Compania orădeană RCS&RDS nu poate, legal, să îşi înfiinţeze reţea de energie electrică regională, care să deservească toţi locuitorii şi firmele din oraş, pentru că legea nu îi permite. Cel puţin aşa susţine preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementarea în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ.
"În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni", susţine Havrileţ, citat de economica.net.
Potrivit Legii Energiei Electrice şi Gazelor Naturale din 2012, articolul 37, distribuţia de energie electrică este "monopol natural în domeniul energiei electrice - situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat".
Astfel, susţine şeful ANRE, cum distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord, un alt distribuitor paralel de energie pentru regiune nu poate exista legal. În schimb, operatorul de distribuţie nu îi poate interzice RCS&RDS accesul la reţeaua sa.
Tot ce poate face RCS&RDS, potrivit preşedintelui ANRE, este să facă o mini-reţea de distribuţie pentru iluminatul stradal, cum este şi cea a Luxten din Bucureşti. "Prin contract cu Primăria şi Consiliul Local, RCS&RDS poate crea o reţea mai bună decât cea din prezent pentru iluminatul strada. Nu se pune problema să construiască o reţea de distribuţie alternativă pentru toată regiunea, pentru că acolo există concesionarul Electrica", a mai spus Havrileţ.
Declaraţiile vin în contextul în care Consiliul Local a aprobat marţea trecută asocierea municipalităţii orădene cu RCS&RDS şi Delalina SRL, deţinute de magnatul orădean Zoltan Teszari, în afacerea privind distribuţia de energie electrică ieftină. RCS&RDS este constructorul celor 200 kilometri de canalizaţie tehnică din Oradea, iar Delalina e dezvoltatorul parcului de energie fotovoltaică de la Gepiu. Cei trei parteneri îşi propun realizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, vor să achiziţioneze curent de pe piaţa de specialitate şi să vândă energie electrică orădenilor şi firmelor din municipiu.
Potrivit înţelegerii, RCS&RDS, licenţiată ca furnizor de energie electrică, se va îngriji de realizarea acestei activităţi şi va aduce în asociere pachetul de clienţi atraşi, Delalina se va ocupa de construirea şi exploatarea reţelei de distribuţie, iar municipalitatea va pune la dispoziţia asociaţilor circa 5.000 metri pătraţi de teren, în unităţi de circa 50 mp, pentru amenajarea de puncte de transformare a energiei electrice.
Oraşul va încasa 15% din beneficiile asocierii, dar nu mai puţin de 200.000 euro pe an. RCS&RDS şi Delalina vor încasa 80% din rezultatul financiar al activităţii lor. Municipiul va mai primi 26% din veniturile obţinute din închirierea canalizaţiei tehnice realizate de RCS&RDS şi va avea acces la curent electric cu circa 20% mai ieftin, realizând economii de circa 900.000 euro pe an.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.