URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2018, 17:02

Şeful PSD Bihor, la dezvelirea unui bust în Sânmartin: Fiecare UAT să aibă un bust cu Mihai Viteazul, Burebista, Menumorut, Regele Ferdinand (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când trebuie să iasă frumos, festiv, nimic nu le poate sta în cale. Reprezentanţii administraţiei locale din Sânmartin, un grup de musafiri senatori PSD ajunşi la Oradea cu o seară înainte, reprezentanţii Prefecturii şi ai unor instituţii guvernamentale deconcentrate, plus nelipsitul sobor de preoţi aferent, au participat joi, la ora amiezii, la dezvelirea şi sfinţirea unui bust al voievodului Mihai Viteazul realizat lângă sediul Primăriei comunale.

Programată la ora 13, când traficul rutier se intensifica prin centrul localităţii atât spre Oradea, cât şi spre Băile 1 Mai şi Felix, festivitatea i-a iritat pe şoferii nevoiţi să circule doar pe câte o singură bandă pe sens, dar i-a adus la faţa locului şi pe câţiva dintre membrii Asociaţiei Oradea Civică, determinaţi să protesteze împotriva prezenţei senatorilor PSD, precum şi a faptului că, aşa cum a declarat preşedintele acesteia, Sebastian Duma, "politicienii se folosesc de prilejuri cu poleială patriotică pentru a-şi "spăla" imaginea compromisă".

La festivitate au asistat şi aproximativ 150 de elevi şi cadre didactice de la şcoala Floare de Lotus din comună, precum şi simpatizanţi ai PSD.

Primit cu "Onorul la general", primul oficial invitat să spună o cuvântare după dezvelirea bustului a fost prefectul Ioan Mihaiu, care a felicitat edilii din Sânmartin şi a subliniat că doar aici, la Oradea şi la Aleşd există monumente ale "Întregitorului" şi a apreciat realizarea lucrării drept firească în anul Centenarului. "Să construim punţi între români, nu ziduri!", a îndemnat reprezentantul Guvernului în judeţ.

I-a urmat Titus Corlăţean, fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, remarcat prin faptul că a îngreunat votul românilor din diaspora în primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014. "Aceasta (n.r. – realizarea bustului) este cea mai bună modalitate de a marca Centenarul. Învăţaţi să respectaţi Tricolorul şi jertfa înaintaşilor, doar aşa România poate fi puternică şi deplin respectată, dacă susţinem unitatea românească", a spus fostul ministru, recent demisionar din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare responsabilă cu pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Prezentat de către primarul Cristian Laza drept omul căruia comuna îi datorează multe realizări, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, l-a felicitat pe edil şi pe localnici, spunând că acum "în sfârşit Sânmartinul are primar", după care a recomandat şi altora să-i ia exemplul. "Fiecare UAT (n.r. – unitate administrativ-teritorială) să aibă un bust cu Mihai Viteazul, Burebista, Menumorut şi Regele Ferdinand, toţi cei care au contribuit la formarea statului român".

În ce îl priveşte, primarul i-a mulţumit colegului de partid, arhitectul Cristian Puşcaş, pentru proiectul piaţetei în care a fost amplasat monumentul din bronz, la soclul căruia, apoi, politicienii au depus buchete de flori.

În final, copiii au produs "un scurt moment artistic", iar un detaşament de militari a defilat în faţa politicienilor în acordurile Fanfarei Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea.

Festivitatea a fost marcată de protestul membrilor şi simpatizanţilor Asociaţiei Oradea Civică, unul dintre aceştia fiind agresat, la fel ca şi reporterul BIHOREANULUI, de către un politician local, Cosmin Bonica, susţinător al actualului primar după ce în trecut a "gravitat" în jurul PDL şi al PNL, patron al unei firme de construcţii, anchetat pentru evaziune fiscală şi chiar arestat preventiv la începutul investigaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Centenar cu (bitcoin-)”vuvuzele”! (III)
V. ”Aceasta (n.r. – realizarea bustului) este cea mai bună modalitate de a marca Centenarul. Învățați să respectați Tricolorul și jertfa înaintașilor, doar așa România poate fi puternică și deplin respectată, dacă susținem unitatea românească", a spus fostul ministru,...” 1. Un subiect de reflecție și pentru senatorul Titus Corlățean: Oare și acei cetățeni români care nu recunosc ziua de 1 decembrie 2018, drept ziua lor națională, doresc o Românie puternică și deplin respectată? VI. O altă propunere pentru parlamentarii PSD.: Introducerea în nomenclatorul de profesii și pe cel de ”postac”. Cu diferențiere de salarizare obligatorie: +50% pentru postacii de meserie, angajați ai statului/bugetați, care postează în timpul serviciului; VII. În mod cert postacii de la ”Ciuma roşie” merită un premiu și din partea lui ”Bihorel”. 1. Câteva motive: a) nu confundă Primul război mondial cu cel de al doilea; b) știu că pistoalele mitralieră PPŞ-40/PPŞ-41 care apar în basoreliefurile monumentului Ostașului roman din Piata 1 decembrie 1918, au fost utilizate de ostașii sovietici în al Doilea război mondial, NU și în primul. Când nu erau proiectate încă; c) ştiu că ostaşii ţarişti/ruşi din Primul război mondial nu au folosit căşti militare din oţel de model sovietic, pe motiv că …nu erau concepute încă! PS ”Doar adevărul ne poate vindeca!” Oana Zamfir-”Antena 3”. Și de mentalități/comportament/postări de sorginte soros-secu-băsistă!
Postat 23 Noiembrie 2018, 19:02 de stefan
Stefan
A fost ridicat pt comemorarea ostașilor ambelor războaie.
Postat 23 Noiembrie 2018, 11:08 de Sandu1206
PCR transpartinic. Ep.: Centenar cu (bitcoin-)”vuvuzele”! (II)
IV. Pentru unii, care, probabil, nu au avut șansa să aibă profesori de Istorie model: Ioan Cornea și care confundă Primul război mondial, cu al doilea; 1. Monumentul Ostașului român, ridicat în centrul Parcului 1 decembrie, din Oradea, a fost ridicat ca un omagiu adus eroilor români căzuți în CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, fapt care reiese și din basoreliefurile acestuia. Autorul lucrării, a fost sculptorul Iulia Oniţă şi a fost ridicat în anul 1959. 2. Pe fațadă se poate citi următoarea inscripție: ”Glorie ostașilor români care au luptat cu eroism împotriva fascismului, pentru eliberarea patriei, pentru libertatea și independența poporului român.” 3. În loc de concluzii: Bravă clasă politică orădeană, cu ceva sânge de dac în ”instalație”, încă, pe când și în Oradea, un monument dedicat adevăratului înfăptuitor al Marii Uniri - Ostașul român din Primul război mondial? Evident, că, Doamne ferește!, nu în …Piața Unirii. Poate reușiți ceva, după ce unii nostalgici ai husarilor lui Bem și Bela Kun, vor ridica un monument dedicat unora ca …István Bethlen! PS ”Doar adevărul ne poate vindeca!” Oana Zamfir -”Antena 3”. Și de băsism!
Postat 23 Noiembrie 2018, 06:31 de stefan
Stefan
In parcul 1 decembrie exista statuia ostașului Roman .
Postat 22 Noiembrie 2018, 23:38 de Sandu1206
In sfârșit are dreptate și Mangă
Dar deocamdată a făcut o statuie guvernul asta in an centenar. Crucea de pe Caraiman stă să se prăbușească in an centenar.
Postat 22 Noiembrie 2018, 23:16 de Sandu1206
PCR transpartinic. Ep.: Centenar cu (bitcoin-)”vuvuzele”!
I. ”Aceasta (n.r. – realizarea bustului) este cea mai bună modalitate de a marca Centenarul. Învățați să respectați Tricolorul și jertfa înaintașilor, doar așa România poate fi puternică și deplin respectată, dacă susținem unitatea românească", a spus fostul ministru,...” 1. (Toţi) Senatorii PSD ar trebui să fie prezenți și la DEMONTAREA statuii lui Mihai Viteazul din …Piaţa Unirii-Oradea! Evident însoțiți de un sobor de preoți și primiți cu ”Onor la general”. Dar și de vocalii de la ”Asociația Oradea Civică”, care să aclame încă o mare realizare a Faraonului nostru! 2. O întrebare pentru fanii lui bitcoin de la Asociația Oradea Civică: Și Voievodul Mihai Viteazul a fost PSD-ist? II. O propunere pentru parlamentarii PSD: introducerea în nomenclatorul de profesii și pe ce de ”manifestant de meserie”. Evident retribuită (mult) mai bine ca, de exemplu, cea de operator CNC, din fabricile de pe Eurobusiness-urile orădene! Si Donii directori Mirel Răzvan, S. și Popa, D. știu de ce! III. ”Fiecare UAT (n.r.–unitate administrativ-teritorială) să aibă un bust cu Mihai Viteazul, Burebista, Menumorut şi Regele Ferdinand, toți cei care au contribuit la formarea statului român”-Ioan Mang. 1. Măcar în UAT, reşedinţă de județ, numită Oradea, János ur! 2. Don Ilie şi bravă nomenclatură PSD Bihor: Pe când și în Oradea, un monument dedicat adevăratului înfăptuitor al Marii Uniri: Ostașul român din Primul război mondial?
Postat 22 Noiembrie 2018, 23:09 de stefan
Civilizatie
Gradul de civilizatie al unei natiuni incepe cu respectul fata de strabuni. Vorbele suna frumos in declaratii. Sa vedem cand statuile acestor strabuni vor deveni realitate.
Postat 22 Noiembrie 2018, 21:21 de Alcor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON