URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Decembrie 2015, 14:24

Şefa DNA, pe o listă cu personalităţi care "configurează, agită şi răscolesc Europa"

Şefa DNA, pe o listă cu personalităţi care 'configurează, agită şi răscolesc Europa' foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, este inclusă pe o listă intitulată "28 de oameni din 28 de ţări, care configurează, agită şi răscolesc Europa", publicată miercuri de site-ul politico.eu.

Potrivit Digi24.ro, Kovesi apare pe listă alături de alte personalităţi, câte una din fiecare ţară membră a UE, printre care comisarii europeni Valdis Dombrovskis (moneda euro şi dialog social) şi Margrethe Vestager (concurenţă), premierul ungar Viktor Orban, actualul prim-ministru al Scoţiei, Nicola Sturgeon, dar şi cântăreţul belgian Stromae.

Întrebată de politico.eu care ar fi sloganul său pentru Europa, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: "Mai multă educaţie, mai puţină corupţie". Şefa DNA mărturiseşte că nu admiră în mod special niciun personaj istoric, dar precizează că admiră "oamenii care au reuşit să facă ceva în viaţă, care sunt serioşi, responsabili şi profesionişti".

Site-ul menţionat precizează că "prima femeie devenită procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi avea numai 33 de ani când a fost numită în această funcţie, în 2006" şi precizează că, sub conducerea sa, DNA a anchetat cazuri de corupţie rezonante, implicând politicieni de vârf din toate partidele. Site-ul Politico îi nominalizează aici pe fostul ministru Elena Udrea, pe primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, pe fratele fostului preşedinte Traian Băsescu şi Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, în septembrie, încă era prim-ministru.

Site-ul mai reţine şi că numai în primele nouă luni ale acestui an, DNA a pus sub acuzare 14 actuali sau foşti parlamentari, patru miniştri, pe Victor Ponta, care a demisionat la începutul lui noiembrie, şi 10 primari de oraşe.

Conform Digi24.ro, Kovesi, care este la rândul ei fiică de procuror, a făcut dreptul la începutul anilor '90, şi-a început activitatea într-un cadru eminamente masculin, când "sistemul încuraja discriminarea de gen" în ceea ce priveşte numirile. "De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a dispărut din sistemul judiciar, iar numirile şi promovările se bazează acum pe alte criterii", a explicat şefa DNA pentru publicaţia online.

În prezent, mulţi cetăţeni obişnuiţi o privesc pe Laura Codruţa Kovesi cu speranţa că politica şi societatea din România pot fi curăţate de corupţia profundă care a afectat ţara după căderea comunismului, adaugă publicaţia citată, în vreme ce alţii susţin că şefa DNA ar face jocuri politice.

La aceste teme, Kovesi a răspuns, pentru sursa citată, că DNA îi urmăreşte pe toţi oficialii suspectaţi de fapte de corupţie, în ultimii ani fiind anchetaţi politicieni din toate partidele, indiferent că acestea se aflau la putere sau în opoziţie. În 90% din cazurile de punere sub acuzare s-au dictat condamnări, ceea ce, subliniază şefa DNA, arată că probele sunt solide şi procedura judiciară este respectată.

"Pentru ca lupta anticorupţie să aibă succes, voinţa, hotărârea şi abilităţile noastre nu sunt suficiente. Este vital ca independenţa procurorilor şi stabilitatea instituţională a DNA să rămână neschimbate", a conchis Laura Codruţa Kovesi, conform Digi24.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON