URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2020, 16:20

Şefa DSP Bihor: Bolnavii de Covid-19 se pot întoarce la muncă după 14 zile, fără să fie obligaţi să-şi facă un nou test

Directoarea DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a anunţat că bihorenii care se îmbolnăvesc cu Covid-19 dar sunt asimptomatici nu mai trebuie să stea în spital nici măcar 48 de ore. În plus, se pot întoarce la muncă, după 14 zile, fără a obţine un rezultat negativ la un test, tot cu condiţia să nu prezinte simptome, să poarte mască şi să păstreze distanţa faţă de colegi.

Prevederea este cuprinsă în Ordinul 1513/2020, publicat joi de Ministerul Sănătăţii, care stabileşte, printre altele, traseul pacienţilor bolnavi de Sars-Cov-2, împărţiţi în trei categorii: pacienţi asimptomatici şi fără factori de risc; pacienţi asimptompatici, dar cu factori de risc, sau simptomatici, dar cu forme uşoare; pacienţi simptomatici cu forme medii şi severe.

"Cei pozitivi asimptomatici nu mai necesită în mod obligatoriu retestare. Se vor izola la domiciliu 14 zile, care se calculează de la data recoltării testului, nu de la data primirii rezultatului. Stau 14 zile la domiciliu şi îşi pot relua activităţile curente sau profesionale, cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii pentru încă zece zile. Înseamnă că se duc la serviciu, dar sunt precauţi şi poartă mască", a declarat dr. Rahotă vineri, într-o conferinţă de presă. Până acum, aceşti pacienţi erau condiţionaţi de obţinerea unui test negativ.

O altă noutate este că în cele 14 zile, starea de sănătate a pacienţilor va fi monitorizată zilnic de către medicii de familie, telefonic. După cele două săptămâni, dacă bolnavul se simte bine, medicul anunţă vindecarea lui printr-o scrisoare transmisă către DSP.

Pentru pacienţii asimptomatici cu factori de risc sau simptomatici cu forme uşoare, după cele 48 de ore petrecute în spital, pacientul se va mai izola acasă 12 zile, timp în care va fi monitorizat de medicul de familie, în aceleaşi condiţii. De asemenea, după cele 14 zile, şi aceştia revin la muncă fără a fi testaţi, dacă nu mai prezintă simptome.

Ordinul MS mai prevede că pacienţii simptomatici cu forme medii şi severe pot fi externaţi în 72 de ore, dacă starea lor se ameliorează, urmând să se izoleze la domiciliu.

Întrebată cât de sigure sunt aceste măsuri, în contextul în care în urmă cu 3-4 luni, inclusiv în Bihor au fost pacienţi cu Covid-19, dar asimptomatici, care au stat în spital chiar şi 40 de zile, pentru că testele arătau că încă sunt infectaţi cu coronavirus, dr. Rahotă a spus că literatura de specialitate arată acum informaţii neştiute în lunile aprilie sau mai.

"Acum ştim că virusul nu mai este atât de contagios după 14 zile şi că, dacă poartă mască şi păstrează distanţa, bolnavii nu prezintă un risc", a spus şefa DSP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON