URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2020, 15:40

Orădenii, invitaţi la concertul Cvartetului Arcadia şi recitalul Cvintetului de alămuri al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca

Orădenii, invitaţi la concertul Cvartetului Arcadia şi recitalul Cvintetului de alămuri al Filarmonicii 'Transilvania' din Cluj-Napoca Cvartetul Arcadia (Sursa foto: radioromaniacultural.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria va găzdui două evenimente muzicale. Orădenii sunt invitaţi să participle, joi, la un concert extraordinar al Cvartetului Arcadia şi, duminică, la un recital al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Teatrul Arcadia, evenimentele vor fi organizate în cadrul programului "Consolidarea excelenţei în cercetarea ştiinţifică şi creaţia artistică din Academia Naţională de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj”.

La primul eveniment, Concertul Extraordinar susţinut de Cvartetul Arcadia, este invitat şi cunoscutul clarinetist Răzvan Poptean. În prima parte, publicul va asculta Cvartetul de coarde nr. 10 în Mi bemol major, op. 74, de Ludwig van Beethoven, supranumit şi "Cvartetul harpelor", datorită tehnicii de pizzicato ce prevalează în partea I. În cea de-a doua parte va fi interpretat Cvintetul cu clarinet, KV 581 de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai îndrăgite lucrări de gen.

Concertul va avea loc, joi, de la ora 18, în sala Arcadia.

Cvartetul Arcadia s-a format în anul 2006, pe parcursul anilor de studiu ai instrumentiştilor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. Cvartetul a concertat la Spring Festival (Budapesta), George Enescu Festival (Heidelberg), Cité International des Arts (Paris), Alte Oper (Frankfurt), Pollack Hall (Montreal), Tel-Aviv, Marea Britanie şi China. Ansamblul a câştigat numeroase competiţii de muzică de cameră, printre care International Chamber Music Competition (Hamburg, 2009), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi Osaka International Chamber Music Competition (2014). 

Clarinetistul Răzvan Poptean este absolvent al Liceului de Muzică "Aurel Popp" din Satu Mare. În anul 2005 a absolvit Academia Naţională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, instituţie la care s-a perfecţionat apoi în cadrul cursurilor de masterat şi doctorat. Artistul a fost prim-clarinetist al multor orchestre importante, printre care Orchestra de tineret "Clasica" din Cluj-Napoca şi Orchestra Naţională Simfonică a României. Începând cu anul 2008 este cadru universitar la Academia Naţională de Muzică "Gheorghe Dima", unde predă clarinet şi muzică de cameră. Din anul 2013 este artist instrumentist în Orchestra Simfonică de Stat "Transilvania".

Itinerariul muzical continuă duminică, tot de la ora 18, în aceeaşi sală, cu Recitalul Extraordinar susţinut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat "Transilvania". Acesta este alcătuit din Gabriel Gyarmati (trompetă), Iosif Sătmărean (trompetă), Gabriel Cupşa (corn), Leonard Neamţ (trombon), Alexandru Corlan (tubă).

Programul cuprinde o paletă variată de lucrări care sunt semnate de Johann Sebastian Bach, Wolfgand Amadeus Mozart, Samuel Scheidt, Claude Debussy, Giacomo Puccini, Dave Brubeck, dar şi alţii.

Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca a fost înfiinţat la inițiativa membrilor acestei orchestre, care au dorit să îşi întregească astfel activitatea artistică. Dezideratul lor a fost de la bun-început să atingă un înalt nivel de performanţă în cadrul recitalurilor susţinute, în acest sens abordând un repertoriu variat din punct de vedere stilistic, ce acoperă curente muzicale diferite: de la epoca Barocului până la creaţiile secolului al XXI-lea, muzica de jazz şi muzica de film.

Biletele pentru cele două concerte au fost puse în vânzare la casieria Teatrului Regina Maria. Ele pot fi cumpărate şi cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Arcadia. Preţul unui bilet este 30 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru elevi şi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON