URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Decembrie 2015, 18:29

Senatorul Gavrilă Ghilea cere recuperarea bunurilor lui Emanuil Gojdu naţionalizate abuziv de maghiari

Senatorul Gavrilă Ghilea cere recuperarea bunurilor lui Emanuil Gojdu naţionalizate abuziv de maghiari Curţile Gojdu, Budapesta

Senatorul liberal Gavrilă Ghilea a cerut Guvernului României "să se implice cu responsabilitate în susţinerea demersurilor Fundaţiei Gojdu de la Sibiu pentru redobândirea tuturor bunurilor sale".

Printr-o interpelare adresată săptămâna aceasta noului ministru de externe, Lazăr Comănescu, co-preşedintele PNL Bihor a cerut precizări privind "disponibilitatea continuării negocierilor între MAE şi instituţia omoloagă maghiară în spiritul Convenţiei din 1937 privind retrocedarea către Fundaţiei Gojdu de la Sibiu a bunurilor naţionalizate abuziv în anul 1952 de către statul maghiar". 

Ghilea precizează şi că până acum această problemă "a rămas la stadiul de bune intenţii". "Predecesorul Domniei Voastre în funcţie preciza că, în primăvara acestui an, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Ungaria, a redeschis dialogul în problematica moştenirii Gojdu, convenind cu omologul său reluarea discuţiilor la nivel de experţi în vederea identificării soluţiilor mutual acceptabile în privinţa acestei chestiuni", se mai arată în interpelarea senatorului bihorean.

Emanuil Gojdu nu a avut copii, aşa că pe 4 noiembrie 1869, când şi-a redactat testamentul, şi-a lăsat toată averea Fundaţiei Gojdu, ca să finanţeze studiile pentru tineri români ortodocşi din Ungaria sau Transilvania. Avocatul a cerut şi ca o parte din bani să fie investiţi în acţiuni şi bunuri imobile, astfel încât să producă fondurile necesare pentru generaţiile viitoare. În 1911, fundaţia avea o avere estimată la 2,5 tone de aur, fiind totodată proprietara mai multor clădiri din centrul Budapestei, cunoscute azi sub denumirea de "Curţile Gojdu".

Ultimul acord dintre Ungaria şi România privind bunurile Fundaţiei Gojdu este "Acordul între România şi Ungaria privind reglementarea definitivă a afacerilor interesând Fundaţia Gojdu", semnat pe 27 octombrie 1937. Prin acesta, Ungaria se obliga să predea României "întreg patrimoniul Fundaţiunii Gojdu care se regăseşte pe teritoriul Ungariei, cu toate drepturile şi obligaţiunilor aferente, şi aceasta pentru ca zisul patrimoniu să fie pus la dispoziţai organului reprezentând Fundaţiunea". În 1952, bunurile însă au fost naţionalizate abuziv de comuniştii unguri.

În 2005, pe atunci premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu au semnat un nou acord bilateral pentru înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungară "Gojdu", care urma să aibă sediul la Budapesta şi ar fi gestionat averea lui Gojdu. Acordul, considerat de unii un act de trădare naţională, a fost respins, la începutul anului 2008, de parlamentarii români şi mai apoi printr-o lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

În interpelarea sa, Gavrilă Ghilea a arătat că "Guvernul României trebuie să se implice cu responsabilitate în susţinerea demersurilor Fundaţiei Gojdu de la Sibiu pentru redobândirea tuturor bunurilor sale", astfel încât "dispoziţiile testamentare ale marelui mecena, redactate în anul 1869, să fie duse la îndeplinire".

Citeşte şi: Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Emanuil Gojdu, cel mai celebru avocat orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON