Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria va găzdui două evenimente muzicale. Orădenii sunt invitaţi să participle, joi, la un concert extraordinar al Cvartetului Arcadia şi, duminică, la un recital al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Teatrul Arcadia, evenimentele vor fi organizate în cadrul programului "Consolidarea excelenţei în cercetarea ştiinţifică şi creaţia artistică din Academia Naţională de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj”.
La primul eveniment, Concertul Extraordinar susţinut de Cvartetul Arcadia, este invitat şi cunoscutul clarinetist Răzvan Poptean. În prima parte, publicul va asculta Cvartetul de coarde nr. 10 în Mi bemol major, op. 74, de Ludwig van Beethoven, supranumit şi "Cvartetul harpelor", datorită tehnicii de pizzicato ce prevalează în partea I. În cea de-a doua parte va fi interpretat Cvintetul cu clarinet, KV 581 de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai îndrăgite lucrări de gen.
Concertul va avea loc, joi, de la ora 18, în sala Arcadia.
Cvartetul Arcadia s-a format în anul 2006, pe parcursul anilor de studiu ai instrumentiştilor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. Cvartetul a concertat la Spring Festival (Budapesta), George Enescu Festival (Heidelberg), Cité International des Arts (Paris), Alte Oper (Frankfurt), Pollack Hall (Montreal), Tel-Aviv, Marea Britanie şi China. Ansamblul a câştigat numeroase competiţii de muzică de cameră, printre care International Chamber Music Competition (Hamburg, 2009), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi Osaka International Chamber Music Competition (2014).
Clarinetistul Răzvan Poptean este absolvent al Liceului de Muzică "Aurel Popp" din Satu Mare. În anul 2005 a absolvit Academia Naţională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, instituţie la care s-a perfecţionat apoi în cadrul cursurilor de masterat şi doctorat. Artistul a fost prim-clarinetist al multor orchestre importante, printre care Orchestra de tineret "Clasica" din Cluj-Napoca şi Orchestra Naţională Simfonică a României. Începând cu anul 2008 este cadru universitar la Academia Naţională de Muzică "Gheorghe Dima", unde predă clarinet şi muzică de cameră. Din anul 2013 este artist instrumentist în Orchestra Simfonică de Stat "Transilvania".
Itinerariul muzical continuă duminică, tot de la ora 18, în aceeaşi sală, cu Recitalul Extraordinar susţinut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat "Transilvania". Acesta este alcătuit din Gabriel Gyarmati (trompetă), Iosif Sătmărean (trompetă), Gabriel Cupşa (corn), Leonard Neamţ (trombon), Alexandru Corlan (tubă).
Programul cuprinde o paletă variată de lucrări care sunt semnate de Johann Sebastian Bach, Wolfgand Amadeus Mozart, Samuel Scheidt, Claude Debussy, Giacomo Puccini, Dave Brubeck, dar şi alţii.
Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca a fost înfiinţat la inițiativa membrilor acestei orchestre, care au dorit să îşi întregească astfel activitatea artistică. Dezideratul lor a fost de la bun-început să atingă un înalt nivel de performanţă în cadrul recitalurilor susţinute, în acest sens abordând un repertoriu variat din punct de vedere stilistic, ce acoperă curente muzicale diferite: de la epoca Barocului până la creaţiile secolului al XXI-lea, muzica de jazz şi muzica de film.
Biletele pentru cele două concerte au fost puse în vânzare la casieria Teatrului Regina Maria. Ele pot fi cumpărate şi cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Arcadia. Preţul unui bilet este 30 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru elevi şi studenţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.