URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2020, 17:01

Şeful IŞJ Bihor, cu tunurile pe directorii de şcoli: "Să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele de la examene. Hârtii au toţi, rezultate mai puţini"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Virgil Blage, a transmis un mesaj vehement pentru directorii de şcoli: rezultatele slabe ale elevilor la examenele naţionale reprezintă eşecul lor şi trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, şeful IŞJ Bihor a făcut o scurtă analiză a rezultatelor obţinute de elevii bihoreni la Evaluarea Naţională. Blage a promis că directorii de şcoli care nu şi-au făcut treaba nu vor mai fi în funcţie din 1 septembrie.

"Eu cred în copii"

După soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare a examenului de Evaluare Naţională în Bihor este de 75,1%, cu 0,1% mai mare decât înainte de contestaţii. Din totalul candidaţilor prezenţi, 3.529 au promovat, iar 1.171 au obţinut note sub 5.

Potrivit lui Blage, 510 elevi bihoreni au medii între 5 şi 5,99, un număr de 666 au medii între 6 şi 6,99, 896 între 7 şi 7,99, iar 922 între 8 şi 8,99. Note mai mari au luat cei 521 de elevi cu medii între 9 şi 9,99, respectiv cei 14 zecişti (cu doi mai mulţi decât înainte de contestaţii).

"Chiar dacă procentul de promovare e peste media naţională, cu puţin, mă declar nemulţumit şi îngrijorat de numărul mare de elevi care s-au pierdut: 1.171 au medii sub 5, 603 au fost absenţi şi 434 nu au fost înscrişi la Evaluarea Naţională. În total, 2.208 elevi, reprezentând 38% din totalul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a. Procentul e mare şi reflectă calitatea educaţiei", a declarat Blage.

Acesta a spus că cel mai deranjat este de numărul mare al elevilor care n-au obţinut media 5, în contextul în care cei care nici nu s-au înscris şi-au asumat, cel mai probabil, drumul şcolilor profesionale. "Aceştia au spus probabil noi atât vrem, atât putem. Dar cei care s-au înscris la Evaluarea Naţională şi nu au luat 5, cei 1.171, mă deranjează cel mai mult", a spus şeful IŞJ Bihor. "Eu cred în copii, în inteligenţa lor, dar am îndoieli în felul în care ea e gestionată", a completat el.

"Hârtii au toţi, rezultate mai puţini"

Blage a înşirat şi vinovaţii pentru eşecul acestor elevi: "Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar şi directorii de şcoli".

Cum, potrivit Legii Educaţiei, calitatea actului educaţional este în responsabilitatea directorilor, care trebuie să verifice dacă profesorii îşi fac sau nu treaba, este lesne de înţeles de ce şeful IŞJ Bihor se concentrează acum pe aceştia şi promite că le va verifica temeinic activitatea.

Mai cu seamă că, spune el, în evidenţele IŞJ aproape toţi au calificativul "foarte bine", la cea mai recentă evaluare, ei fiind anual verificaţi. "Avem un corp de directori atât de bun, că nu înţeleg de ce sunt aceste rezultate atât de slabe", a declarat Blage.

Răspunsul l-a oferit tot el: verificarea directorilor se face formal. "Până acum, erau evaluate hârtiile, iar hârtiile le au toţi. Rezultate, mai puţini", a spus Blage. Altfel spus, directorii de şcoli fac treabă bună pe hârtie, în timp ce profesorii sunt tot mai superficiali, iar elevii învaţă tot mai puţin.

Şeful IŞJ Bihor a spus că acum va face o analiză pe fiecare unitate de învăţământ din Bihor, pentru a vedea care sunt şcolile unde au fost cele mai slabe rezultate la Evaluarea Naţională, iar acei directori riscă să-şi piardă funcţiile. "A venit momentul să îşi asume responsabilitatea pentru rezultatele obţinute. Se vor supăra, dar o să le treacă. N-am venit în Inspectoratul Şcolar ca să stau ca o legumă", a declarat inspectorul şcolar general.

Blage a mai spus că nu doar el este nemulţumit de activitatea directorilor, ci şi autorităţile locale: "Am avut o discuţie cu primarul din Roşia şi vă citez ce mi-a spus, dezamăgit: Se face mai multă politică decât şcoală. Sindicaliştii doar solicită drepturi şi facilităţi, dar nu sunt preocupați de deprofesionalizarea cadrelor didactice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Barna si paiul
Nu e o rusine ca 3 din 10 elevi nu au luat BAC-ul atat timp cat 6 din 10 dascali nu au luat titularizarea!
Postat 01 Iulie 2020, 05:36 de pinonel
Felicitari si intrebari
Felicitari domnului inspector pentru intentie! Dar am cateva intrebari: Ce faceti cu acei directorii numiti politic? Exemplu la Scoala gimnaziala nr 1 Calugari? E director de 5 ani. Fara concurs? An de an s-a inscris la concurs dar nu a participat. Si totusi e marele director. Sau cu cel de la Saliste de Vascau? I se daduse un ,,postulet" pentru ,,merite deosebite". Asta a fost la concurs dar n-a prins Nucetul.(bine c-a fost rezolvata) Ori cu Tutankhamonul de la Vascau? Antic si de demult. Cu mandat expirat si drept de pensie. Sau la Miron Pompiliu Stei? Rieni? Dragnesti? Nucet? ... Si cu profesorii care au gradatii de merit dar promovabilitate de 30% ce faceti? Gradatiile de merit nu reflecta activitatea la catedra ci doar rezultatele la festivalurile folk-rock-pop-corn sau publicarea de articole in presa. Si cum sa nu fie verificarile facute ,,formal" cand incepand de la varful inspectoratului pana la directorii de scoli, la profesorii care au ,,accesat"salarii de merit in ultimii ani exista relatii de ,,rudenie" politica? Nu stiati? Nu stiati ca exista un renumit director in Bihor care, desi nu era titular in invatamant, a ,,primit" un post de director intr-o scoala de elita din Bihor pentru merite ,,politice" deosebite plus bonus pentru sotie un post de profesor universitar? Intre timp a participat la concursul de directori si a fost ,,uns"oficial. Avea la momentul concursului ,,experienta" in management. O dobandise in cele doua luni de cand fusele numit pe linie de partid. Si cate si mai cate intrebari...
Postat 30 Iunie 2020, 00:20 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON