URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2021, 21:21

Şefa Serviciului Social din Oradea, prinsă beată la volan, a fost condamnată definitiv la închisoare. Ar putea să-şi piardă jobul

Şefa Serviciului Social din Oradea, prinsă beată la volan, a fost condamnată definitiv la închisoare. Ar putea să-şi piardă jobul (foto: Grupul Facebook Info Trafic jud. Bihor / arhivă BIHOREANUL)
Şefa Serviciului Social din Oradea, prinsă beată la volan, a fost condamnată definitiv la închisoare. Ar putea să-şi piardă jobul foto: Grupul Facebook Info Trafic jud. Bihor/Csenge Pașcalău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Serviciului Social din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Gati Gizella Angela, a fost condamnată definitiv, joi, la închisoare cu suspendare după ce, băută fiind la volanul unei maşini, a creat haos pe DN1, în Oşorhei, unde a avariat două maşini, un indicator rutier şi o baliză, blocând parţial circulaţia vreme de 2 ore.

Haos pe DN1

Accidentul rutier, despre care a scris şi BIHOREANUL, s-a produs vara trecută, în seara de 23 iunie. "În timp ce conducea un autoturism pe DN1, pe direcţia Aleşd - Oradea, pe fondul consumului de alcool, femeia în vârstă de 48 ani a acroşat un indicator rutier de ocolire şi o baliză din plastic, montate în dreptul insuliţei pentru trecere de pietoni, care au fost proiectate într-o autoutilitară, condusă din sens opus de un bărbat de 33 de ani, din comuna Apahida, judeţul Cluj, apoi şi-a continuat deplasarea peste scuar, a pătruns pe sensul opus, unde a acroşat o autoutilitară, condusă din sens opus de un bărbat de 63 de ani, din comuna Ip, judeţul Sălaj", au comunicat atunci reprezentanţii Poliţiei Bihor, explicând că, vreme de 2 ore, până la finalizarea cercetărilor, circulaţia în zonă a fost blocată parţial, desfăşurându-se pe un sens alternativ.

Depresia e de vină...

Şoferiţa, despre care BIHOREANUL a aflat recent că se numeşte Gati Gizella Angela şi este şefa Serviciului Social din Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, a avut o alcoolemie de 2,51 în sânge şi a fost trimisă în judecată toamna trecută de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Procesul femeii a început la Judecătoria Oradea unde, potrivit sentinţei pronunţate în februarie 2021, ea şi-a recunoscut greşeala şi a solicitat să fie judecată după procedura simplificată, adică doar în baza dovezilor strânse de procurori, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

În timp ce procurorii au cerut să fie trimisă la închisoare ori să i se dea o pedeapsă a cărei aplicare să fie suspendată sub supraveghere strictă, apărătorul funcţionarei ar fi vrut ca judecătorul să renunţe de tot la aplicarea vreunei pedepse ori să-i amâne aplicarea. Argumentul? Pe de o parte, şefii femeii i-au atras atenţia că "în cazul unei condamnări i se va întrerupe contractul de muncă", iar pe de alta, Gati nu şi-ar fi dat seama ce i se întâmplă în ziua cu pricina, căci a comis infracţiunea "pe un fond dureros, a căzut într-o depresie gravă, iar faptul că alcoolemia a ajuns la nivelul respectiv se datorează faptului că a interacţionat cu medicamentele".

Pălincă sau apă? 

Culmea e că, având ultimul cuvânt, femeia a dat vina pentru alcoolemie pe faptul că... a încurcat sticla de apă cu cea de pălincă. "În ziua accidentului a fost să facă curăţenie în beciul unei case, a dorit să bea apă, însă era alcool în sticla respectivă, iar la momentul la care s-a urcat la volanul autoturismului nu a simţit că este sub influenţa băuturilor alcoolice", s-a reţinut în sentinţa prin care instanţa a dispus ca Gati Gizella Angela să fie condamnată la 9 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Oradea ori Mănăstirea Sfintei Cruci.

"La individualizarea pedepsei, instanţa a avut în vedere împrejurările în care a fost comisă infracţiunea, starea de pericol creată de către inculpata aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, faptul că inculpata a pus în pericol şi viaţa celorlalţi participanţi în trafic, fiind implicată într-un eveniment rutier datorită culpei sale, implicând şi alte autoturisme, soldându-se cu vătămarea proprie", a explicat judecătorul care a mai arătat că, având în vedere valoarea ridicată a alcoolemiei, "instanţa apreciază că nu se impune nici amânarea aplicării pedepsei, nici renunţarea la aplicarea pedepsei".

Soluţia nu era, însă, definitivă, motiv pentru care Gati a şi atacat-o, cu apel, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea unde, joi, instanţa a decis să menţină în întregime soluţia Judecătoriei, ca legală şi temeinică.

Statutul funcţionarilor publici prevede că o persoană poate îndeplini o funcţie publică doar dacă "nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice".

Este posibil, deci, ca femeia să fie nevoită să-şi găsească un alt loc de muncă. Rămâne de văzut, concret, ce decizie vor lua reprezentanţii DASO şi ai Primăriei Oradea în cazul lui Gati Gizella.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
salvatorii neamului
Gizella, las ca te salveaza dl Cseke sau Kelemen, esti rezistenta maxim :)
Postat 07 Mai 2021, 16:04 de roger
Cum dracu sa nu simiti ca esti beata?
La 2.51 deja nu mai vorbim de o bere sau un pahar de vin servit la masa. Vorbim de o sticla sau doua de alcool consumate integral. Intrebarea mai importanta este: de ce? De fericire? Sau de necaz?
Postat 07 Mai 2021, 07:33 de User anonimizat
Bravo Anca Grama.
O FEMEIE cu alcoolemie de 2.51 la VOLAN ,FEMEIE care lucreaza la....ASISTENTA SOCIALA. Cam acesta este calitatea angajatilor "de stat" in tara noastra. Ca de obicei si in acest caz peştele de la cap se împute.
Postat 07 Mai 2021, 07:13 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON