Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, susţine că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată complet. Şefa DNA apreciază că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei şi că parlamentarii sunt, din acest punct de vedere, privilegiaţi faţă de restul populaţiei, care e, astfel discriminată.
"Să fie eliminată complet (imunitatea parlamentară -n.r.). Nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei (...) Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusă controlului judecătoresc (...) Dacă vorbim de solicitări de arestare preventivă, atunci avem un tratament preferenţial în favoarea parlamentarilor. Un cetăţean care nu e parlamentar şi care comite acelaşi gen de faptă poate fi arestat oricând. Un parlamentar poate comite orice faptă de corupţie pentru că Parlamentul poate proteja şi nu votează arestarea preventivă. Este o aplicare preferenţială a legii", a spus procurorul-şef al DNA miercuri seară, la Digi 24.
Referindu-se la actuali sau foşti miniştri, care nu pot fi nici urmăriţi penal fără un aviz al Parlamentului, Laura Codruţa Kovesi a amintit de cazurile foştilor miniştri Daniel Chiţoiu şi Laszlo Borbely, în care acest aviz nu a fost dat.
"Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru că nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate", a menţionat procurorul şef al DNA.
Pe de altă parte, arată agenţia de ştiri Mediafax, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, în 26 martie, o poziţie oficială în cazul unor cereri de la Parchet ajunse la Parlament pentru avizarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării unor parlamentari, în care arăta că recentele situaţii din Parlament au blocat sau îngreunat actul de justiţie, în condiţiile în care imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să ducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare.
"Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească", arăta CSM.
Anul acesta, parlamentarii nu au avizat cererile privind ridicarea imunităţii în cazul foştilor miniştri Dan Şova, senator PSD, Varujan Vosganian, senatorului PNL, Laszlo Borbely, deputat UDMR.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.