Săptămâna trecută a debutat Toamna Orădeană 2015, festival aşteptat de numeroşi concitadini. Atât pentru că a redeschis porţile Cetăţii, proaspăt reabilitate, cât şi pentru că este cel mai lung şir de evenimente organizate de Primărie pentru orădeni. Concerte, spectacole, expoziţii, toate se înghesuie în zece zile de festival, gândite să fie pe placul fiecărui cetăţean.
Anul viitor, însă, distracţia ar putea începe din vară! Unul dintre responsabilii pentru evenimentele publice ale Oradiei, Mircea Oaie, şef al Direcţiei Monitorizare Cheltuieli şi organizare Evenimente din cadrul Primăriei, spune că, odată ce şantierele din oraş vor fi închise, îşi doreşte ca în agenda fiecărui weekend din sezonul estival să figureze măcar un eveniment.
Adio, bâlciuri!
- În premieră, Toamna Orădeană anul acesta se ţine în Cetate, monument proaspăt reabilitat. Ce schimbări a determinat această mutare în programul festivalului?
- Cetatea a impus o anumită eleganţă, aşa că am pus la dispoziţia celor 40 de comercianţi de produse de artizanat sau alimentare standuri din lemn, identice. O noutate a fost şi participarea unor restaurante din Oradea, partenere în proiectul City Card, care au deservit latura de alimentaţie.
- Noul concept al Toamnei Orădene prevesteşte schimbări pentru toate evenimentele organizate de Primărie? A renunţat oraşul definitiv la bâlciuri şi chinezării?
- Primul pas a fost făcut anul trecut, când am stabilit pentru comercianţi tarife reale raportate la costurile municipalităţii, ceea ce a făcut o selecţie automată în rândul lor. Am eliminat definitiv produsele precum haine, accesorii de telefoane, articole de lenjerie intimă, care într-adevăr nu-şi aveau locul aici.
Evenimente şi în cartiere
- Anul trecut, festivalul muzicii militare i-a impresionat pe orădeni. De ce aţi renunţat la el?
- Nu am renunţat, dar în oraş se fac multe lucrări care nu ne-ar fi permis să-l desfăşurăm cum ne doream. În plus, orădeanul s-a obişnuit să participe la evenimente doar în zona centrală. Anul trecut, în parcul Magnoliei, la festivalul muzicii militare am avut puţini spectatori. Tocmai de aceea, după ce lucrările de modernizare din oraş se încheie, vreau să inventariem toate locurile care pot găzdui evenimente şi să le gândim un calendar. Oradea are o mulţime de zone nefolosite şi orădeanul trebuie să ştie că un eveniment se poate petrece şi în cartierele rezidenţiale. Festivalul de muzică militară ne dorim să-l facem vara, ca eveniment de sine-stătător. De altfel, Toamna Orădeană am prefera să fie doar închiderea unui sezon mai lung de evenimente. Mi-aş dori ca în fiecare weekend din perioada iunie-octombrie să avem un eveniment în oraş.
- La ce gen de evenimente vă gândiţi?
- Ne dorim, de pildă, şi un concert cu un artist internaţional, dar nu avem încă o sală potrivită. Ne dorim spectacole de teatru, rulare de filme în aer liber, Serbările Cetăţii, expoziţii, târg de meşteşuguri. Vrem ca orădeanul să vrea să iasă din casă şi să vadă ce se întâmplă în oraş.
Ne mulăm pe ce avem
- A făcut Primăria un sondaj ca să afle ce tip de evenimente preferă orădenii? Ştiţi care este "reţeta succesului", ca să-i scoateţi din case?
- Anul acesta am făcut un sondaj pentru ce muzică şi-ar dori orădenii la Toamna Orădeană şi am avut puţine răspunsuri. Marea masă nu se apleacă la astfel de întrebări, de aceea cred că soluţia este să venim în întâmpinarea dorinţelor lor înainte de a şi le exprima. Orădenii sunt obişnuiţi să se muleze pe ce li se oferă.
- Va avea Oradea în viitorul apropiat un eveniment care ar putea să atragă turişti din alte oraşe, aşa cum Sibiul are festivalul de teatru sau Clujul festivalurile de muzică?
- Municipalitatea trebuie să identifice evenimentele pe care le poate ajuta să crească şi să câştige notorietate. Important este să ne bazăm pe ce putem să suportăm financiar.
Fără bubuială
- Piaţa Unirii a intrat în reabilitare tocmai pentru a deveni o piaţă în adevăratul sens al cuvântului, gazdă pentru evenimente ample. Cum veţi umple piaţa centrală?
- Eu nu-mi imaginez ca, în momentul în care va fi gata, piaţa să fie într-o permanentă sărbătoare. Vor fi evenimente de impact, concerte, spectacole în aer liber, probabil şi mult-doritul târg de Crăciun, dar nu va fi o permanentă bubuială.
- Care este optica municipalităţii în privinţa evenimentelor culturale? Ce vă doriţi să promovaţi, dat fiind că pentru ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Scurt Primăria a alocat mult mai puţini bani decât în alţi ani?
- Municipalitatea a încercat mereu să fie lângă cei care organizează diverse evenimente pentru orădeni, iar cultura înseamnă piese de teatru, dar şi concerte, târguri de carte ori de meşteşugari. Legat de Festivalul de Teatru Scurt, la care şi Consiliul Judeţean şi-a redus finanţarea, a fost vorba pur şi simplu de raportarea la sumele financiare disponibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.