URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2020, 17:01

Şeful IŞJ Bihor, cu tunurile pe directorii de şcoli: "Să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele de la examene. Hârtii au toţi, rezultate mai puţini"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Virgil Blage, a transmis un mesaj vehement pentru directorii de şcoli: rezultatele slabe ale elevilor la examenele naţionale reprezintă eşecul lor şi trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, şeful IŞJ Bihor a făcut o scurtă analiză a rezultatelor obţinute de elevii bihoreni la Evaluarea Naţională. Blage a promis că directorii de şcoli care nu şi-au făcut treaba nu vor mai fi în funcţie din 1 septembrie.

"Eu cred în copii"

După soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare a examenului de Evaluare Naţională în Bihor este de 75,1%, cu 0,1% mai mare decât înainte de contestaţii. Din totalul candidaţilor prezenţi, 3.529 au promovat, iar 1.171 au obţinut note sub 5.

Potrivit lui Blage, 510 elevi bihoreni au medii între 5 şi 5,99, un număr de 666 au medii între 6 şi 6,99, 896 între 7 şi 7,99, iar 922 între 8 şi 8,99. Note mai mari au luat cei 521 de elevi cu medii între 9 şi 9,99, respectiv cei 14 zecişti (cu doi mai mulţi decât înainte de contestaţii).

"Chiar dacă procentul de promovare e peste media naţională, cu puţin, mă declar nemulţumit şi îngrijorat de numărul mare de elevi care s-au pierdut: 1.171 au medii sub 5, 603 au fost absenţi şi 434 nu au fost înscrişi la Evaluarea Naţională. În total, 2.208 elevi, reprezentând 38% din totalul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a. Procentul e mare şi reflectă calitatea educaţiei", a declarat Blage.

Acesta a spus că cel mai deranjat este de numărul mare al elevilor care n-au obţinut media 5, în contextul în care cei care nici nu s-au înscris şi-au asumat, cel mai probabil, drumul şcolilor profesionale. "Aceştia au spus probabil noi atât vrem, atât putem. Dar cei care s-au înscris la Evaluarea Naţională şi nu au luat 5, cei 1.171, mă deranjează cel mai mult", a spus şeful IŞJ Bihor. "Eu cred în copii, în inteligenţa lor, dar am îndoieli în felul în care ea e gestionată", a completat el.

"Hârtii au toţi, rezultate mai puţini"

Blage a înşirat şi vinovaţii pentru eşecul acestor elevi: "Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar şi directorii de şcoli".

Cum, potrivit Legii Educaţiei, calitatea actului educaţional este în responsabilitatea directorilor, care trebuie să verifice dacă profesorii îşi fac sau nu treaba, este lesne de înţeles de ce şeful IŞJ Bihor se concentrează acum pe aceştia şi promite că le va verifica temeinic activitatea.

Mai cu seamă că, spune el, în evidenţele IŞJ aproape toţi au calificativul "foarte bine", la cea mai recentă evaluare, ei fiind anual verificaţi. "Avem un corp de directori atât de bun, că nu înţeleg de ce sunt aceste rezultate atât de slabe", a declarat Blage.

Răspunsul l-a oferit tot el: verificarea directorilor se face formal. "Până acum, erau evaluate hârtiile, iar hârtiile le au toţi. Rezultate, mai puţini", a spus Blage. Altfel spus, directorii de şcoli fac treabă bună pe hârtie, în timp ce profesorii sunt tot mai superficiali, iar elevii învaţă tot mai puţin.

Şeful IŞJ Bihor a spus că acum va face o analiză pe fiecare unitate de învăţământ din Bihor, pentru a vedea care sunt şcolile unde au fost cele mai slabe rezultate la Evaluarea Naţională, iar acei directori riscă să-şi piardă funcţiile. "A venit momentul să îşi asume responsabilitatea pentru rezultatele obţinute. Se vor supăra, dar o să le treacă. N-am venit în Inspectoratul Şcolar ca să stau ca o legumă", a declarat inspectorul şcolar general.

Blage a mai spus că nu doar el este nemulţumit de activitatea directorilor, ci şi autorităţile locale: "Am avut o discuţie cu primarul din Roşia şi vă citez ce mi-a spus, dezamăgit: Se face mai multă politică decât şcoală. Sindicaliştii doar solicită drepturi şi facilităţi, dar nu sunt preocupați de deprofesionalizarea cadrelor didactice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Barna si paiul
Nu e o rusine ca 3 din 10 elevi nu au luat BAC-ul atat timp cat 6 din 10 dascali nu au luat titularizarea!
Postat 01 Iulie 2020, 05:36 de pinonel
Felicitari si intrebari
Felicitari domnului inspector pentru intentie! Dar am cateva intrebari: Ce faceti cu acei directorii numiti politic? Exemplu la Scoala gimnaziala nr 1 Calugari? E director de 5 ani. Fara concurs? An de an s-a inscris la concurs dar nu a participat. Si totusi e marele director. Sau cu cel de la Saliste de Vascau? I se daduse un ,,postulet" pentru ,,merite deosebite". Asta a fost la concurs dar n-a prins Nucetul.(bine c-a fost rezolvata) Ori cu Tutankhamonul de la Vascau? Antic si de demult. Cu mandat expirat si drept de pensie. Sau la Miron Pompiliu Stei? Rieni? Dragnesti? Nucet? ... Si cu profesorii care au gradatii de merit dar promovabilitate de 30% ce faceti? Gradatiile de merit nu reflecta activitatea la catedra ci doar rezultatele la festivalurile folk-rock-pop-corn sau publicarea de articole in presa. Si cum sa nu fie verificarile facute ,,formal" cand incepand de la varful inspectoratului pana la directorii de scoli, la profesorii care au ,,accesat"salarii de merit in ultimii ani exista relatii de ,,rudenie" politica? Nu stiati? Nu stiati ca exista un renumit director in Bihor care, desi nu era titular in invatamant, a ,,primit" un post de director intr-o scoala de elita din Bihor pentru merite ,,politice" deosebite plus bonus pentru sotie un post de profesor universitar? Intre timp a participat la concursul de directori si a fost ,,uns"oficial. Avea la momentul concursului ,,experienta" in management. O dobandise in cele doua luni de cand fusele numit pe linie de partid. Si cate si mai cate intrebari...
Postat 30 Iunie 2020, 00:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON