şi ţesuturi), realizarea ei fiind oarecum deja începută. "În august am reziliat un contract încheiat în 2016 cu o firmă căreia îi plăteam doar pentru reactivi 36.000 lei pe lună şi facem analizele la Judeţean cu 25.000 lei. Cu platforma comună va fi şi mai ieftin", spune managerul.

"Vrem specialişti"

Concomitent, Municipalul a intrat într-o reorganizare majoră pentru a-şi acoperi deficitele în specializări cheie, declanşând cel mai mare val de angajări din ultimele trei decenii prin scoaterea la concurs a peste 100 de posturi.

"La 1.085 paturi, trebuia ca minimum 40 să fie de ATI. Avem 15, dar suplimentăm rapid la 25, aşa că angajăm doi medici şi 10 asistente. La Oncologie, deşi înregistrăm anual 3.000 de cazuri noi, etajul IV este nefolosit. În decembrie vom avea un al doilea accelerator de particule, am cumpărat recent şi primul CT, pentru care vom avea linie de gardă. Angajăm 2 medici şi 6 asistente pe Oncologie, 4 asistente şi 6 tehnicieni pe radiologie-imagistică. La fel, facem angajări pentru Nefrologie, Chirurgie generală, spitalizarea de zi, registratură", spune Foncea.

Cei interesaţi îşi pot depune dosarele până la sfârşitul acestei luni, iar concursurile vor avea loc luna viitoare, din 7 până în 19 noiembrie, toate probele urmând să fie înregistrate audio şi video. Pentru că, spune managerul, "nu aducem «piloşi», vrem specialişti".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Christa (iti raspund doar tie)
Hai sa gandim la rece. La propriu. Asa cum se transporta organele pentru transplanturi, sange si tesut ombilical pt celulele stem, sangele intre centre de transfuzii, care dupa parerea mea sunt cel putin la fel de sensibile ca instrumentarul medical. Transporturi de acest fel se fac si pe distante foarte mari, in recipiente speciale cu regim de tranzit si transport special. Deci 10 minute cu masina prin oras sa duci o "lada" cu instrumentar sterilizat si pus in pungi cu bariera impotriva contaminarii nu mi se pare SciFi
Postat 24 Octombrie 2018, 17:02 de poiu
da da cum sa nu
hai, ca plimbi mancarea nu e o problema, cateringul nu e o noutatea, dar sa plimbi instrumentaraul pentru salile de operatie ? nu stiu cum va fi.
Postat 23 Octombrie 2018, 15:14 de Christa
Servicii în comun e ca la toaletele publice ...
... că te-a apucat pe drum, la grămadă, nu acasă în privat !?! În cazul acesta e vorba, spre exemplu, de mâncare la toate trei unitățile medicale într-o singură bucătărie și cu mai puțini bucătari, mâncare reîncălzită în oficii separate !?! Asta dovedește încă un faliment al lui Ilie "Nero" Bolojan, care s-a bătut cu Carp în piept că e "pionier" la Adiminstrarea Integrată a Actului Medical din Oradea și împrejurimi !?!
Postat 23 Octombrie 2018, 14:38 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON