URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2022, 12:05

Șefi la cuțite: Scandal la Ambulanța Bihor, unde directorul economic se agață de funcție, chit că nu îndeplinește condițiile

Șefi la cuțite: Scandal la Ambulanța Bihor, unde directorul economic se agață de funcție, chit că nu îndeplinește condițiile TOVĂRĂȘIE RUPTĂ. Deși colegi în PSD, managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter (medalion), și directorul economic Liviu Sabău Popa (foto) nu-și mai vorbesc de anul trecut. „De nici nu știu când nu am mai fost chemat la o ședință de Comitet Director”, zice Sabău Popa, supărat că managerul îl ține pe tușă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimic nu-i mai călduț pentru un politruc decât un job la stat, fie și cu prețul abuzării legii și angrenării instituțiilor în scandaluri.

E și cazul directorului economic al Serviciului de Ambulanță al Județului Bihor, PSD-istul Liviu Sabău Popa, care ține cu dinții de funcția câștigată printr-un concurs desfășurat nelegal, după ce anterior o primise grație apartenenței la PSD.

Interimar câștigător

Trei din cei patru directori adjuncți ai SAJ Bihor au fost numiți ca interimari în 2015, când PSD era pe val: consilierul local de Oradea Liviu Sabău Popa (director economic), fostul consilier Adrian Stângă (director tehnic) și Adrian Gencsi (director de îngrijiri).

Deși numirea fusese făcută pe 6 luni, maximum cât permite legea, toți trei au rămas pe posturi până în iulie 2019, când, în sfârșit, Ministerul a organizat concursuri pe posturi, pe care le-au și câștigat.

Tot atunci, postul de manager l-a obținut dr. Liciniu Venter, iar pe cel de director medical dr. Tiberiu Bondar.

Atât doar că, în ceea ce-l privește pe directorul economic, concursul a fost nelegal, avea să stabilească în august 2019 Ministerul Sănătății, după ce, în urma unor reclamații, Corpul de Control constata că Sabău Popa nu îndeplinea condițiile legale.

Absolvent al Facultății de Științe Economice din Oradea, acesta lucrase între 2006-2015 la Telekom România ca agent de vânzări, post pentru care Clasificația Ocupațiilor prevede studii medii sau postliceale.

Ca atare, la data concursului nu avea vechimea minimă în specialitatea studiilor, de 6 ani și 6 luni, ci una de 4 ani și 10 luni, acumulată ca director interimar. Urmarea? Ministerul a obligat conducerea SAJ Bihor să facă demersuri în justiție pentru anularea concursului nelegal desfășurat.

Cu chichițe

Ceea ce s-a și întâmplat. În toamna aceluiași an, Tribunalul Bihor a dat dreptate SAJ, dispunând atât anularea concursului, cât și organizarea altuia.

Nemulțumit, directorul a atacat sentința la Curtea de Apel Oradea, susținând că la Telekom fusese angajat datorită studiilor superioare. În septembrie 2021, instanța a menținut însă soluția Tribunalului, astfel că managerul Venter a emis o decizie pentru anularea concursului, încetarea contractului de administrare încheiat cu Sabău Popa pentru postul de director economic și organizarea unui nou concurs.

Totuși, PSD-istul n-a renunțat: a deschis instituției un proces pentru suspendarea aplicării deciziei, invocând cu tupeu că activitatea SAJ „ar fi grav perturbată” dacă ar rămâne fără director economic.

Mai mult, s-a agățat și de o chichiță legală, cerând instanței să constate că contractele de administrare nu sunt asimilate raporturilor de muncă, deci nu pot fi revocate în baza Codului Muncii, ci reglementate prin Codul Civil, putând fi desființate doar printr-un proces având în mod expres acest obiect.

Noul proces i-a fost soluționat favorabil la Tribunal de controversatul judecător Ovidiu Galea, fost ofițer de Securitate, suspendat câțiva ani din magistratură fiindcă își ascunsese apartenența la masonerie și angajat, în guvernarea Dragnea, ca director de cabinet al altei PSD-iste din Oradea, Lilla Debelka, pe atunci secretar de stat.

În noiembrie anul trecut, acesta a hotărât că decizia managerului SAJ, deși luată în executarea unei sentințe definitive, nu ar fi motivată, iar lui Sabău Popa nu-i putea înceta contractul decât în urma unui proces distinct.

Dublu director, cu avocat

Pentru că SAJ a făcut recurs și a decis organizarea unui nou concurs, ultimul cuvânt îl va avea, din nou, Curtea de Apel Oradea, unde, acuză surse din instituție, Sabău Popa urma să aibă o nouă judecată prietenoasă.

Motivul? Unul dintre cei doi magistrați ai completului R4 CAF învestit cu soluționarea cauzei, Cristian Todoruț, este soțul avocatei Ioana Todoruț, angajată de PSD-ist să-l reprezinte în fața comisiei de concurs a SAJ.

„E prima oară când un candidat se prezintă la concurs cu avocat. Și nu oricare, ci soția judecătorului la care a „picat” procesul pentru desfacerea contractului”, spun sursele BIHOREANULUI.

De altfel, din acest motiv, instituția a și cerut recuzarea completului de judecată înaintea termenului de judecată din 11 februarie, astfel că acesta a fost schimbat cu completul R1 CAF, cu alți judecători.

Programat inițial în ianuarie, dar amânat după ce membrii comisiei de evaluare (reprezentanți ai Ministerului Sănătății, SAJ Cluj și SAJ Satu Mare) au făcut Covid, noul concurs va avea loc săptămâna aceasta, între 21-24 februarie.

Când s-au făcut înscrierile, conducerea SAJ Bihor a avut surpriza să găsească în dosarul de candidatură depus de Sabău Popa, pe lângă împuternicirea avocațială, și o adeverință conform căreia acesta are, brusc, o vechime mai mare! Explicația?

În iulie 2019, PSD-istul s-a angajat și la propria firmă, Digital Hosting SRL, tot ca director economic, cu 8 ore de muncă pe zi, păstrându-și până în prezent acest job, concomitent cu cel de director economic la SAJ, normat tot cu 8 ore pe zi. Așa că de atunci lucrează „zi-lumină”, acumulând vechime...

Membrii comisiei de concurs i-au respins însă dosarul, nerecunoscându-i-o, în baza unui articol din Legea Sănătății ce interzice angajaților din sistemul sanitar să dețină și alte funcții decât cele de natură didactică.

Victimă

Liviu Sabău Popa se apără susținând că nu-i era interzis să aibă un al doilea job nici prin Codul Muncii, nici prin contractul încheiat cu SAJ în 2019.

„M-am angajat și la firma familiei pentru că oricum o administram încă din 2008 și e normal să iau salariu dacă lucrez. Chiar avem un proiect de 2 milioane euro pe fonduri europene”, a declarat el BIHOREANULUI, afirmând că, deși firma e prosperă, nu vrea să plece de la SAJ, fiindcă „îmi place ce fac aici”.

Atât doar că, în realitate, firma e pe minus, acumulând pierderi de peste 100.000 lei la o cifră de afaceri de doar 78.000 lei pe anul 2020.

Cât despre faptul că și-a angajat-o avocată pe nimeni alta decât pe soția unui magistrat care trebuia să îi judece suspendarea concedierii, politicianul a susținut că Ioana Todoruț „este o prietenă veche, iar pe soțul ei l-am cunoscut o singură dată”.

Oricum, a spus el, judecătorul nu avea cum să-l avantajeze, cum nu l-ar fi favorizat, înainte, nici judecătorul Galea.

În schimb, PSD-istul s-a victimizat, susținând că ar fi persecutat de conducerea SAJ: managerul Liciniu Venter l-a mutat într-un birou izolat, directorul medical Tiberiu Bondar i-ar fi semnat adeverințe cum că are „vechime 0”, iar șeful Serviciului de Resurse Umane, Eugen Matei, membru în comisia de soluționare a contestațiilor la concurs, ar fi incompatibil, soția acestuia lucrând la Serviciul Financiar-Contabil, a cărei șefă, Simona Lerinț, s-a înscris și ea la concursul de director economic.

„Unii contracandidați vor să câștige prin eliminarea mea”, afirmă politicianul, convins că toți au conspirat împotriva sa.

Pe când el este, firește, curat ca lacrima, așa că joia trecută, după ce i-a fost respinsă candidatura, a deschis la Tribunal încă un proces, cerând să fie acceptat la noul concurs. Pentru că directorul PSD-ist e decis să se judece pentru funcție până în pânzele albe...  


AFACERI DE PARTID...
... din bani publici

În 2019, când după 4 ani și 10 luni de interimat Liviu Sabău Popa câștiga concursul pentru funcția de director economic, BIHOREANUL a dezvăluit că SAJ Bihor a fost găsită de Curtea de Conturi cu achiziții ilegale pentru servicii de telefonie, fiind favorizată firma Telekom România, unde PSD-istul lucrase ca agent de vânzări, iar postul îi fusese preluat de un coleg de partid, Dan Ursădan.

Articolul „Ambulanța de partid” arăta că vechile contracte de telefonie ale SAJ încheiate cu RCS&RDS pentru suma de 40.000 lei/an fuseseră înlocuite cu altele, încheiate cu Telekom pe 200.000 lei/an, fără ca instituția să fi cerut oferte altor firme, Orange și Vodafone.

Sabău Popa s-a apărat afirmând că nu el a semnat actele, ci managerul de atunci, Gheorghe Pintea, dar numele său figura pe ele ca persoană de contact din partea SAJ, alături de cel al colegului PSD-ist Ursădan din partea Telekom.

Mai mult, unul dintre documente fusese iscălit de celălalt adjunct PSD-ist din SAJ, Adrian Stângă, director tehnic și, deci, fără atribuții în domeniul financiar-contabil.

Pentru neregulile constatate, Curtea de Conturi a amendat SAJ Bihor cu 5.000 lei, instituția neluând nicio măsură pentru a recupera fie și această sumă nesemnificativă comparativ cu gaura produsă bugetului Ambulanței, de peste 267.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PT bogdan1
Dar ce a fost Sabau sau Emiluț vreodata vreo valoare sau au avut un minim de realizari pt Oradea sauu Bihor sa iasa in evidenta cu ceva ? NU , deci nu sunt terminati politic asa au fost din totdeauna niste capuse parvenite menite sa suga banul public cum au invatat de la tatucul Mango
Postat 22 Februarie 2022, 13:58 de Mare_blue17
Terminat politic la 40 de ani
Sabau,e sluga lu ala mic ( Pavel Emil ) subprefectu ! Doi politruci terminati politic la 40 ani ! Vai de capul lor,MARE RUSINE PSD Bihor,mare rusine !!
Postat 21 Februarie 2022, 16:28 de bogdan1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON