URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2018, 13:25

Şeful Direcţiei Agricole Bihor: „Ministrul mă hărţuieşte!”. Pentru a-şi ascunde un Ordin care a stârnit revolta agricultorilor, Petre Daea vrea să-l concedieze pe Hodişan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ministru o face de oaie şi apoi, speriat de consecinţe, caută ţapi ispăşitori între subalterni. Este cazul ministrului Agriculturii, Petre Daea, care la începutul lunii a emis un faimos Ordin pentru arderea recoltelor de pe terenurile pe care au trecut porci mistreţi şi posibil contaminate cu virusul pestei porcine, cerând „popularizarea” lui de către Direcţiile Agricole judeţene, după care, însă, constatând că agricultorii se revoltă, a decis să-l schimbe din funcţie pe şeful acestei instituţii din Bihor fiindcă i-a executat dispoziţia de a face public Ordinul.

Deşi face parte din ALDE, partid coalizat cu PSD la guvernare, victima, Nicolae Hodişan, denunţă public „hărţuirea” la care este supus de la începutul lunii de către ministrul Petre Daea, care de două ori într-o singură săptămână şi-a trimis la Oradea inspectori din Corpul de Control, în frunte cu şeful acestuia, pentru a găsi un motiv să-l „mazilească”.

Un Ordin „arzător”

Ordinul 1.295/03.08.2018 a fost semnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o zi de vineri, cu instrucţiuni ca acesta să fie „diseminat” prin comunicate de presă ale Direcţiilor Agricole judeţene, ceea ce s-a întâmplat şi în Bihor. Luni, 6 august, sub semnătura directorului Nicolae Hodişan, această instituţie a transmis un comunicat în care a redat Ordinul „privind unele măsuri de acţiune pentru combaterea pestei porcine”.

Conform comunicatului, Ordinul a fost emis „având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilităţii producerii unor pagube majore economiei naţionale şi implicaţiile asupra securităţii alimentare” şi prevedea mai multe obligaţii a căror nerespectare de către agricultori urma să fie sancţionată, atât contravenţional, cât şi penal.

De pildă, Ordinul interzice cosirea plantelor pentru animale dacă au fost atinse de mistreţi, obligă cultivatorii să verifice înainte de recoltare toate suprafeţele din localităţile cu focare de PPA, „iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului”. De asemenea, Ordinul interzice „recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi”, proprietarii şi utilizatorii de teren agricol având obligaţia de a „izola plantele” şi de a le distruge.

„Practic, dacă printr-un lan de porumb au fost depistate urme de mistreţ sau muşcături de mistreţ în ştiulete, proprietarul sau cultivatorul trebuie să neutralizeze cultura, prin ardere”, a explicat BIHOREANULUI, ulterior comunicatului, şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Pentru că la o zi după ce Ordinul ministrului a devenit public agricultorii s-au revoltat, acuzând autorităţile că acţionează împotriva crescătorilor de porci şi cultivatorilor de terenuri, Daea a dat-o la întors, negând că a avut în vedere arderea recoltelor.

Corpul de Control, pluton de execuţie

La două săptămâni după izbucnirea scandalului, şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, dezvăluie că ministrul Daea se răzbună pe el, trimiţându-şi Corpul de Control la Oradea „pentru a doua oară în ultimele cinci zile lucrătoare”, ca să-l schimbe din funcţie.

Prima oară, pe 9 august, Daea a trimis la Oradea doi inspectori, inclusiv şeful Corpului de Control, cu misiunea de a-i găsi nereguli directorului, aşa încât să poată fi lăsat fără funcţie sau să fie detaşat în judeţul Ialomiţa, la sute de kilometri depărtare de casă. A doua oară, inspectorii, în frunte cu acelaşi şef al Corpului de Control, au venit la Oradea luni, 20 august.

Între cele două „descinderi”, şeful Direcţiei Agricole Bihor a fost pus să dea explicaţii, în timpul unei videoconferinţe organizate de Minister, cu privire la motivul pentru care a „diseminat” în presă Ordinul lui Daea, chiar dacă acest lucru îi fusese cerut în mod expres.

Ministrul „s-a enervat”

„După vizita din 9 auust a şefului Corpului de Control, Petre Daea s-a enervat, fapt pentru care trimite controlul din nou la Oradea pe 20 august! Doresc să spun că în ultima perioadă Petre Daea mă hărţuieşte”, a declarat Hodişan BIHOREANULUI.

De asemenea, şeful Direcţiei Agricole relatează cum a fost umilit la videoconferinţe de către Daea: „La videoconferinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă privind Combaterea Pestei Porcine Africane din 7 august am fost acuzat şi solicitat să dau explicaţii în faţa a sute de persoane din ţară prezente la această şedinţă, fără să am nici cea mai mică legătură cu acuzaţiile. Am explicat situaţia şi m-am declarar nevinovat. În data de 8 august, o zi mai târziu, Petre Daea a organizat o nouă videoconferinţă cu toate instituţiile judeţene şi centrale din subordinea MADR, la care ministrul m-a terfelit, acuzat şi ameninţat cu „despărţirea”, fără să am posibilitatea să dau explicaţii. După încă o zi, pe 9 august, am primit prima vizită a şefului Corpului de Control. Am răspuns la toate întrebările, am depus documente justificative”.

Şeful Direcţiei Agricole Bihor subliniază că singura sa „vină” a fost tocmai că a executat instrucţiunile ministrului: „Care era de fapt problema domnului Daea? Un comunicat de presă transmis de mine către mass media locală, un copy paste al Ordinului 1.295/2018 privind unele măsuri de combaterea a pestei porcine africane. Iritat ca nu i-a reuşit planul, Petre Daea retrimite la Oradea, la doar câteva zile, pe acelaşi sef al Corpului de Control. Oare ce caută? Poate „pe” virusul Pestei Porcine Africane, „țapul ispășitor” al crizei!”, a afirmat Nicolae Hodişan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Roate se invarte
Specimenul Hodisan se mira de ceea ce i se intampla, dar sa isi aduca aminte ca in urma cu 4 ani el insusi a chemat Corpul de Control al Ministerului Agriculturii sa il mazileasca fara motive pe directorul OSPA Bihor, Teodor Jurcut (un mare specialist in pedologie, cu doctorat in domeniu, teza elaborata de el,nu de catre altii, ca in cazul lui Hodisan). Pe Jurcut l-a mazilit pt a-i face loc colegului de partid, Dorin Corches, care nu avea nici in clin nici in maneca cu agricultura. Hodisan a uitat de comportamentul mizerabil avut cu subalternii sai, indiferent daca erau barbati sau femei, ajungand sa fie agresiv cu acestia. Isi considera locul de munca precum propria mosie. El a mai fost cercetat pe vremea cand lucra la Inspectie, pt folosirea masinii de serviciu in interes personal si aplicarea de sanctiuni in timpul concediului de odihna. Cat despre pregatirea profesionala, aceasta lasa de dorit. Ce perioada a lucrat in productie, ca si specialist, pt a putea dovedi ceea ce stie? A absolvit Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii din Oradea, cu rezultate mediocre fata de alti colegi de-ai sai, dar a ajuns unde a ajuns avand "calitatea" de pupincurist si traseist politic.(PNL, PSD, PDL,PC, ALDE). Poate mai urmeaza Partida Romilor, ca asta a mai ramas nebifata.Titlul de doctor l-a primit datorita unui regretat si valoros profesor, C.D., el neavand dupa capacitatea lui intelectuala, nici o contributie personala. In ceea ce priveste contributia adusa pt agricultura judetului Bihor este nula. "Nicule" d-aia meriti ce vrea Daea.
Postat 21 August 2018, 18:26 de Ixulescu
Tic tac tic tac
Un traseist care sa mutat de colo colo sa ramana pe functie atat el ca si adjunctul si uni din functionari nu isi fac treaba asa cum ar trebuii .Dece nu verificati bisnitari care se dau producatori cate sesizari mai vreti sa primiti .Faceti-va treaba sau ce asteptati????.Daia sa i-a masuri afara cu ei.
Postat 20 August 2018, 15:27 de sss
Jandarmul și mistrețul
Decât să fi trimis jandarmii să tragă în protestatari mai bine îi trimiteau să împuște mistreții. Mai mare folos aduceau.
Postat 20 August 2018, 15:11 de FaBULA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON