URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Şefa "uitată": Directoarea Muzeului oraşului Oradea, acuzată că nu avea dreptul să-şi trimită subordonaţii în şomaj

Şefa 'uitată': Directoarea Muzeului oraşului Oradea, acuzată că nu avea dreptul să-şi trimită subordonaţii în şomaj #REZISTĂ. Instalată la conducerea MOO în noiembrie 2016, cu mandatul clar de a obţine acreditarea instituţiei, obiectiv atins fix 3 ani mai târziu, jurista Angela Lupşea (foto) a fost acuzată de colegii muzeografi că nu se pricepe să conducă o instituţie muzeală. La fiecare ceartă, însă, directoarea a căzut în picioare, lăsând impresia că este protejată de edili
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de 4 ani, Muzeul oraşului Oradea este ca un butoi cu pulbere, gata-gata să explodeze. Încă de când primarul Ilie Bolojan a promovat-o la conducerea instituţiei, directoarea Angela Lupşea a fost contestată de subordonaţi, care au acuzat-o că, fiind absolventă de studii juridice, nu este persoana potrivită pentru conducerea unui muzeu. 

Acum, directoarea se confruntă cu noi acuze. După ce a trimis în şomaj tehnic trei sferturi din angajaţi, Lupşea e reclamată pe motiv că nici nu avea dreptul să ia o asemenea decizie, deoarece mandatul ei a expirat în urmă cu 6 luni. 

Cercetare în şomerie 

Cu o zi înainte de instaurarea stării de urgenţă, angajaţii Muzeului oraşului Oradea (MOO) au fost convocaţi la o şedinţă de directoarea Angela Lupşea, care le-a spus să-şi ia câteva zile de concediu, iar apoi vor lucra de acasă. "Noi, muzeografii, avem în planul de activitate teme de cercetare pe care le puteam continua fără probleme de acasă", zice istoricul Dumitru Noane (foto)

Pe 31 martie, însă, surpriză: 30 din cei 40 de angajaţi ai Muzeului au primit pe e-mail decizii privind suspendarea contractelor de muncă, pentru o perioadă nedeterminată. Deciziile au fost fundamentate pe un referat întocmit de Lupşea, în care arăta că "prestarea muncii la domiciliu nu poate fi justificată". Au rămas activi doar 10 angajaţi ai MOO, printre care s-a numărat ea, directorul adjunct Ioan Ciorba, un tehnician, trei consilieri, un inginer de sistem, un muzeograf, un muncitor calificat şi o îngrijitoare. 

Referatul arată şi că MOO va cere Guvernului subvenţia acordată pentru şomajul tehnic, demers care nu s-a putut realiza, însă, pentru că doar companiile private au putut accesa această schemă financiară.  

Patronul cel rău 

Pe lângă că nu i-a reuşit şmecheria de a lua bani de la stat, Lupşea s-a trezit şi cu alte probleme. Cinci dintre angajaţii trimişi în şomaj tehnic - muzeografii Dumitru Noane, Cristina Puşcaş şi Augustin Ţărău, şeful Serviciului Arte Vizuale din cadrul Muzeului, Imre Zoltan, şi bibliotecarul Cristian Negru - au reclamat-o că le-a suspendat contractele de muncă ilegal.

Aceştia au sesizat Consiliul Local, Primăria şi Prefectura, arătând că puteau lucra nestingheriţi de acasă, dat fiind că doar activitatea cu publicul a Muzeului a fost suspendată, nu şi cea de cercetare. Mai mult, cei cinci acuză că directoarea nici măcar n-ar fi avut dreptul să ia o asemenea decizie, pentru că mandatul ei a expirat de 6 luni!

De profesie juristă, Lupşea a fost numită la conducerea MOO în noiembrie 2016, prin Hotărârea 799 a Consiliului Local, care prevede că va deţine această funcţie până când Muzeul va obţine acreditarea. Or, MOO a obţinut acreditarea din partea Ministerului Culturii în noiembrie 2019. "Nimeni nu a lămurit de ce nu a încetat mandatul directoarei", spune Noane. "Am trimis un mail fiecărui consilier local în parte. Niciunul nu a răspuns", completează şi Puşcaş.

