URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2020, 16:20

Şefa DSP Bihor: Bolnavii de Covid-19 se pot întoarce la muncă după 14 zile, fără să fie obligaţi să-şi facă un nou test

Directoarea DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a anunţat că bihorenii care se îmbolnăvesc cu Covid-19 dar sunt asimptomatici nu mai trebuie să stea în spital nici măcar 48 de ore. În plus, se pot întoarce la muncă, după 14 zile, fără a obţine un rezultat negativ la un test, tot cu condiţia să nu prezinte simptome, să poarte mască şi să păstreze distanţa faţă de colegi.

Prevederea este cuprinsă în Ordinul 1513/2020, publicat joi de Ministerul Sănătăţii, care stabileşte, printre altele, traseul pacienţilor bolnavi de Sars-Cov-2, împărţiţi în trei categorii: pacienţi asimptomatici şi fără factori de risc; pacienţi asimptompatici, dar cu factori de risc, sau simptomatici, dar cu forme uşoare; pacienţi simptomatici cu forme medii şi severe.

"Cei pozitivi asimptomatici nu mai necesită în mod obligatoriu retestare. Se vor izola la domiciliu 14 zile, care se calculează de la data recoltării testului, nu de la data primirii rezultatului. Stau 14 zile la domiciliu şi îşi pot relua activităţile curente sau profesionale, cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii pentru încă zece zile. Înseamnă că se duc la serviciu, dar sunt precauţi şi poartă mască", a declarat dr. Rahotă vineri, într-o conferinţă de presă. Până acum, aceşti pacienţi erau condiţionaţi de obţinerea unui test negativ.

O altă noutate este că în cele 14 zile, starea de sănătate a pacienţilor va fi monitorizată zilnic de către medicii de familie, telefonic. După cele două săptămâni, dacă bolnavul se simte bine, medicul anunţă vindecarea lui printr-o scrisoare transmisă către DSP.

Pentru pacienţii asimptomatici cu factori de risc sau simptomatici cu forme uşoare, după cele 48 de ore petrecute în spital, pacientul se va mai izola acasă 12 zile, timp în care va fi monitorizat de medicul de familie, în aceleaşi condiţii. De asemenea, după cele 14 zile, şi aceştia revin la muncă fără a fi testaţi, dacă nu mai prezintă simptome.

Ordinul MS mai prevede că pacienţii simptomatici cu forme medii şi severe pot fi externaţi în 72 de ore, dacă starea lor se ameliorează, urmând să se izoleze la domiciliu.

Întrebată cât de sigure sunt aceste măsuri, în contextul în care în urmă cu 3-4 luni, inclusiv în Bihor au fost pacienţi cu Covid-19, dar asimptomatici, care au stat în spital chiar şi 40 de zile, pentru că testele arătau că încă sunt infectaţi cu coronavirus, dr. Rahotă a spus că literatura de specialitate arată acum informaţii neştiute în lunile aprilie sau mai.

"Acum ştim că virusul nu mai este atât de contagios după 14 zile şi că, dacă poartă mască şi păstrează distanţa, bolnavii nu prezintă un risc", a spus şefa DSP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON