Sentinţă-surpriză, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Avocatul orădean Ioan Sava a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat, împreună cu soţia sa, Daniela Sava, că a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client de-al lor, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.
Din suspendare în executare
Curtea Supremă a admis, astfel, apelul formulat de procurorii DNA la sentinţa dată în luna ianuarie, de Curtea de Apel Cluj, respingând, în schimb, ca "nefondate" apelurile celor doi soţi. Conform acelei decizii, avocatul Ioan Sava a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, în timp ce soţia sa, Ana Daniela Sava, a primit 10 luni de închisoare, suspendată condiţionat pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni.
Sentinţa pronunţată miercuri este mult mai dură, Înalta Curte dispunând ca pedeapsa aplicată avocatului Ioan Sava "să fie executată în regim de detenţie", menţinând "celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate ce nu contravin prezentei".
Sentinţa este definitivă, astfel că avocatul urmează să fie încarcerat în scurt timp, în vreme ce pedeapsa dată soţiei rămâne suspendată.
Influenţă la Curte
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, soţii Sava au fost trimişi în judecată în aprilie 2012 de procurorii DNA Oradea, în cazul avocatului procurorii reţinând infracţiunea trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, iar pentru soţia sa - complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals.
Potrivit rechizitoriului, Ioan Sava era acuzat că, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2012, prevalându-se de influenţa pe care ar fi avut-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client judecat pentru furt calificat, denunţător în cauză. Romocsa fusese condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, iar avocatul i-a promis că, în schimbul banilor, magistraţii de la Curte, care urmau să pronunţe o soluţie definitivă, vor dispune o pedeapsă mai blândă, cu suspendare.
Pentru a da o aparenţă de legalitate şpăgii încasate, pe 28 februarie 2012, cu ajutorul soţiei sale, Daniela Sava, avocatul a falsificat contractul de asistenţă juridică încheiat cu Romocsa, consemnând în mod nereal că suma de 7.000 euro reprezintă "onorariul de succes", falsificând şi chitanţa aferentă acestui contract.
"Rușine Justiției!"
Contactat imediat după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ioan Sava a catalogat hotărârea instanţei ca nedreaptă şi s-a lansat într-un şir de acuze la adresa celor care l-au trimis în judecată.
"Mai speram că există Justiție în România. Nu am să accept niciodată o hotărâre de condamnare pentru o faptă pe care nu am săvârșit-o. Nu am recuzat completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție deși știam că execută ordinele Stanciu-Kovesi (Livia Stanciu - președinta ICCJ și Codruța Kovesi - procurorul șef al DNA, n.r.), condamnarea mea fiind o comandă a DNA. Este un dosar ticluit de un procuror infractor și șef al Serviciului teritorial Oradea al DNA, împreună cu alți procurori din parchetele locale, care au format un grup infracțional alături de un hoț, Romocsa cel care fura din locuințele fraților săi întru credință. Știam că voi fi condamnat deoarece procurorul Man și un avocat au informat un condamnat din Penitenciar încă de săptămâna trecută despre acest lucru. Voi face plângere la CEDO, cât și plângere penală pentru tragerea la răspundere a acestui grup infracțional. Rușine Justiției!", a declarat avocatul Sava.
Soţii Sava mai sunt judecaţi şi la Curtea de Apel Oradea, în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.