Chiar dacă vinerea trecută au revenit la muncă, pentru că mai bine de o lună n-au primit niciun răspuns la sesizările lor, cei cinci au decis să conteste şi în instanţă deciziile de suspendare a contractelor de muncă. "Nu e vorba de banii pe care i-am pierdut, primind doar 75% din salarii, ci de principiu. Acum directoarea ne-a suspendat contractele, data viitoare ne dă afară, pentru că aşa vrea", spune Noane. "S-a luat decizia fără a ne consulta, rapid şi surprinzător. Ca într-un SRL în care patronul decide ceva şi gata", zice şi Imre Zoltan (foto)

Prelungire din pix 

Lupşea pretinde, în schimb, că decizia ei a fost justificată, pentru că munca de cercetare a muzeografilor nu reprezenta o prioritate, pentru a fi continuată de acasă. Cât despre funcţie, directoarea arată că o deţine legal. "Mandatul a fost prelungit până la organizarea concursului pentru postul de manager-director al instituţiei muzeale", a declarat Lupşea pentru BIHOREANUL.

Prelungirea nu s-a făcut însă cu votul Consiliului Local, forul care a şi angajat-o, ci printr-un simplu act adiţional, aprobat de primarul Ilie Bolojan. Deşi edilul ar fi putut dovedi transparenţă, propunând prelungirea contractului în CL, unde maşina de vot a PNL oricum ar fi aprobat-o, a luat decizia discret, de unul singur. "Juriştii Primăriei au spus că nu este nevoie de un vot în Consiliul Local, este suficient acest act adiţional", susţine viceprimarul Florin Birta (foto), care minimalizează problema arătând că, între timp, Consiliul a votat organizarea unui concurs pentru managerul MOO.

Într-adevăr, pe 26 martie, consilierii au aprobat regulamentul concursului, dar încă nu a fost stabilit şi calendarul acestuia. Aşadar, cel puţin câteva luni, Lupşea rămâne şefă. Dacă nu cumva, între timp, o vor debarca judecătorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pnl=psd
Este clar ca si pnl sufera de aceeasi boala ca psd, si inca nu au castigat alegerile. La boala asta si pt bolnavii astia ar trebui sa gaseasca institutul Cantacuzino un vaccin, sa ne scape de ei si nu ma refer fizic. Inchipuiti-va un vaccin impotriva nepotismului, traseismului, coruptiei, populismului, minciunii. Sunt curios cu cati politicieni am mai ramane :)
Postat 21 Mai 2020, 15:12 de oradea_mea_si_a_ta
Cuibusor de nebunii- comentatiu pentru sters
Acum vreo doua luni, citeam pe alte publicatii,probabil fake-news,copy-paste:"In vreme de pandemie isi dovedeste valabilitatea zicerea “pentru unii muma, pentru altii ciuma”, atenționează unul dintre vicepresedinții USR Bihor.Flavius Bunoiu susține că treizeci din cei patruzeci de angajati ai Muzeului Orasului Oradea au fost trimisi in somaj tehnic pentru ca institutia si-a suspendat activitatea si nu are capacitatea financiara necesara pentru a asigura plata salariilor tuturor angajatilor. Măsura vine la doar câteva zile după ce aceeași instituție a cumpărat servicii de design, proiectare grafica si consultanta in implementare concept expo (63 000 lei + TVA) respectiv un abonament lunar de promovare prin Facebook (60 000 lei + TVA).Contractele au fost incheiate cu firma Globencer in care Marketing Manager este Larisa Birta, sotia viceprimarului Florin Birta"...(in foto chiar el,prezident PNL Oradea,frate cu directorul aquaparc Nymphaea)
Postat 21 Mai 2020, 09:56 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON